Kayyımın yok ettiği kadın kazanımları yeniden hayata geçiriliyor

Van Büyükşehir Belediyesi, kayyım tarafından kaldırılan kadınlara yönelik destek uygulamalarını yeniden hayata geçiriyor. Jîn Kadın Butonu, JINKART uygulamaları hayata geçiyor.

Abone ol

DUVAR - Van Büyükşehir Belediyesi, kadınların yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için  çalışmalarını sürdürüyor. Kadın komisyonunun “kadın özgürlükçü yereller” kapsamında aldığı kararlar, belediye meclis toplantısından geçti.

Haziran ve Temmuz ayı toplantılarında, dar gelirli kadınlara “JINKART” müjdesi verildi. Ayrıca kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için çok dilli “Jîn Kadın Butonu (Kadın Yaşam Butonu)”  uygulaması ve “İlk Adım İstasyonları”nın aktifleştirilmesi kararlaştırıldı. Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Öznur Evin, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın kentleri için yaptıkları çalışmalara dair konuştu.

KAYYIMIN KAPATIĞI KURUMLARDAN BAŞLADILAR

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Komisyonu olarak, çalışmalarına belediyeye atanan kayyımın kapattığı yada pasif hale getirdiği kadın kurumlarını aktifleştirerek başladıklarını belirten Evin, “Her bir kadın çalışmamızı planlı bir şekilde yürütmeye özen gösteriyoruz. Bu minvalde ilk elden kayyımdan sonra kurumlarımızın durumuna baktık daha sonra işlemlere geçtik. Tahrip edilen ve işlevsiz bırakılan birçok kurumumuz işlevli bir hale getirdik. Kayyımın kapattığı kadın kurumlarını teker teker aktifleştiriyoruz” dedi. 

'ALO ŞİDDET HATTI' AKTİFLEŞİYOR

Kayyımların daha önceden kurulan “Alo Şiddet Hattı”, “Kadın Sığınıkları” ve “İlk Adım İstasyonları”nı kapattığını hatırlatan Evin, “Şu an ‘Alo Şiddet Hattı’ kurmayı önceliyoruz. Fakat Alo Şiddet Hattı’nı kurmak için ilk önce sığınakları inşa etmemiz gerekiyor. Bu noktada bütün yasal zeminlerimizi oluşturduk, en kısa zamanda sığınakları açtığımız gibi Alo Şiddet Hattı’da aktifleşecek” dedi.

KADINLARA 60 BİNİŞ ÜCRETSİZ

Dar gelirli kadınlar için “JINKART” uygulamasının hayata geçmesine sayılı günler kaldığını belirten Evin, kartın alt yapısının hazır olduğunu sadece basım işlemlerinin kaldığını söyledi. Kartın erkekler tarafından kullanılmaması için okutulduğunda JINKART’a özel bir uyarının yapılacağını söyleyen Evin, “Bu proje kapsamında dar gelirli kadınlar aylık 60 biniş ücretsiz otobüse binecek. Kartlarımız Temmuz ayı içinde bayilerimizde olacak. Amacımız kartı kentin bütün kadınlarına vermekti fakat şu aşamada önceliğimiz dar gelirli kadınlar oldu” diye konuştu.

ÇOK DİLLİ YAŞAM KADIN BUTONU

Kadına yönelik şiddeti önleme çalışması kapsamında “Jîn Kadın Butonu'nu (Yaşam Kadın Butonu)” aktifleştirdiklerini söyleyen Evin, WEB sitesinin alt yapı çalışmasında sona gelindiğini belirtti. Van Büyükşehir Belediyesi’nin ana sayfasında bu butona erişilebileceği bilgisini paylaşan Evin, Jîn Kadın Butonu hakkında bilgi verdi.

Çok dilli bir altyapı çalışması yaptıklarını ifade eden Evin, “Kadının kendini anadilinde anlatabileceği, şiddete uğradığını zorlanmadan anlatabileceği bir proje geliştirmek istedik. Her kadının ulaşabileceği bir site yapmaya özen gösterdik. Bu butonla her dilden kendisini ifade edebilecek kadınların sorunlarına çözüm olmaya çalışacağız. Fatma Altınmakas, Türkçe ifade veremediği için, tercüman olmadığı için ifade veremedi. Yaşadıklarını anlatamadı ve katledildi. Bunu göz önünde bulundurarak çok dilli bir kadın butonu oluşturmaya çalıştık. Butonun şöyle bir faydası olacak; oraya düşen başvuruları sadece bir ya da iki kişi görecek ve bu arkadaşlar üzerinden direk bir müdahale gerçekleştirilecek. Kadın ve kadına dair her bir projemiz, her bir çalışmamız bizler için bir hafıza niteliği taşıyor. O nedenle daha hassas yaklaşmaya özen gösteriyoruz” şeklinde bilgi verdi.

İLK ADIM İSTASYONLARI

Büyükşehir bünyesinde kurulacak İlk Adım İstasyonları’nı 3 ayrı merkez ilçede konumlandıracaklarını vurgulayan Evin, bununla beraber aynı zamanda dış ilçelerde Kadın Danış Merkezleri kurma çalışmasına başladıklarını vurguladı. Evin, “İlk Adım İstasyonları, şiddette uğrayan kadınların ilk adım merkezi olacaktır. Şiddete uğrayan kadınlar ilk olarak orayla temasa geçerek, kendisine uygulanan şiddeti izah edip oradan başvurusunu yapabilecek. Tamamen kişisel verilerin gizlenmesine ve kadınların can güvenliğini tehlikeye sokmadan bir çalışma yürütmüş olacağız. Kadınlar için her bir çalışma bizim için hafıza niteliğinde" diye konuştu.