Katarlı kadınlar isyan etti: Erkeklerin daimi karantinası altındayız

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Katar'da 'erkek vesayeti' kurallarının kadınları temel hak ve özgürlüklerinden alıkoyduğunu belirtti. Örgütün raporunda, 'derin ayrımcılık' sistemi altında yaşayan kadınların eğitimden cinsel sağlığa, birçok alanda 'erkek vasinin' onayına ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Abone ol

DUVAR - Katar'da 'erkek vesayeti' kurallarının kadınları temel özgürlüklerinden mahrum bıraktığına dikkat çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) hazırladığı raporda, ülkedeki kadınların 'derin ayrımcılık' sistemi altında yaşadıkları belirtildi. Kadınların, yüksek öğrenimden, kendi çocukları hakkında karar alma süreçlerine kadar erkeklere bağımlı bırakıldıklarına işaret edildi.

'CİNSEL SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN EVLİLİK BELGESİ İSTENİYOR'

Katar'da yürürlükte olan 27 yasayı inceleyen örgüt, kadınların temel haklarını kullanmak için bir 'erkek vasinin' onayına ihtiyaç duyduğunu aktardı. Evlenip boşanma durumunda da kadınların, çocuklarının birincil koruyucusu olmadıkları ve 'erkek akraba olmaması durumunda hükümetin bu rolü üstlendiği' kaydedildi. Bazı cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine, doğum öncesi bakıma ve rahim ağzı kanserinde erken teşhis için önemli olan smear testlerine erişmek için kadınlardan evlilik belgesi istendiği belirtildi.

'YETİŞKİN GİBİ DAVRANIYORUM AMA ÖYLE HİSSETMİYORUM'

Erkek vasilerin araba kullanmadan seyahat etmeye, eğitim ve iş hayatına katılımlarına kadar her şeye karıştıklarını aktaran kadınlar, seçtikleri kişilerle evlenmelerine de izin verilmediğini belirtti. HRW'ye konuşan kadınlar, bu durumun ruh sağlığını etkilediğini, depresyon ve intihar düşüncelerini tetiklediğini kaydetti. 

Katar'da kadınlara 'çocuk muamelesi yapıldığını' söyleyen 44 yaşındaki Lolwa, "İş yerinde sözleşmeleri imzalayan kişiyim. Bir yanda yetişkin gibi davranıyorum ama diğer yanda yetişkin gibi hissetmiyorum" dedi. "Kadınlar sürekli karantinada" diyen başka bir kişi ise, "(Şu anda) Tüm dünyanın tecrübe ettiği şey, Katar'daki kadınlar için normal bir hayat" ifadelerini kullandı. 

'KADINLAR SÜREKLİ KARANTİNADA'

"Katar hükümeti, erkeklerin güce ve kontrole sahip olmasını istiyor" diyen Rothna Begum isimli araştırmacı, yasaların değişmesi halinde yönetimin kadınları bilgilendirmekten kaçınacağını belirtti. Begum, yasal gerekliliğin olmadığı durumlarda bile kadınlardan erkek vasilerin izninin istendiğini aktardı. Katar'da ayrımcılık karşıtı bir yasa ve kadınların şikayette bulunmak için başvurulabileceği bir kurum olmadığını vurgulayan Begum, "Hükümetin hesap vermesini sağlayacak bir kadın hakları kuruluşu yok" dedi. (DIŞ HABERLER)