Kayıp yakınları: Hakikatler ortaya çıksın
Kayıp yakınları Diyarbakır’daki eylemde kayıplarla ilgili yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını belirttiler. İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, hakikatin ortaya çıkarılmasını istedi.
DİYARBAKIR - Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, her hafta “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” oturma eyleminin 569’uncusunu gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan eylemde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın açıklama yaptı.
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının 90’lı yıllardan bu yana alanlarda faillerin bulunup yargılanması için ses çıkardıklarını söyleyen Yalçın, gerçek adaletin ve hakikatin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. Yıllardır kayıp yakınlarının birçok karakol ve yetkili mercilere başvuruda bulunduğunu dile getiren Yalçın, “Yapılan tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Bu insani ve haklı bir taleptir. Kolombiya, Arjantin, Güney Afrika ülkelerinde devletler geçmişle yüzleşerek gerçek adaleti tesis etmiş, demokratik bir toplum oluşturmuşlardır. Burada yüzlerce kayıp olduğunu söylüyoruz. Bunların hepsi somut belgeler ve tanıklarıyla sabittir. Bu sorunu siyasi iktidar ve devlet çözebilir” dedi.
MEHMET EMİN ABAK SORULDU
Açıklamanın ardından Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Eroğlu köyüne jandarmalar tarafından yapılan baskında işkence yapılarak gözaltına alınan, ancak daha sonra cenazesi kuyuda bulunan Mehmet Emin Abak’ın hikayesi paylaşıldı. Abak ailesinin, zorla kaybedilme vakası ile ilgili resmi makamlara dilekçelerle başvuruda bulunduğunu söyleyen Yalçın, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Temmuz 2014 yılında aralarında M. Emin Abak ve Mahmut Abak’ın da aralarında bulunduğu 22 sivil insanın infaz edilmesinden dolayı 9 sanık hakkında dava açtığını hatırlattı. Yılçın, duruşma daha başlamadan Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi tarafından davanın, güvenlik gerekçesi ile Ankara’ya nakledildiği ve 9 Eylül 2019 yılında görülen son duruşmada, 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesinden dolayı yargılanan tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilip dosyanın kapatıldığını söyledi. (DUVAR)