Kaş'ta 'yakıcı denizanası' istilası

Yakıcı hücrelere sahip Cassiopea andromeda türü denizanasının Kaş kıyılarında yoğun istilası belirlendi. TSSF Çevre Kurulu Başkanı Ceylan, "Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.

DUVAR - Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Antalya'nın Kaş ilçesinde geçen hafta yaptığı dalışta, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının, özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi. Bu türü 2000 yılı Eylül ayında Göcek Sarsala koyunda yaptığı dalışta Türkiye'de ilk kez görüntüleyip kayıt altına aldığını hatırlatan Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi. 

Türkiye'de ilk kez Sarsala Koyu'nda Tahsin Ceylan'ın görüntülediği, İndo-Pasifik kökenli yakıcı hücrelere sahip Cassiopea andromeda türü denizanasının, Kaş kıyılarında yoğun istilası belirlendi. Hem Ceylan hem de türle ilgili akademik çalışmaları olan Doç. Dr. Nurçin Killi, bu denizanalarına dokunulmaması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı
1000 TL'lik çorbaya inceleme: 1 milyon TL'ye kadar ceza kesilebilir Emekli İstanbul'dan sonra en çok nerede yaşıyor: Listede sürpriz şehir IMDb seçti: Son 4 yılın en iyi 25 filmi Anket: CHP'nin DEM Parti'ye kayyım desteğini doğru buluyor musunuz? Kanun teklifi kabul edildi: İç güvenlikte yeni kurallar İstanbul'a kar geliyor: Sıcaklıklar 10-12 derece azalacak