Kaymakamlıktan imza standına yasak: Kamu düzeni ve genel sağlığın korunması...

Zonguldak'ta cüruf atıklarla ilgili kampanya için stant kurulmasına izin verilmedi. Kararın gerekçesi "kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, temel hak ve özgürlüklerin korunması" olarak açıklandı.

Abone ol

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK - TÜBİTAK, Zongukdak'ta Erdemir'in ürettiği cürufun "inorganik madde içeren tehlikeli atık" olduğunu saptadı. Çevre Gönülleri kararın Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne işlenmesi için imza kampanyası başlattı. Ereğli Kaymakamlığı, açılan standı genel sağlığa, kamu güvenliğine, asayişin devamlılığına aykırı bularak kaldırttı.

Alaplı ve Ereğli Çevre Gönüllüleri ile cüruf tesisi kurulması planlanan Kıyıcak Köyü halkının, Erdemir cürufunun TÜBİTAK’ın verdiği karar doğrultusunda "tehlikeli atık" sayılması için başlattığı imza kampanyası Ereğli Kaymakamlığınca durduruldu.

Ereğli Kaymakamı Mehmet Kapıcı, Platform Sözcüsü Çetin Yılmaz’a bir yazı göndererek kamu düzeni, genel sağlık ve asayişin devamının temini amacıyla imza stantlarının kaldırılmasını istedi.

Yasak kararında, "Zonguldak İdare Mahkemesinin cüruf atıkları hakkında vermiş olduğu karar ile ilgili imza toplamak amacıyla kurmak istenilen stant; kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini amacıyla; ilgili kurum/kuruluşun bina, bahçe veya müştemilatında kurulması uygun görülmüştür" denildi.

YILMAZ: BİZ VATANDAŞIZ, BİR PARTİNİN VEYA DERNEĞİN ÇATISI ALTINA GİRMEK ZORUNDA DEĞİLİZ

Çevre gönüllüleri ve köylüler, güvenlik güçlerinin ikazı üzerine kurdukları standı bir basın açıklaması ile kaldırdı. Çok sayıda çevre gönüllüsü ile yöre halkının katıldığı basın açıklamasına Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk de destek verdi.

Burada konuşan Platform Sözcüsü Çetin Yılmaz, TÜBİTAK tarafından tehlikeli atık olarak nitelenen cürufun yönetmeliklerde de aynı şekilde tanımlanmasını isteyen çevre gönüllüleri olarak anayasal haklarını kullandıklarını, ancak bildirimde bulundukları kaymakamlığın yazısına göre ancak evlerinde imza toplayabileceklerini söyledi.

Çetin, "Bizler yurttaşız. İlla yazıda belirtildiği gibi bir partinin, derneğin çatısı altına girmek zorunda değiliz. Dilekçe anayasal bir haktır. Her yurttaşın tek tek ya da toplu olarak dilekçe verme hakkı vardır. Resmi makamlar bu hakkı kendi keyfiyetlerine göre uyguluyorlar. Açılan mahkemeye raporunu sunan TÜBİTAK işlenmeye çalışılan Erdemir cürufu için ‘tehlikeli atık’ kararı verdi. Mahkeme de bunu onayladı. Biz mahkeme kararına uyularak Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne bunun işlenmesini istiyoruz. Bu amaçla da imza topluyoruz. Ancak bildirimde bulunduğumuz kaymakamlık, kamu düzeni, genel sağlık, genel asayişin devamı gibi gerekçelerle stantlarda imza toplamamıza izin vermiyor.” dedi.

ÖZTÜRK: ÇEVRE KONUSUNDA MEVZUATI DEĞİŞTİRECEK BİR BAŞARIYA İMZA ATIYORSUNUZ

Daha sonra söz alan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, "En batıdaki Alaplı girişinden, en doğudaki Devrek çıkışına kadar Zonguldak maalesef bir yangın yeri gibi. Her yerde doğanın talanı var. Filyos’ta yapılanlar burada yapılanlardan kat kat fazla. Kat ettiğiniz mesafe çok önemli. Bu cürufu tehlikeli atık olarak yönetmeliğe işleterek Türkiye’deki yasal mevzuatı değiştireceksiniz. Bunun da sadece bu yöre değil tüm ülke için çok değerli bir kazanım olacak" diye konuştu. 

'BURADA BİNLERCE YILDIR HAYAT SUNAN ÇOK DEĞERLİ BİR EKOSİSTEM VAR'

Bölgenin ekolojik değerine de değinen Öztürk "Alaplı ormanlarında 4 bin yaşında ağaç var. Bin yaşında onlarca ağaç var. Bu şu demek: Bu coğrafyada kendi canlılarına binlerce yıl hayat sunan çok değerli bir ekosistem var. Yetkililere sesleniyorum: Bu ekosistemi korumak sizin göreviniz. Vatandaşlarla güvenlik görevlilerini karşı karşıya getirerek paragözlerin bu ekosistemi yok etmesine göz yummak bir suçtur. Bu suçu belki bugünkü ortamda kabul ettirebilirsiniz ama yarınlarda bu suçun mutlaka hesabı sorulacaktır. Siz bugün tarihe iz düşüyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Ne olmuştu?

Ereğli’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Erdemir’in atığı olan cürufu işlemek amacıyla başka iki şirket tarafından 39 metalin eleme işleminin yapılacağı bir tesis kurulması planlandı.

Tesisin Ereğli ve Alaplı ilçelerinin sınırları arasında bulunan Kıyıcak Deresi üzerindeki gölün kurutularak yapılmak istenmesi çevrecilerle yöre halkını harekete geçirdi. Birçok eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan yöre halkı ve çevreciler bir yandan hukuksal süreç başlattı. 

VALİLİK: ZARARSIZ ATIK DÖNÜŞÜM TESİSİ, ÇED GEREKLİ DEĞİL

Zonguldak Valiliği, cürufun, Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne göre "zararsız" sayıldığı gerekçesiyle, tesis için "ÇED gerekli değildir" kararı verdi. Ancak davalar sırasında geri dönüşümü yapılacak cüruftan numune alan TÜBİTAK, atığı "Tehlikeli maddeler içeren inorganik atık" olarak tanımladı. Bunun üzerine mahkeme, valiliğin "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. 

YÖNETMELİK: TEHLİKESİZ ATIK | TÜBİTAK: İNORGANİK TEHLİKELİ ATIK

Bunun üzerine harekete geçen Çevre Gönüllüleri ile yöre halkı, cürufun TÜBİTAK’ın önerisi doğrultusunda, (16 03 03’) kodla, "Tehlikeli maddeler içeren inorganik atıklar" olarak yazılması için stant açarak imza kampanyası başlattı.

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmek üzere yürütülen kampanyada imzaların stantlarda toplanmasını genel sağlığa, kamu güvenliğine, asayişin devamlılığına aykırı bularak durdurdu.