Kas hastası oğlunun büyümesini istemiyor

Bingöl'de oturan Şahin Gültekin, doğuştan kas hastası olan oğlu Muhammed'in en fazla 10 yıllık ömrünün kaldığını söylüyor. Baba Gültekin, "19-20 yaşlarında ise hastanın kaybedildiği söyleniyor. Çocuğumun büyümesini istemiyorum" diyor.

Abone ol

DUVAR - 'Duchenne Musküler Distrofi' (DMD) adlı kas hastalığıyla dünyaya gelen Muhammed Gültekin, tedavisi olmayan hastalıkla mücadele ediyor. Baba Şahin Gültekin ise yardım bekliyor. Oğlunun tedavisi için sürekli farklı illere gittiğini söyleyen Gültekin, "Tıp, yüzde 95'inin 11 yaşından sonra yürüyemeyeceğini söylüyor. 19-20 yaşlarında ise hastanın kaybedildiğini. Bazı şeyleri bildiğiniz zaman, ebeveyn için büyük bir acı. Çocuğumun büyümesini istemiyorum" diyor.

Hastalık nedeniyle çocuğunun 16-17 yaşlarında yaşamını yitireceğini belirten Gültekin, şunları söyledi; "İşin doğrusu, bu hastalık ile ilgili kimse pek bir şey bilmiyor. Çaresizce, elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Çocuğum önce durumun farkında değildi ama büyüdükçe bazı şeylerin farkına varıyor. Bazı şeyleri bildiğiniz zaman, ebeveyn için sıkıntı oluyor. Şahsen çocuğumun büyümesini istemiyorum. Hep çocuk kalmasını istiyorum"

DMD NEDİR?

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıktır. Sadece erkek çocuklarda görülen bir hastalıktır.

Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir proteinin eksiktir. Bu proteinin yokluğunda kaslar giderek zayıflar, kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.

DMD’de kalça ve omuz çevresi kaslarında başlayan zayıflık giderek ilerler, gövdede karın ve sırt kaslarının da zayıflaması sonucu çocuklar yürüme sırasında karınlarını öne doğru çıkararak yürürler. Bacak kaslarındaki zayıflığın ilerleyişi ile sık düşerler, yerden kalkma ve merdiven çıkma aktivitelerinde zorlanırlar ve ortalama 9-11 yaş arasında yürüme yeteneğini kaybederek tekerlekli sandalye kullanmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra kol kasları da giderek zayıflar ve çocuk kollarını kullanmakta da zorlanır. Yürüme yeteneğinin kaybından sonra karşılaşılan en önemli sorunlar eklemlerde bozulma ve omurgada eğilme yani skolyozdur. Kollar, bacaklar ve gövde kasları dışında solunum kasları da zayıflar ve buna bağlı olarak çocuklar sık akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Ayrıca kalp kaslarında da tutulum gözlenebilir. Hastalığın ilerleyişi ile ortalama 20 yaş civarında hastalar kaybedilirler. (Bingöl/DHA)