Kayyıma 'Hızır' diyen dedeye tepki

Dersim'de cemevi dedelerinden Mehmet Halis’in, belediyeye kayyım olarak atanan Vali Tuncay Sonel’i Alevilerin kutsalı sayılan 'Hızır'a benzetmesine tepki: Hınzır Paşa’nın Hızır’a benzetilmesi gibi...

Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir videoda valiyi övüp, Hızır’a benzeten Mehmet Halis’e Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez Yöneticisi Dursun Demirtaş tepki gösterdi. Hızır kültünün Dersimlilerin inancında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Demirtaş, “Böyle bir kıyas Hınzır Paşa’nın Hızır’a benzetilmesi gibidir” dedi.

Evrensel gazetesinden Orhan Kurul'un haberine göre, Alevilikte, kâinatta görünen her varlığın hakkına ve hukukuna saygı göstermek gibi bir felsefenin hâkim olduğunu belirten Demirtaş, “İlan edilen yasaklı bölgelerden dolayı, insanlar atalarının mezarlarını dahi ziyaret edemiyor. Her sene ormanlarımız yanıyor, yakılıyor, bombalanıyor. Bölgede insanlar ölüyor. Bu politikaların temsilcisi olan bir insanı Hızır yerine koymak Aleviliğin felsefesine terstir” diye konuştu. Dersim’de Cemevi üzerinden büyük bir asimilasyon politikasının hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten Demirtaş, “Kayyım, Alevi inancına göre nasıl samimi bir iş yapar ben anlayamıyorum. Aleviliği bitirmeye çalışıyorlar, asimile etmeye çalışıyorlar. Devletin belli bir politikası var. Türk-İslam sentezi diye tarif ettiğimiz politika. Osmanlı’dan beri bu devam ediyor. Kayyım da bunun buradaki temsilcisidir” dedi. Halis’in yaptığı benzetmeye kendisinin de inanmadığını anlatan Demirtaş, “Bizim Hızır kültümüzde dara düştüğün zaman Hızır çağrılır. Ama şimdi öyle mi? Halkın iradesine el koyulmuş ve sen bu el koyanların temsilcisini yani dara düşüreni Hızır’a benzetiyorsun olacak şey değil” ifadelerini kullandı. (Kaynak)