Katılımcıların yüzde 70’i kayyıma ‘hayır’ dedi
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 10 kentte yaptığı ankete katılanların yüzde 70’i iktidarın yaptığı kayyım atamalarına karşı çıkıyor.
DİYARBAKIR - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, kayyım atamalarına ilişkin Diyarbakır, Mardin, Batman, Van, Siirt, Muş, Iğdır, Kars, Şırnak ve Hakkâri’de 26-29 Aralık 2019 tarihleri arasında 5 bin 100 kişiyle yüz yüze yaptığı saha araştırmasında halkın yüzde 69,9'u kayyım atamalarına karşı çıkıyor. Kayyım atanmasının seçmenin siyasal ve hizmet beklentileri üzerindeki etkisi, belediye hizmetlerine dönük beklenti, tutum ve talepleri ölçmeye dönük yapılan çalışmada, seçmenin süreci desteklemediği ortaya çıktı.
SEÇMENİN TERCİHİ DEĞİŞMEDİ
Katılımcılara yöneltilen “Belediyelere Kayyım Atanmasını Destekliyor musunuz?” sorusuna yüzde 69,9’u hayır yanıtını verirken; yüzde 16 evet, yüzde 14,1’i ise kararsız olduğunu belirtiyor.
Katılımcılar, “Kayyım Atandıktan Sonra Yerel Yönetimlere Dair Siyasal Tercihinizde Nasıl Bir Değişiklik Yaşandı?” sorusuna ise yüzde 57,14’ü “Siyasal Tercihimi Etkilemedi”, yüzde 31,80’i “Oy Verdiğim Partiyi Daha Çok Desteklemeye Karar Verdim”, yüzde 6,85’i “Hiçbir Partiye Oy Vermemeye Karar Verdim”, yüzde 4,21’i ise “Oy Verdiğim Partiyi Değiştirmeye Karar Verdim” yanıtını veriyor.
Seçmenin “Hizmetler” açısından kent belediyelerinden beklentileri ve öncelikli hizmet tercihlerinin de sorulduğu araştırmada, “Temizlik-Çevre-Ekoloji, Kentsel hizmetler (Ulaşım, İmar, Altyapı vs. ), Dil-Kültür-Tarih” çalışmaları öncelikli talepler arasında yer alıyor.
"Sosyal Politika" faaliyetleri hakkında da taleplerini ifade eden katılımcıların yüzde 36,3’ü gençlere yönelik çalışmalar, yüzde 23,3’ü sosyo-ekonomik eşitsizlik ve yoksullukla mücadele ve yüzde 14,2’si madde bağımlılığına karşı mücadele edilmesini istiyor. Bunun yanı sıra ücretsiz erişilebilir sağlık, tarım ve hayvancılığın canlandırılması ile kadına yönelik şiddetle mücadele talebi de öne çıkıyor. (DUVAR)