Kayıp yakınları Nazım Gülmez'in akıbetini sordu
Batman’da kayıp yakınları, 550’inci kez bir araya gelerek 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Nazım Gülmez'in akıbetini sordu.
Metin Yoksu
BATMAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi öncülüğünde 550'nci kez kayıp yakınları, bir araya geldi. Batman'da Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde buluşan kayıp yakınları, Dersim'in Hozat İlçesi'nde 15 Ekim 1995 tarihinde gözaltına alınmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez'in akıbetini sordu.
'EVLER ATEŞE VERİLDİ'
Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz okudu. Katmaz, "Barışçıl anma eylemimizin bu haftasında kayıplarımızın faillerinin bulunması ve yargılanması için yine bu alanda bir aradayız. Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan, faili meçhul cinayetlerle yüzlerce insan katledildi, kaybedildi. Bu hafta 15 Ekim 1994 tarihinde Dersim ili, Hozat İlçesine bağlı Taşıtlı köyünde gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez’in akıbetini sormak için toplandık. Evli ve 9 çocuk babası olan Gülmez, tarım ve hayvancılıkla uğraşıp, geçimini sağlıyordu. 13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerler tarafından yapılan askeri operasyon sırasında, köye baskın gerçekleşti. Köy muhtarı ve bir köylü askerler tarafından gözaltına alındı. Köylüler, akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Bu baskından iki gün sonra, 15 Ekim günü öğlen saatlerinde aynı askerler tekrar köye geldi. Köyde arama yaptılar, ardından evler ateşe verilerek yakıldı" dedi.
'AİLE, FAİLLERİN ADALET ÖNÜNDE HESAP VERMELERİNİ TALEP EDİYOR'
Operasyona katılan askerlerin Nazım Gülmez’i kendilerine arazide kılavuzluk yapması için evinden aldığını belirten Katmaz, sonrasında yaşanılanları şu şekilde anlattı: "Nazım Gülmez, askerler tarafından köy muhtarı ile tüm köylülerin gözleri önünde zorla götürüldü. O günden beri kendisinden haber alınamadı. Gülmez’in eşi Garip Gülmez, olaydan bir ay sonra Hozat'taki binbaşıya eşinin akıbetini sordu. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verildi: 'Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz.' Garip Gülmez, bu kez Hozat Savcılığı’na başvurdu. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verdi. Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elazığ Askeri Savcılığı’na başvuruda bulundu. Dosyayı bir türlü sonuçlandıramayan Elazığ Askeri Savcılığı da aileye, dosyanın Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı’na gönderildiği bilgisini paylaştı. Malatya Savcılığı dosya hakkında kendisinin yargı yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle tekrar Hozat Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. İç hukuk yollarından herhangi bir sonuç alamayan aile, davayı avukatları aracılığı ile 26 Mart 2016 tarihinde AİHM’e taşıdı. AİHM başvurunun altı aylık süre sınırına uyulmadığı gerekçesiyle, başvurunun kabul edilemeyeceği bildirildi. Nazım Gülmez’e ait bir mezar olmadığı için ölümünü bir türlü kabullenemeyen aile, faillerin adalet önünde hesap vermelerini talep ediyor. Hukukun evrensel değerlerini çiğneyen yönetimlere karşı eleştirilerimizi ve taleplerimizi kamuoyuna duyurduğumuz için bizleri suçlamanızı ve yargı yoluyla tehdit etmenizi kabul etmiyoruz. Gözaltına alınan insanları kaybetmek insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan birini teşkil etmektedir. Devlet adına suç işleyen mensuplarının yargı önüne çıkarılması gerektiğini bir daha belirtiyoruz.”