Katar'a asker konuşlandırılmasına dair anlaşma kabul edildi

Katar'a asker gönderilmesine dair anlaşma Meclis'te kabul edildi.

Abone ol

DUVAR - Katar'da asker konuşlandırılmasını öngören anlaşma TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen bir diğer anlaşmaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Katar İç Güvenlik Kuvvetleri, eğitim konusunda işbirliği yapacak.

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde Katar'la ilgili iki anlaşma vardı. Meclis'te önce "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" görüşüldü ve kabul edildi.

Anlaşmaya göre, iki ülkenin eğitim merkezleri ve birliklerinde karşılıklı eğitim verilecek. İç güvenlik eğitimi, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri yapılacak.

ASKER SAYISI İKİ DEVLET TARAFINDAN BELİRLENECEK

Daha sonra "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmeleri yapıldı.

Genel Kurul'da kabul edilen anlaşmada, "Katar Silahlı Kuvvetleri'nin savunma imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi" için Katar topraklarından asker konuşlandırılacağı belirtiliyor. Katar'a gönderilecek asker sayısı ise, iki ülke tarafından yapılacak görüşmelerin ardından kararlaştırılacak.

Katar'da konuşlandırılacak askerlerin görev süresi Türkiye tarafından belirlenecek. Gönderilecek askerler arasında kara, deniz ve hava kuvvetleri de olabilecek. Anlaşmanın 2'nci maddesi şöyle:

"KUVVETLERİN HACMİ

1. Taraflar Türk kuvvetlerinin Katar Devletinde bölgesel ve küresel barışa destek olmak ve eğitim amacıyla aşağıda yer aldığı şekilde konuşlanmasında mutabık kalmışlardır:

a) Müşterek bir karargah,

b) Koordinatör Heyet,

c) Destek unsurları,

d) Kara unsurları,

e) Deniz unsurları,

f) Hava unsurundan müteşekkil Taraf devletlerin mutabakatı neticesinde belirlenecek miktarda Türk Kuvvetleri Katar Devletinde konuşlanacaktır." (HABER MERKEZİ)