Katar: Suriye ile normalleşme olmayacak

Suriye'nin 12 yılın ardından Arap Birliği'ne geri alınması hakkında açıklama yapan Katar Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki resmi duruşlarının değişmediğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Arap Birliği'nin Suriye'nin birliğe dönüşü konusunda uzlaşmaya varmasının ardından açıklama yapan Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Katar'ın Suriye ile normalleşme konusundaki pozisyonunun değişmediğini söyledi.

Rûdaw'ın Katar devlet medyasından aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid Bin Muhammed Ed Ensari, "Katar devleti, her zaman Arap fikir birliğinin sağlanması için çabalamaktadır ve buna engel olmayacaktır. Fakat Katar Devleti'nin Suriye rejimi ile normalleşme ile ilgili resmi pozisyonu, öncelikle Suriye halkının istek ve beklentilerini yerine getirecek siyasi bir çözüm yolunda kaydedilecek ilerlemeye bağlıdır" dedi.

'ÇATIŞMAYA KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM BULUNMALI'

Arap Birliği'nin 2011'de iç savaşın başlamasının ardından Arap Birliği üyeliği askıya alınan Suiye'nin birliğe dönmesi yönünde aldığı kararı değerlendiren Ensari, 'Arap Birliği'nin kararının Suriye hükümetini halkın sorunlarına eğilmeye ve komşu Arap ülkeleri ile ilişkileri geliştirme yönünde olumlu adımlar atmaya teşvik etmesini umduğunu' söyledi. 

Katar'ın 'Suriye çatışmasına kapsamlı bir çözüm bulmak için gösterilen tüm çabalara destek olduğunu' kaydeden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ensari, 'Suriye halkı için barış ve refahı sağlamak için Arap ülkeleri ile birlikte çalıştıklarını' kaydetti.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN 'SURİYE BİRLİĞE DÖNEBİLİR' KARARI

12 yıl önce iç savaşa giden süreçte Arap Birliği'nden çıkarılan Suriye, dün (7 Mayıs) Mısır'ın başkenti Kahire’de birliğe bağlı ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda Arap Birliği'ne yeniden kabul edildi. Fakat Arap ülkeleri bu konuda farklı görüşlerdeydi.

Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tam normalleşmeyi savunurken, Katar tam normalleşme öncesi Suriye sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini ileri sürüyordu. Karar öncesi geçen hafta bir açıklama yapan Ürdün Dışişleri Bakanı ise Suriye'nin geri kabulünün 'uzun ve güç bir sürecin başlangıcı' olacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)