Kayıp yakınları Musa Anter’in faillerini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınları Musa Anter'in faillerini sordu: Cinayet hâlâ aydınlatılmadı...

Abone ol

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar Bulunsun Failler yargılansın” sloganıyla düzenlenen oturma eylemlerinin 554’üncüsü gerçekleştirildi. 1992 yılında katledilen gazeteci yazar Musa Anter ve 90’lı yıllarda gözaltında kaybedilen Ahmet Biçimli ile Ali İhsan Dağlı’nın faillerinin sorulduğu eylemde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Mağdurlar için adalet istediğimizde, adalete bir türlü ulaşamıyoruz. Ancak muktedirler kendileri için adalet istediklerinde, o adalet her zaman onların istediklerini yerine getiriyor" dedi

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, Diyarbakır şube yönetici ve üyeleri, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayıp yakınları ve insan hakları eylemcileri katıldı. Eylemde, 1992 yılında katledilen gazeteci yazar Musa Anter ve 90’lı yıllarda gözaltında kaybedilen Ahmet Biçimli ile Ali İhsan Dağlı’nın failleri soruldu.

'KESİNTİSİZ ADALET MÜCADELESİ'

Eylem öncesi konuşan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İstanbul’da 1995 yılında başlayan Cumartesi eylemlerinin 200 haftadan sonra ara verildiğini ve Ergenekon davalarıyla birlikte, “Fırat’ın doğusunda işlenen suçların” açığa çıkarılması umuduyla yeniden ve kesintisiz olarak İstanbul, Diyarbakır, Urfa, Cizre, Hakkari, Batman’da ve daha birçok yerde oturma eylemlerine başlandığını hatırlattı.

3 temel taleple başlayan oturma eylemlerinin üzerinden 10 yıl geçtiğini belirten Türkdoğan, “3 temel talep ileri sürdük. Bunlardan bir tanesi Birleşmiş Milletler (BM) Zorla Kaybedilenlerle ilgili uluslararası sözleşmeye Türkiye’nin taraf olmasını istedik. Bu konuda siyasi iktidar söz vermişti ama maalesef bu siyasi iktidar sözünü yerine getirmedi. Türkiye hâlâ bu sözleşmeye taraf değil. Bir diğer husus, faillerin yargı önüne çıkarılması ile ilgili başlatılan soruşturma ve davaların etkili bir şekilde sürdürülmesiydi. Musa Anter cinayeti hâlâ aydınlatılamadı. Ankara JİTEM diye bilinen dosyada içerisinde Mehmet Ağar’ın da bulunduğu çok sayıda kişi, Ankara’da 18 kişinin kaçırılarak öldürülmesinden dolayı yargılanmaları devam ediyor. Sonuçlandırılmamış bu iki dava kaldı. Diğer davaların tamamındaki failler, beraat ettirildi. Her türlü bilgiye ve belgeye rağmen. Yani aslında insan hakları savunucuları cezasızlığa karşı mücadele ediyor ve kesintisiz bir adalet mücadelesi veriyor. Gelin görün ki, mağdurlar için adalet istediğimizde adalete bir türlü ulaşamıyoruz. Ancak muktedirler kendileri için adalet istediklerinde, o adalet her zaman onların istediklerini yerine getiriyor."

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili dün görülen duruşmada tutuklama kararı çıkmasına tepki gösteren Türkdoğan şöyle devam etti: "Dün akşam bütün Türkiye şok bir habere tanıklık etti. Sevgili Demirtaş tahliye edilmişti. Kesinleşen ceza ile ilgili mahkeme mahsup işlemini yapmıştı ve tahliye olması gerekiyordu. Avrupa mahkemesi tahliye olması gerektiğini söylemişti. Ama birden karşısına başka bir soruşturma dosyası çıkarıldı. 2014 tarihli ve o dosya kapsamında dün yeniden tutuklandı, Figen Yüksekdağ ile birlikte. Üzerinden 5 yıl geçmiş dosya ile ilgili işlem yaparsanız, o zaman şunu sormak gerekiyor: Türkiye’de her sakıncalı yurttaş ilgili bir gizli dosya mı barındırıyorsunuz? Lazım olduğunda o dosyayı açıp işlem mi yapıyorsunuz? Böyle bir adalet anlayışı olabilir mi? Dolayısıyla adli mercilerin bu hatadan derhal vazgeçmesi gerekiyor. Özgürlük ve güvenlik hakkı herkes içindir, herkese lazım olacak. Bu kötü örneklere artık son vermek gerekiyor. Bir diğer talep ise hakikat. Bizler sadece faillerin yargılanmasını istememiştik. Aynı zamanda kayıplarımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz. Hakikati istiyoruz."

