Kaynak arayışına ihracatçı çözümü

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, Türkiye'nin kaynak arayışında çözümün ihracatçılara daha fazla destek vermek olduğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR- Ekonomi uzmanı Şeref Oğuz, iktidarın dış kaynak arayışlarının ekonomideki gelişmelere bağlı olarak yavaş ilerlediğini kaydetti, konuya içerden çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin ihracat ve turizm gelirlerinin kaynak yaratabileceğini ifade eden Oğuz, ihracatçıya destek için yapılması gerekenleri "115 bin Mehmet Şimşek döviz getiriyor" başlıklı yazısında şöyle sıraladı: 

"Türkiye’nin kaynak bulamama sorunu yok aslında. gelecek olan kaynağın maliyetinde sorun, … Kimi ‘Libor + CDS / 100’ diyerek yüzde 10’u aşan maliyet dayatır. Kimi bununla da yetinmez Libor + özel imtiyaz ister. Merkez TL basabiliyor ama döviz basma kabiliyeti yok. Dövizi kim basıyor peki?

Misal doları FED basar fakat bizim de 2 döviz banknot matbaamız var; 1-ihracat, 2-turizm. Şükür ki bu iki kaynak, bizim döviz üretenimiz fakat yetmiyor, yetemiyor. Turizm iyi geçti ancak yetmedi. Geriye, 115 bin kişilik ihracatçı ordusu kalıyor ki ülkemizin döviz teminindeki en önemli kaynağı ihracatçımız.

İKİ SORU İKİ CEVAP

İhracatçının önünü açsak?

Gayret ediyoruz fakat yetmiyor. Merkez Bankası’nın reeskont kredisinin limitini arttırdık ancak kısa geldi. Ayrıca rekabetçi kur ortamı kısmen sağlanmış olsa da yetmedi. Ülkeye getirdikleri dövizin yüzde 40’ına el koymakla kalmadık, kredi kullanırsa yüzde 30’luk ucuz faizli kağıt almaya mecbur bıraktı. Gerçi yüzde 30’dan TCMB geçen hafta vazgeçti ama tek dertleri bu değil ki…

Daha neler yapmalıyız?

Şu anda sayıları 115 bine varan ihracatçı ordumuz, AB’den ABD’ye, Afrika’dan Uzak Doğu’ya hatta Güney Afrika’ya varana dek 280 farklı yere ihracat yapıyor, döviz getiriyor. Bir bakıma Mehmet Şimşek’in getiremediği döviz kaynağını onlar getirebiliyor. Hal böyle olunca ihracatçılara gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Eximbank’a daha fazla kaynak aktarmalı, kamunun har vurup harman savurduğu kaynakları bu döviz akıncılarının emrine vermeliyiz. Hatta diplomasi desteğiyle onlara yeni yollar,  kanallar açmalıyız. Onlar bizim legal, gerçek, verimli ve işleyen döviz makinelerimiz…" (HABER MERKEZİ)