Kazağı ören yaşlılar sınıfı geçti

Türkiye'de ilk kez Antalya'da kurulan ve 60 yaş üstündekilerin okuyabildiği 'Tazelenme Üniversitesi'nde, erkekler zorunlu olan kazak dersini başarı ile tamamlayarak bir üst sınıfa geçti. Kadın öğrenciler ise ilk kez kullandığı matkap ile birçok tamir işini kendileri yapabilecek.

Abone ol

DUVAR - Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından kurulan Türkiye'nin ilk 'Tazelenme Üniversitesi'nin birinci yılı 22 Haziran'da sona erecek. Yaşlıların ihtiyaçlarına göre hazırlanan ders programında felsefe, tarih, teknoloji, biyoloji, tıp, kimya, ziraat, eczacılık, sosyoloji, psikoloji gibi dallarda ders veriliyor. Bunun yanı sıra erkekler yemek pişirme, kazak örme gibi pratik dersler alırken kadınlar ise tamir dersleri aldı.

Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasının bir ürünü olarak Prof. Dr. Tufan'ın girişimiyle gerçekleşen 'Tazelenme Üniversitesi', ilk örnek olarak gösteriliyor. Tufan, bu eğitimin ihtiyaçtan kaynaklandığını belirterek, Türkiye'de 10 milyon 60 yaş üstü vatandaş yaşadığını kaydetti. Yaşlılık sürecinde yaşam boyu öğrenme programının eksik olduğunu kaydeden Tufan "Bu projeyle 60 yaş üstü vatandaşlarımızın öğrenmeye istekli olduğunu gördük. Sağlık giderlerinin uzun vadede azalacağını gördük. Eğitimlerle birçok şeyin farkına vardılar. Öğrencilerimize zorunlu iki eğitim verdik. Erkeklerin kendilerini besleyebilecekleri bir eğitime sahip olmaları için mutfakta yemek pişirme sanatını öğretiyoruz. Demans hastalığını önlemek için de kazak örme dersi verdik. Kazak örmenin demansı önlemede çok faydalı olduğu biliniyor. Kadınlarımız için de tamirat derslerimiz var" dedi.

İLGİ HER YIL ARTIYOR

Prof. Dr. Tufan, öğrenci sayılarının her yıl arttığını belirterek, gelecek yıl 466 yeni kayıt olduğunu aktardı. Onkoloji hastalarının da derslerine katıldığını anlatan Prof. Dr. Tufan, "Şu ana kadar 6 üniversite daha bu tazelenme üniversitesini programlarına aldı. Bu Türkiye için yaşam boyu öğrenme programı açısından bir ilk" diye konuştu.

Üniversitenin 64 yaşındaki öğrencisi Hayriye Türesoy, Gerontoloji Bölümü'nde hayatı yeniden öğrendiklerini söyledi. Türesoy, "Hayatta lazım olan dersleri alıyoruz. Tamir dersleri gördüm. Bu eğitimde çamaşır ve bulaşık makinelerinde deterjan yerine soda kullanmayı öğrendim. Alzheimere yakalanmaktan korkmuyorum artık. Gelecek günlerimin daha güzel olacağına inanıyorum" dedi.

Emekli inşaat mühendisi 68 yaşındaki Hasan Cevizkaya ise yarım kalan kazağını arkadaşının desteğiyle örmeye üniversitenin bahçesinde devam ediyor. Cevizkaya, "Hocalarımın söylediğine göre bu kazak örme beyindeki her iki lopu çalıştırıyor. Türk erkeğine göre kazak örmek ters düşüyor ama sağlık işin içine girince eski düşünceler geride kalıyor" diye konuştu.

Yaşını 60 artı olarak dile getiren Mümine Erseyrek ise yeniden öğrenmek amacıyla bu üniversiteye geldiğini anlattı. Erseyrek, "Eğitimin yanında çok değerli arkadaşlar tanıdım. Burada ilk kez elime matkap aldım. Musluk tamir etmeyi öğrendim. Bilinçli ve sağlıklı mutlu yaşlılar olmak için okulumuzu tavsiye ediyorum" diye konuştu.

(DHA)