Kayseri'de 9 ayda 122 bin kişiye kanser taraması yapıldı

Kayseri'de bu yıl 9 ayda üzere 122 bin kişi meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramasından geçti. Bulguya rastlanan 110 kişi tedaviye alındı.

Abone ol

DUVAR - Kayseri'de bu yıl 9 ayda, çoğunluğu Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) olmak üzere 122 bin kişi meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramasından geçirildi, 110 vaka tespit edildi.

AA'da yer alan habere göre; Kocasinan İlçe Sağlık Müdürü Özlem Ulutabanca, Kayseri'de erken teşhis için KETEM ile kırsal mahallelerde mobil mamografi aracının hizmet verdiğini belirterek, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok ölüm nedeninin kanser olduğunu söyledi.

Kanser hastalığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Ulutabanca, erken teşhiste vatandaşın aklına KETEM birimlerinin gelmesi gerektiğini dile getirdi.

'ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİ MÜMKÜN'

Merkezlerde verilen tüm hizmetlerin ücretsiz olduğuna dikkati çeken Ulutabanca, şunları kaydetti:

"Kanser, ülkemizde kronik hastalık, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm sebebi bilinen hastalıklarda ikinci sırada yer almaktadır. Kanser hastalığında erken teşhisle tedavinin mümkün olduğunu ve yaşam kalitesinin arttırıldığını biliyoruz. Bu sebeple ilçe sağlık müdürlükleri, halk sağlık merkezleri, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerimizde kanser tarama programı kapsamında çeşitli hizmetler vermekteyiz. Kayseri genelinde 2023 yılında 143 bin 424 tarama yapılmış ve 31 kişide kanser tespit edilmiş. 2024 yılında ise bulunduğumuz aya kadar ki süreçte de 122 bin tarama yapılmış, tarama yapılan 110 kişide kanser tespit etmişiz."

(ANADOLU AJANSI)