Katar: Bir taraf diğerine suikast düzenlerken arabuluculuk nasıl başarılı olur?

Gazze konusunda Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapan ülkelerden Katar'ın Başbakanı Sani, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da uğradığı suikastta ölmesine ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması sağlanması için arabuluculuk faaliyetlerinde bulunan Katar ve Mısır, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikastta ölmesine ilişkin açıklama yaptı. 

AA'nın aktardığına göre, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, resmi X hesabından, Haniye'nin ölümünün ardından İsrail'in Gazze'de ateşkes ve rehine takası görüşmelerine yönelik yaklaşımıyla ilgili, "Görüşmeler devam ederken siyasi suikastların ve Gazze'de sivilleri hedef alan saldırıların devam etmesi bizi şu soruyu sormaya yöneltiyor; Bir taraf karşı taraftaki müzakereciyi suikastla öldürürken arabuluculuk nasıl başarılı olabilir?" ifadelerini kullandı. Al Sani, barışın 'ciddi ortaklara ve insan hayatına saygısızlığa karşı küresel bir duruşa' ihtiyacı olduğunu söyledi.

MISIR: DURUMU DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİRDİ

ABD ve Katar'la birlikte Gazze konusunda arabuluculuk yapan Mısır'ın Dışişleri Bakanlığı da suikasta ilişkin yazılı açıklama yaptı. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ün hedef alındığı saldırıya da atıfta bulunan Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 'son iki günde tehlikeli gerilimi tırmandırma' politikalarını kınadı.

Bu tehlikeli tırmanışın bölgede ciddi güvenlik sonuçlarına yol açacak çatışmaları tetikleyebileceği uyarısında bulunulan açıklamada, suikast politikaları ve ülkelerin egemenliğini ihlal etmenin bölgesel çatışmalara sebep olabileceğine dikkati çekildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası etkin güçlere, sorumlulukları gereği, Orta Doğu'da yaşanan bu gerilimin kontrolden çıkmadan önüne geçmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmadan bölgesel gerilimin artması, durumu daha karmaşık hale getirdiği gibi İsrail'de ateşkes isteyen bir iradenin olmadığına da işaret ediyor. Bu gerilim ayrıca Mısır ve ortaklarının Gazze Şeridi'nde savaşı durdurarak Filistin halkının acılarını hafifletmenin çabalarını da baltalıyor."

MECDEL ŞEMS, BEYRUT VE TAHRAN SALDIRILARI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına 27 Temmuz'da roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin öldüğü, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu. İsrail , Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nde bir binaya 30 Temmuz'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda iki çocuk ve bir kadın ölmüş, 74 kişi yaralanmıştı. İsrail ordusu, bu saldırıda Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu. Hizbullah bu haberi doğrulamamıştı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ise yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. İran ve Hamas suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmadı. Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

(ANADOLU AJANSI)