Kato'da 30 yıl sonra ekim

Şırnak'taki Komtik ve Kato Dağı'nda 30 yıl sonra ürün ekildi. 100'den fazla aile üretime girdi.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Beytüşşebap ilçe kırsalındaki Komtik ve Kato Dağı bölgesinde 30 yılın ardından ürün ekimi yapıldı. Söz konusu ekimin öncülüğünü ise, geçtiğimiz yılki yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Beytüşşebap Belediyesi Eşbaşkan adaylarından Cahit Özkan yaptı. Özkan'ın kararında, seçim öncesi yurttaşlara verdiği tarla ekimiyle yerel üretime destek sözü etkili oldu. Özkan, Komtik Dağı eteğindeki 10 dönümlük arazisinde ekim yapmaya başladı. Özkan, ekim için çocukları ile birlikte Kato Dağı bölgesindeki 12 kilometrelik eski su yolunu temizleyerek, tarlaların olduğu yere su getirmeyi de başardı.

Özkan'la başlayan ekime, korona virüsü salgını sürecinde birçok aile de dahil oldu. Komtik'tan Kato Dağı bölgesine kadar onlarca aile düzlük alanlarda domates, biber ve buğday gibi ürünlerin ekimine başladı.

HÜKÜMET YASAKLAMIŞTI

30 yıl aradan sonra yapılan ekimi görmeye gelen 94 yaşındaki Ahmet Ataman, bu durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ekimi görmek için yaşına aldırmadan her gün tarlalara uğradığını ifade eden Ataman, "Burada kavun, domates, salatalık, buğday her şey ekiliyordu. Eskiden bizler de ekiyorduk, hükümet bir dönem yasakladı ve daha sonra kimse ekmedi. Yıllardır serbest olmasına rağmen kimse gelip ekmiyordu" dedi.

Ataman, "Bölgede karakol olmasından dolayı kimse ekim yapmıyordu. Geçen sene ekim yapan Cahit'in (Cahit Özkan) sayesinde bu sene insanlarımız Kato zirvesine kadar ekim yapıyor. Herkes gelsin ekimini yapsın kimseye muhtaç olmasın. Geçen sene 1 kişiydi. Bu sene birçok kişi oldu, gelecek seneye inşallah herkes ekim yapacak" şeklinde konuştu.

100'DEN FAZLA AİLE DAHİL OLDU

Nohut ve fasulye başta olmak üzere birçok ürünle yurttaşları üretime teşvik eden Cahit Özkan ise, ektiği ürünlerden iyi bir verim aldığına dikkati çekti. Üretime 100'den fazla ailenin de dahil olduğuna değinen Özkan, "İnsanlar buğday, domates, soğan, patlıcan, buğday, kavun ve karpuz ekmeye başladı. Üretimden kazanç da elde edilebiliyor. İnsanlara imece usulü ekmeyi öğrettik. Tam 30 yıldır insanlar burada ekim yapmıyordu. Şimdi yapıyorlar. Az da olsa insanlar üretimle kazanmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Coğrafi özelliklerinden ötürü ekime geç başladıklarını ifade eden Özkan, şunları söyledi: "Haziran ayının ortalarında olmamıza rağmen bizler yeni fideleri ekmeye başladık. Burasının iklimi soğuk olduğundan ürünleri mecbur geç ekiyoruz. Halka çağrım; bir, iki, üç fark etmez herkes bir şeyler eksin. Az da olsa kazansınlar. İmece usulü birbirimize destek verirsek herkes bu üretimden kazanır ve başarırız." (MA)