Kassam Tugayları: Rehineleri korumakla görevli kişilere yeni talimatlar verildi

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, "Esirleri korumakla görevli kişilere yeni talimatlar verildi. Bu talimatlar da ordunun kendilerine yaklaşması durumunda ne yapacaklarıyla ilgili" dedi.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde yayılan çocuk felcine karşı başlatılan aşılama çalışmaları devam ediyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün Telegram hesabından açıklama yaparak, aşı kampanyasının ikinci gününde 159 bin 992 çocuğun aşılandığını duyurdu. Açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Gazze Şeridi'nin orta kesiminde 10 yaşın altındakilere yönelik aşı kampanyasına halkın rağbet ettiği ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve UNRWA işbirliğiyle Gazze Şeridi'nde 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğu kapsayan çocuk felci aşılama kampanyası başlatılmıştı. DSÖ, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde bulunan Deyr El Belah kentindeki aşılama kampanyasının 4 Eylül'e kadar süreceğini açıklamıştı. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde de 10 yaş altı çocuklar için çocuk felci aşı kampanyası 31 Ağustos akşamı başlamıştı.

NETANYAHU: PHİLADELPHİ KORİDORU'NDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ

İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varma çabaları Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda devam ederken, altı rehinenin Gazze'de ölü bulunması sonrası İsrail'de 'anlaşma' talebiyle başlayan eylemler de sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden da dün Netanyahu'nun anlaşmaya varılması için yeterince çaba gösterdiğini düşünüp düşünmediğine ilişkin soruya "Hayır" yanıtını vermişti.

Ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılmasının önündeki en büyük pürüzlerden biri ise Netanyahu'nun Mısır ve Gazze Şeridi'nin arasında yer alan Philadelphi Koridoru'ndaki askerleri çekmeme yönündeki ısrarı olarak öne çıkıyor. Netanyahu, dün yaptığı açıklamada da askerleri çekmeme konusunda ısrarcı olacaklarını söyledi.

Başbakan Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'ye saldırıların hedefine ulaşmasının Philadelphi Koridoru'ndan geçtiğini iddia ederek "Buradan çekilmeyeceğiz. Burada kalmak konusunda hepimiz ısrarcı olmalıyız" ifadesini kullandı.

'KARAR KABİNEDE ALINDI VE HERKES İÇİN BAĞLAYICI'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail'in yaklaşık 20 yıl önce Gazze'den çekildiği dönemde, Philadelphi Koridoru'nun öneminden bahsettiğini söyleyen Netanyahu, koridorda hakimiyet kuramamalarının Gazze'yi işgal etmek ve Refah'ı ele geçirmek için hiçbir uluslararası veya ulusal meşruiyet olmamasından kaynaklandığını savundu.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı kastederek, geçen hafta Gazze’de altı İsrailli rehinenin cenazelerinin bulunmasının ardından bazı İsrailli yetkililerin Philadelphi Koridoru’ndaki işgalin sona erdirilmesi yönündeki açıklamalarını duyduğunda 'şok olduğunu' belirten Netanyahu, kararın kabinede alındığını ve bunun 'herkes için bağlayıcı' olduğunu belirtti.

Netanyahu, ateşkes ve esir takası anlaşmasına varılması konusunda tamamen kararlı olduklarını belirterek Hamas'tan benzer bir karşılık göremediklerini savundu. Kendisine ve hükümetine yönelik protesto ile eleştirilere de değinen Netanyahu, "Esirleri kurtarma konusuna benim kadar kimse bağlı değil, bu konuda kimse bana söz söyleyemez" dedi.

KASSAM TUGAYLARI: İSRAİL, ONLARCA REHİNEYİ KASTEN ÖLDÜRDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları da dün bir açıklama yaparak haziran ayından bu yana, İsrail güçlerinin Gazze'de bulundukları bölgelere yaklaşması durumunda rehinelerin nasıl idare edileceği konusunda yeni talimatlarla hareket ettiğini belirtti. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Telegram'da yayımlanan açıklamasında, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrailli altı rehinenin öldürülmesinden ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile İsrail ordusunu sorumlu tuttu.

Netanyahu ile ordusunu, rehine takası anlaşmasını kendi çıkarları için engellemekle suçlayan Ebu Ubeyde, İsrail ordusunun hava saldırılarıyla rehinelerden onlarcasını kasten öldürdüğünü iddia etti. Ebu Ubeyde, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Netanyahu'nun anlaşma yapma yerine askeri baskılarla esirleri kurtarma ısrarı, onların ailelerine tabutlarda döneceği anlamına geliyor. Seçenek ya ölüm ya da canlı olacak. Esirleri korumakla görevli kişilere yeni talimatlar verildi. Bu talimatlar da ordunun kendilerine yaklaşması durumunda ne yapacaklarıyla ilgili. Nusayrat'taki olaydan beri bu böyle."

İsrail ordusu, haziran ayında Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği yoğun saldırıların ardından İsrailli dört rehinenin kurtarıldığını duyurmuştu. O dönemde İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin Nusayrat Mülteci Kampı'na ve çeşitli bölgelerine eş zamanlı şekilde kara, hava ve denizden yoğun bombardıman düzenlemiş, saldırılarda 274 Filistinli hayatını kaybetmiş, en az 400 Filistinli de yaralanmıştı.

BIDEN, ULUSAL GÜVENLİK EKİBİYLE GAZZE'Yİ GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris de Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaparak Gazze'yi ele aldı. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, aralarında ABD-İsrail çifte vatandaşı bir kişinin de bulunduğu altı rehinenin cesedinin bulunmasının ardından yapılan toplantıda, Gazze'deki ateşkes sürecinin bundan sonraki adımları ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar ele alındı. Katar ile Mısır'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes görüşmeleriyle ilgili detaylar ve müzakerelerin gidişatına ilişkin güncel durum da toplantıda kapsamlı şekilde değerlendirildi.

(ANADOLU AJANSI)