Katar ve Taliban arasında 'gizli görüşme' iddiası: Biden bilgilendirildi

Taliban lideri Ahundzade ile Katar Başbakanı Al Sani'nin Afganistan'da bir araya geldiği ileri sürüldü. Görüşmede, Taliban’ın dış dünyayla ilişkilerinin ele alındığı belirtili.

Abone ol

DUVAR - Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’nin, Taliban lideri Heybetullah Ahunzade ile Afganistan'ın Kandahar kentinde gizli bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Reuters ajansına konuşan ABD'li bir kaynak, toplantının 12 Mayıs'ta düzenlendiğini ileri sürdü. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu görüşmeden haberdar olduğu belirtildi.

'TALİBAN'IN DIŞ DÜNYAYLA İLİŞKİLERİ ELE ALINDI'

Görüşmenin, Taliban’ın özellikle dış dünyayla yeniden ilişki kurması üzerine odaklandığını aktaran Reuters'ta Taliban yönetiminin uluslararası tecritten kurtulmak için bu adımı attığı kaydedildi. İsmi açıklamayan kaynak, Katarlı bakanın Ahundzade’ye, "Kız çocuklara eğitim yasağı ve kadınlara istihdam yasakları bitirilmeli” dediğini söyledi.

'OLUMLU BİR GÖRÜŞMEYDİ'

Görüşmenin 'olumlu' geçtiğini aktaran kaynak, 'tartışılan tüm konularda koordinasyon sağladığını' dile getirdi. Kaynak, “Görüşme çok pozitif bir atmosferde geçti. Ahundzade, uluslararası toplulukla diyalog kurmaya devam etmeye çok ilgi gösterdi” ifadelerini kullandı.

Afganistan'da düzenlenen toplantı, Taliban lideri Ahundzade'nin ilk kez bir yabancı devlet lideriyle yaptığı görüşme olarak kayıtlara geçti. Beyaz Saray, Katar ve Taliban konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. (DIŞ HABERLER)