Kazakistan'daki KGAÖ barış güçleri 2 gün içinde çekilmeye başlayacak

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, protestoları bastırmak için yollanan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü barış güçlerinin çekilmeye başlayacağını açıkladı. Ülkede yeni başbakan da seçildi.

Abone ol

DUVAR - Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara karşı başlayıp şiddete dökülen protestoları bastırmak için yollanan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin çekilme sürecinin başlayacağı açıklandı. Öte yandan, eski Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin protestoların ardından istifa etmesi sonrası geçici olarak hükümet başkanlığını üstlenen Alihan Smailov Kazakistan’ın yeni başbakanı seçildi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev KGAÖ Barış Gücü'nün iki gün içinde çekilmeye başlayacağını açıkladı. Tokayev, kendisinin talebiyle ülkeye gelen barış güçlerinin çekilmesinin 10 gün içinde tamamlanacağını söyledi.  

Öte yandan, Tokayev'in bugün aday gösterdiği Alihan Smailov da devlet televizyonunda canlı yayınlanan parlamento oturumunda başbakanlığa seçildi. 49 yaşındaki Smailov, eski Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin protestoların ardından istifa etmesiyle geçici olarak hükümet başkanlığını üstlenmişti.

Smailov, oylamanın ardından başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, böyle bir zamanda kendisine güvenen Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e ve milletvekillerine teşekkür etti.

Öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Smailov, “Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak” dedi. (DIŞ HABERLER)