Kayıp yakınları: Görüşmek için Hatay Belediye Başkanı'na gittik, sadece fotoğraf çekildik
Depremlerde yakınları kaybolan aileler dün randevu alarak geldikleri Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile yalnızca fotoğraf çekecek kadar görüştüklerini belirterek tepki gösterdi.
HATAY - 6 Şubat depremlerinde binlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişinin ise hala cenazesi bulunamadı. Aileler, 15 aydır yakınlarına ait bir iz, bir kemik arıyor.
Dün Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’le görüşmeye gelen aileler, başkan tarafından dinlenilmediklerini, fotoğraf çekildikten sonra gönderildiklerini söyledi.
'MADEM BİZİ DİNLEMEYECEKTİ, NİYE GELDİK?'
Defalarca Meclis’e gidip eylem yapan, programlara çıkan aileler, Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile de görüşmek istedi ve randevu aldı. 23 Nisan’a randevu verilen kayıp yakınları Fadime Gökçe, Sema Güleç, İlknur Karaca ellerinde kayıplara dair bilgilerin de olduğu evraklarla Belediye Başkanı Öntürk ile görüşmek için Antakya’ya, belediye binasına geldi.
Belediyenin çok kalabalık olduğunu, bin kişinin tebrik ziyaretine geldiğini, kendilerinin de bir süre bekledikten sonra görüşmeye alındığını vurgulayan Sema Güleç, “Bize on dakika dahi zaman ayrılmadı. Elimizdeki kayıplara dair bilgilerin olduğu raporu gösterdik. En üstte İsmet Durur’un adı vardı. ‘İsmet Durur dosyasını biliyorum ama şu an zamanım yok’ dedi. Biz 'Saat 18.00’e kadar bekleriz, yeter ki on dakika bizi dinleyin' dedik. Her gelenle fotoğraf çekiyorlardı, bizimle de fotoğraf çektiler sonra çıktık odadan. Fadime hanım Adana’dan, ben İskenderun’dan geldim. Madem biz dinlenmeyecekti, niye geldik? Ya da tebrik ziyaretinin olduğu gün bize neden randevu veriliyor? Biz hangi kapıya gideceğiz bilmiyoruz. Araştırma Komisyonu istiyoruz, kurulmuyor. Bizi dinleyin, görün, yok saymayın” diye konuştu.
Depremde İskenderun’da kaybolan oğlu Batuhan Güleç’i arayan Sema Güleç, oğlunun sağ çıktığına dair görgü tanığı olduğunu, Türkiye’nin her yerine baktıklarını, bir sonuç çıkmadığının belirtti.
Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını ve il bazında Araştırma Komisyonu kurulmasını talep eden Güleç, “Biz sadece çocuklarımızı istiyoruz. Biz partiler üssüyüz, iktidar bizim taleplerimize cevap olabilir. Bu işin sonucunda birileri yargılanır diye korkuyorlarsa, kimse korkmasın, biz kimseden şikayetçi olmayız. Yeter ki çocuklarımız bulunsun” dedi.
'O KADAR YOLU FOTOĞRAF ÇEKTİRMEYE DEĞİL, DERDİMİ ANLATMAYA GELDİM'
Adana’dan sabah 00.04’te kalkarak yola çıktığını, sadece derdini anlatmak istediğinin altını çizen Fadime Gökçe, “O kadar yol fotoğraf çektirmek için değil, derdimi anlatmak için geldim. Biz partiler üstüyüz. İktidar da muhalefet de bizi dinlesin, derdimize çözüm bulsun. Onların evladını başına gelse böyle mi olurdu? 15 aydır ne uyku uyuyorum ne yemek yiyorum. Niye komisyon kurulmuyor, biz neden dinlenmiyoruz?” diye sordu.
Maraş’ta Ebrar sitesinde kaybolan Fadime Gökçe’nin kızı Fikriye Aybüke Körük, enkazdan çıkarıldıktan sonra İzmir Tepecik hastanesine sevk edildi. Hastane giriş kaydı da olan Aybüke’den bir daha haber alınmadı.
ENKAZDAN SAĞ ÇIKAN KARDEŞİ DAHA SONRA KAYBOLDU
6 Şubat depremlerinde İskenderun’da enkazdan çıkarılan 26 yaşındaki Merve Ateş’in ufak tefek sorunları dışında hayati tehlikesi yoktu. İlk müdahale İskenderun SSK Hastanesinin Acil Servisinde yapıldı, Mersin’e sevk için ambulansa bindirildi. Ateş’in dayısı da ambulansla gitmek istediğinde görevli, “Bir şey olmaz siz bize güvenmiyor musunuz” diye cevap verdi. Merve Ateş’i ailesi bir daha göremedi.
Ateş’in ablası İlknur Karaca, Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’e dertlerini anlatmak için geldiklerini ama on dakika dahi görüşemediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, iktidara seslenen Karaca, “Enkazdan çıkarılan, hayati tehlikesi olmayan sağ salim ambulansa teslim ettiğim bilinci açık kardeşim nasıl kayboldu? Ben kardeşimin bulunmasını istiyorum, komisyon kurulsun, muhatap alınalım istiyorum” dedi.