Kayseri'de köylüler 'barut' gibi: Patlayıcı madde tesisi istemiyoruz

Kayseri'de Eğrisöğüt ve Aşağı Beyçayır köyleri arasındaki meraya patlayıcı madde tesisi kurulması planlanıyor. Köylüler öfkeli: "Hayvancılık zarar görür. 200 metre mesafede içme suyu kaynağı var."

Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Kayseri’ye bağlı Pınarbaşı ilçesi içerisinde yer alan Eğrisöğüt ve Aşağı Beyçayır köyleri arasına Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından patlayıcı madde üretimi ve depolama tesisi yapılması planlanıyor.

Konuyla ilgili 2 Şubat 2022 tarihinde ihale açıldı. Ancak köylüler, projeden haberlerinin olmadığını belirterek projeye tepki gösterdi. Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Harun Özkan, projenin yapılması planlanan alanı, mera olarak kullandıklarını söyledi.

Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Harun Özkan

‘MERA ALANIMIZA PROJE YAPILMASINI İSTEMİYORUZ’

Köylülerin bir diğer itirazı da projeyle ilgili ÇED başvurusundan da haberleri olmamaları… ÇED raporuna göre, fabrikada üretilmesi ve depolanması beklenen materyaller arasında dinamit, hazır patlayıcılar, havai fişekler, çarpma kapsülleri, yanıcı maddeler, işaret fişekleri yer alıyor. Projeyi hayata geçirecek olan Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş ise 31 Ocak günü, ÇED raporuyla ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yapmayı planlıyor.

Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Harun Özkan, projenin yapılmasının planlandığı araziyi, 20 yıl önce ağaçlandırma ve ormanlaştırma şartıyla köylüler tarafından devlete verildiğini belirtti. Hayvanların otlaması için kendilerine belli bir bölgeyi mera olarak ayırdıklarını belirten Özkan, bu bölgeye patlayıcı madde tesisi yapımına karşı olduğunu söyledi.  

İÇME SUYU KAYNAĞINA 200 METRE

Tesisin, köye uzaklığının 955 metre olduğunun altını çizen Özkan, mera alanının çevre köyler tarafından ortak kullanıldığını ve köyün geçim kaynaklarından biri olan hayvancılığın da proje ile büyük zarar göreceğini dile getirdi.

Özkan ayrıca projenin yapılması planlanan bölgenin çevre köylerin içme suyu kaynağına 200 metre mesafede olduğuna işaret ederek doğal su kaynaklarının da zehirlenme ihtimaline dikkat çekti. Özkan, bu tesisin yapımına engel olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

‘PROJE İLE DEVLET VE HALK YANILTILIYOR’

Yapılan ihalede ve ÇED başvurusunda uyuşmazlıkların olduğunun da altını çizen Özkan, ihale ilanında irtifak hakkı amacının farklı belirtildiğini, ÇED raporuna başvurunun ise ‘patlayıcı madde’ tesisi olarak yapıldığını belirtti.

Özkan, konuyla ilgili şunları söyledi: “İhale ilanında irtifak hakkı amacı, ‘konut enerji ve turizm hariç olmak üzere eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, organize hayvancılık, sosyal ve kültürel vb. sabit ve kalıcı tesis’ şeklinde ifade edilirken ÇED başvurusunda ise patlayıcı madde imalat tesisi kurulacağı belirtiliyor.

İhalede, organik tarım gibi etiketlere yer verilerek halk, cezbedilmeye çalışılıyor. Bu durum kötü niyetli olup devleti ve halkı yanıltmak amacını taşıyor.”