Kartonsan grevinde 100. gün: ‘Zaferle içeriye gireceğiz’

Kartonsan işçilerinin grevi 100. günü geride bıraktı. İş yeri temsilcisi Mustafa Gürel, ilk kez greve çıktıklarını ve bu süreçte direnmenin nasıl bir şey olduğunu birlikte öğrendiklerini söyledi.

Abone ol

Dilara Yazıcı

KOCAELİ – Kartonsan’da yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma çıkmaması üzerine işçiler, 22 Aralık 2022 yılında greve çıktı. 100 günü geride bırakan 170 işçi, anlaşma sağlanana kadar grevi devam ettirmeye kararlı.

‘TALEPLERİMİZİN KARŞILANMAYACAK BİR TARAFI YOK’

Kartonsan iş yeri temsilcisi Mustafa Gürel, “Taleplerimizin karşılanamayacak bir tarafı olduğuna inanmıyoruz” dedi. İşveren ile grev sürecinde iki kez masaya oturduklarını ancak ücrete bağlı anlaşmazlığın yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Kocaeli’deki diğer fabrikalarda yaşanan TİS görüşmelerini hatırlatan Gürel, “Taleplerimiz biten TİS’ler aynı. Taleplerimizi yerine getirdikleri sürece biz sözleşme imzalamaya hazırız. Ama buna rağmen işveren isteklerimizi yerine getirmedi” diye konuştu.

Kartonsan işçileri, 7/24 günde üç vardiya olacak şekilde grev alanında nöbet tutuyor. 

‘100 GÜNDÜR MAAŞ ALMIYORUZ VE DİRENMEYE DEVAM EDİYORUZ’

Taleplerini ‘makul’ olarak değerlendiren Gürel, zam istediklerini ve istedikleri zam oranını alana kadar da grevi devam ettireceklerini ifade etti. Devam eden görüşmelerle de ilgili bilgi veren Gürel, “Görüşmelerde belirli bir aşama kaydettik. İşveren bir oran teklif edildi. Biz de ortada buluşmak için teklifimizi sunduk. Anlaşmak için karşılıklı teklifler veriliyor. Çıktığımız aşamadan daha iyi bir noktadayız diyebiliriz. Burada çalışan arkadaşlarımızın da onayını alacak bir rakam gelirse anlaşırız. Sonuçta biz üretmek, çalışmak istiyoruz. 100 gün az bir zaman değil. 100 gündür maaş almıyoruz ve direnmeye de devam ediyoruz” dedi.

‘DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ’

Maraş merkezli depremlerin ardından grev alanında yas ilan ettiklerini, Ramazan ayında grevdeki işçilerin iftarlarını ve sahurlarını fabrika önünde kurulan çadırlarda yaptıklarını anlatan Gürel, 7 gün 24 saat grev alanında olacak şekilde 3 vardiya nöbet tuttuklarını belirtti. Gürel, uzun zamandır grevde olmanın bazı ekonomik zorlukları da beraberinde getirdiğini dile getirerek şöyle devam etti: “Eşinden dostundan borç alan da var, birikmişini kullanan da… Zor durumda olan arkadaşlara destek olmaya çalışıyoruz. Dayanışma içindeyiz. Birbirimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz.”

‘DİRENMENİN NASIL BİR ŞEY OLDUĞUNU ÖĞRENDİK’

Kartonsan grevi, uluslararası işçi örgütlerinden, sanatçılara, siyasetçilerden, çeşitli sendikalara kadar çeşitli destekler aldı. Gürel, davetleri üzerine sanatçı Haluk Levent’in grev alanını ziyaret etmesinin hem kendilerini hem de ailelerini sevindirdiğini söyledi. 100 günü geride bırakan grev esnasında dayanışmayı ve grevin nasıl bir şey olduğunu öğrendiklerini anlatan Gürel, bununla ilgili şunları ifade etti: “Bu bizim ilk grev tecrübemizdi. Aramızda sorun çıkaran arkadaşımız olmadı. Grevi kırmak isteyen de olmadı. Hep birlikte hareket ettik, ayrılmadık. Sonunda da bunun güzel biteceğine inanıyoruz. Biz bir bütün olduk, bir yumruk olduk. Zaferle içeriye gireceğiz, zaten başka bir seçeneğimiz de yok. Bu grevin kazananı biz olacağız.”