Kazalara dikkat çekmişti, iş cinayetinde öldü: 'İşveren önlem almaya üşenmiş'

Sosyal medyada iş kazalarına dikkat çeken Hüseyin Pirinççi, fabrikada ayağının palete sıkışması sonucu vefat etti. İş güvenliği uzmanı Bahar Göçer, fabrikada gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi.

Abone ol

Nail Azbay

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar’da bir tuğla fabrikasında çalışan Hüseyin Pirinççi, tuğla biçim alanında çalıştığı esnada iş arkadaşının palet düğmesine basması ile sağ bacağı kalça kısmından koparak hayatını kaybetti.

Olay önceki gün saat 18.45’de, Afyonkarahisar Merkez ilçede bulunan bir tuğla fabrikasında yaşandı. 22 yaşındaki Hüseyin Pirinççi fabrikanın tuğla biçim alanında çalışıyordu. O esnada B.E. isimli iş arkadaşı palet düğmesine bastı ve Pirinççi’nin sağ bacağı kalça kısmından koptu.

Ambulansla Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Hüseyin Pirinççi, bugün hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma kapsamında fabrika sahibi E.Ö., fabrika sorumlusu S.K., palet düğmesine basan B.E. gözaltına alındı.

SOSYAL MEDYADA 2 HAFTA ÖNCE İŞ KAZALARINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Hüseyin Pirinççi’nin 2 hafta önce çalıştığı fabrikada iş kazalarına dikkat çekmek için yayınladığı video gündem oldu.

Pirinççi, Tiktok hesabından yayınladığı videoda, "Arkadaşlar şu düğmeleri görüyorsunuz değil mi? Bunları bastığınız zaman kafanızı Paris’ten, bedeninizi bizim köyden toplarlar. Basmayın dedikçe basıyorsunuz" demişti.

'SENSÖRLER OLSAYDI, BİR İNSAN OLUNCA MAKİNE ÇALIŞMAZDI'

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bahar Göçer yaşanılan olayla ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

"Pano, kilit bir pano olmalıydı. Makine çalışırken yakınında bir insan var ise sensörlerle makinanın çalışması engellenebilirdi. Bu önemli bir şey. Makinanın etrafına sensör konulduğunda içeride insan olduğunu algılar ve makine çalışmaz. O bölge tamamen kapatılabilirdi. Bir başkası gelip oraya basamazdı. Aslında çok zor değil. Ama önlem almaya üşenmişler. Mesele önlem alınmaması. O adam orada bağırarak 'Dokunmayın burada ölürüz' diye mücadele veriyor."

'MAKİNEYİ HERKES KULLANMAMALI, MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ GEREKİYOR'

İşverenin çok bariz bir şekilde yeterli önlemleri almadığını belirten Bahar Göçer, "Bu olası bir şey değil. En azından oraya kocaman bir levha assalardı. Operatör dışında kimse basamaz deselerdi. Zaten doğrusu bu. İş ile ilgili yetkin olmayan insanlarda buraya müdahale etmemeli. Bir makinanın iki operatörü olur biri sabah gelir, biri diğer vardiyaya gelir. Ama herkes o makineyi kullanmamalı. Yetkinliği olmalı. Mesleki yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Yasal süreçte çok bariz. İş yerine bağıra bağıra söylemiş. Gelmeyin bunu yapmayın diye. İşverenin göremezden gelme durumu var. Çalışanların görmezden geldiği olaylar var. İşverenin alması gerektiği önlemlerin hiçbirini almadığı ortada" dedi.