Kasırgaların vurduğu Florida'da et yiyen bakteri alarmı: 13 kişi öldü
ABD'de eylül ayında Helene ve Milton kasırgalarının etkili olduğu Florida eyaletinde 2024 yılında 13 kişinin et yiyen bakteri sebebiyle öldüğü, kasırgaların vaka ve ölümleri artırdığı açıklandı.
DUVAR - ABD'de son haftalarda meydana gelen Helene ve Milton kasırgalarının yaralarını sarmaya çalışan eyaletlerden Florida'da bu sene nadir görülen bir et yiyen bakteriyle bağlantılı olarak 13 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Eyalette kasırgayla bağlantılı olarak görülen vakalarda artış gözlendiği bilgisi verildi. Florida sağlık yetkilileri, 2024 yılında 'Vibrio vulnificus' bakterisi kaynaklı 74 doğrulanmış vaka olduğunu, bu sayının bir yıl önce 46 olduğunu belirtti. 2023'ün tamamında ölü sayısı da 11 olmuştu.
'ILIK SULARDA ORTAYA ÇIKIYOR, YAŞAMAK İÇİN TUZA İHTİYAÇ DUYUYOR'
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Florida Sağlık Departmanı, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, söz konusu bakterinin 'doğal olarak ılık, acı deniz sularında ortaya çıktığını' ve yaşayabilmek için tuza ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yetkililer, eyalette görülen vaka ve ölümlerdeki büyük artışı, özellikle geçen ay etkili olan Helene kasırgasına bağladı. Kasırga, Florida'da etkili olmuş, daha sonra Kuzey Carolina'nın batısına doğru hareket ederek sel ve heyelanlara yol açmış, yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmişti.
Sağlık Departmanı'nın açıklamasına göre, Helene kasırgası sebebiyle 2024 yılında et yiyen bakteri vakalarında özellikle artış yaşanan yerler, Citrus, Hernando, Hillsborough, Lee, Pasco, Pinellas ve Sarasota bölgeleri oldu. Milton kasırgasının da eyaleti 9 Ekim'de 3'üncü kategoride bir fırtına olarak vurduğunu hatırlatan Florida Sağlık Departmanı, en az 24 kişinin öldüğünü, bu ölümlerin çoğunun meydana gelen hortumla ilgili olduğunu belirtti.
SİNİDİRİM YA DA AÇIK YARA İLE TEMAS ENFEKSİYONA SEBEP OLUYOR
Florida sağlık yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre, et yiyen bakteriler, genel olarak ılık kıyı sularında bulunuyor ve sindirildiğinde ya da açık yaralar bakteriyle kirlenmiş kirli su ile temas ettiğinde hastalığa sebep olabiliyor. Açıklamada da "Şiddetli yağış ve sellerin ardından bu bakterilerin yoğunluğu özellikle acı ve tuzlu deniz suyu ortamlarında artış gösterebilir" denildi. Bakteri, enfekte ettiği deri ve yumuşak dokuların bozunup parçalanmasına yol açıyor. Enfeksiyonun yayılmasını engellemeye çalışan hekimler, hastanın uzuvlarını ampute etme yoluna gidebiliyor. Bakteri, ölüme de yol açabiliyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)