‘BABAMIN KEMİKLERİNİ İSTİYORUM’

Türkdoğan’ın ardından, 1994 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yüzü kapalı ve silahlı kişilerce kaçırılan Ahmet Biçimli’nin oğlu Hanifi Biçimli, babasının kaybediliş hikayesini anlatarak, “Benim babam 1994 yılında köyden Silvan’a giderken, yüzü kapalı kişiler önünü keserek onu götürdüler. O günden beri babamdan bir haber alamadım. Babamın kemiklerini buluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.

DAĞLI, 24 YIL ÖNCE KAYBEDİLDİ

İHD Diyarbakır Şube yöneticisi Hasan Yalçın da, 14 Nisan 1995 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ali İhsan Dağlı’nın hikayesini anlattı.

Yalçın, şunları belirtti: “14 Nisan 1995 yılında köyde güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyon sonrası çatışma çıkar. Çatışma sonrası Ali İhsan Dağlı, 7 örgüt militanı ile birlikte gözaltına alınır. Köy muhtarı Mehmet Şirin Kılıç, gözaltına alınan Ali İhsan Dağlı’nın köyden götürüldüğüne ve sol elinden yaralandığına şahit olur. Köy muhtarının aktardıklarına göre; Ali İhsan Dağlı önce Hişkamergê Köyüne götürülür. Yarım saat burada bekletildikten sonra bir helikoptere bindirilerek Silvan Jandarma Komutanlığına götürülmüş. Ali İhsan Dağlı’nın köyden çıkartılırken kurşun yarasından dolayı gömleğinin kanlı olduğuna şahit olunur. Köy muhtarı ertesi gün serbest bırakılır. Ancak Ali İhsan Dağlı’dan bir daha haber alınamaz. Gözaltı sonrası ailenin Ali İhsan Dağlı için resmi kurumlara yapmış olduğu başvurular sonuçsuz kalır. 24 Nisan 1995 yılında babası Mehmet Dağlı tarafından DGM savcılığına yapılan başvuru sonrası aileye Ali İhsan Dağlı adlı bir şahsın gözaltına alınmadığı söylenir.’ Yine Evrensel gazetesinin 11 Ekim 1995 tarihli haberine göre, ailenin İHD’ye başvurmasından dolayı köy güvenlik güçleri tarafından basılır ve aile askerler tarafından tartaklanır. Ailenin 2009 yılında derneğimize yapmış olduğu başvuruya göre bu baskılar kaybedildikten sonra sürekli devam eder. 11 Ekim 1995 yılında Evrensel gazetesinin ‘İşte Kayıp’ başlıklı haberi ile Ali İhsan Dağlı’nın gözaltında çekilmiş fotoğrafı ile gözaltına alındığı belgelenir. Fotoğrafta Ali İhsan Dağlı’nın sol elinin sarılı vaziyette olduğu görülür. Ailesi çekilmiş bu fotoğraf dışında kayıp Ali İhsan Dağlı’ya ilişkin başka bir somut bilgiye ulaşmaz. 16 Ekim 1995 tarihinde bu fotoğraf şubemize gelen ailesi tarafından teşhis edilir. Aile Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesine ilişkin davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürür. AİHM, Türkiye’yi Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesinden dolayı mahkûm eder.”

Yapılan konuşmaların ardından tüm kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi. (DUVAR)