Kayyımın ihraç ettiği dalgıçlar gönüllü çalışıyor

Cizre Belediyesi'ne kayyım atanınca belediyede çalışan profesyonel dalgıçların işlerine son verildi. İhraç edilen dalgıçlar işlerini gönüllü olarak yapmaya devam ediyor. Nehirlerde boğulanları çıkartan dalgıç Kemal Şerifoğlu, "Elimizden geleni yine yapmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki imkanlarımız yetersiz kalıyor" diyor.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesi yaz aylarında Dicle nehrinde boğulma vakalarının en sık yaşandığı yerlerden biri. Bu sene en az 7 kişi sadece Dicle Nehri'nin Cizre ilçesinde geçen kısmında boğularak hayatını kaybetti. Aileler nehirlerde boğulan yakınlarının cenazelerine ulaşmak için günlerce nehir kenarlarında beklerken onların yardımına belediyeden ihraç edilmiş profesyonel dalgıçlar koşuyor. Fakat ihraç edildikleri için dalgıçların imkanları sınırlı. Profesyonel dalgıç Kemal Şerifoğlu da gönüllü dalgıçlık yapan, belediyen ihraç edilen isimlerden biri. Şerifoğlu, belediyeye seslenerek, "İnsanların bize ihtiyacı var. İşimize geri alın çağrısı" yapıyor.

5 DALGIÇ ÇALIŞIYORDU, 4'Ü İHRAÇ EDİLDİ

Belediyeye kayyım atanmadan önce profesyonel dalgıç olarak 5 kişi belediyede çalışıyordu. Belediyeye kayyım atandıktan sonra 4 kişi ihraç edildi. İhraç edilen Şerifoğlu da 10 yıl önce yeğeni Dicle Nehri'nde boğulduktan sonra dalgıçlık olmaya karar verdi: "Yeğenim boğulduğunda 3 gün boyunca nehrin kenarında bekledik. Onun cansız bedenini günlerce ararken dalgıç olmaya karar verdim. Çünkü 3 gün boyunca dalgıçlar gelmedi. 3'ncü günün sonunda Van'dan dalgıçlar geldi. Bunu yaşamak çok kötü bir şey."

'HERKES BU EKİBE ÇOK DEĞER VERİYORDU...'

2014 yılında Diyarbakır'da dalgıçlık eğitimi alan Şerifoğlu, Cizre'ye dönerek belediyede çalışmaya başladı. Şerifoğlu çalıştığı süreci şöyle anlatıyor: "Çocukları sularda boğulan aileler, yardıma geldiğimizi görünce seviniyorlar. Biraz da olsa nefes alıyorlar. Çünkü çocuklarının cenazelerine kavuşacaklarını biliyorlar. Ne yazık ki boğulma vakaları en çok Cizre'de gerçekleşiyor. Çünkü burada kum ocakları nehrin her şeyini değiştirdi. Buradaki yaz sıcaklıkları Türkiye sıcaklıklarının üzerinde. Durum böyle olunca çocuklar nehirde yüzmek istiyorlar. Ama bu ocaklar nedeniyle nehrin her tarafı tuzaklarla dolu. Boğulma vakalarının yüzde 60'ı bu kum ocakları yüzünden meydana geliyor. Bugüne kadar katıldığım arama faaliyetlerinin  yüzde yüzünü başarıyla tamamladım. Bu yüzden Cizre'deki herkes bu dalgıç ekibine çok değer veriyordu, saygı gösteriyordu."

Kemal Şerifoğlu: İnsanlar bizi gördüklerinde nefes alıyorlar...

'İNSANLAR BİZİ GÖRDÜKLERİNDE NEFES ALIYORLAR'

İhraç edildikten sonra 4 dalgıç bu sefer gönüllü olarak dalgıçlık yapmaya devam etti. En son geçtiğimiz hafta yine bir boğulma vakasında olay yerinde olan Şerifoğlu şöyle devam ediyor: "Kayyımdan sonra bizi ihraç etmeleri canımızı sıktı. Tekrar görevimizin başına dönmek istiyoruz. İnsanların bize ihtiyacı var. Biz de daha iyi şartlarda bu işi yapmak istiyoruz. boğulma olayları yaşandığı zaman hemen nehre gidip arama faaliyetlerine katılıyorum. Eskisi gibi insanlar bizleri gördüklerinde nefes alıyorlar. İhraç edilmeden önce Şırnak, Güçlükonak Cizre, Siirt ve Habur Sınır Kapısı'na kadar birçok kişinin sulardaki cansız bedenlerini çıkardık. İnsanlar bizim evimize gelip yardım isterlerdi. Elimizden geleni yine yapmaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki imkanlarımız yetersiz kalıyor. Örneğin iki nehir botuna ihtiyacımız var. Diğer eski malzemelerimiz şu an yeterli. Bot çok önemli. Çünkü bot olmazsa 10 Km. gidemiyoruz. Umarım bir gün bu ihtiyaçlarımız giderilir ve işimize geri döneriz."