Kazdağları Ekoloji Platformu: Maden sahası rehabilite edilmeli

Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in maden sahasından çıkarılması için yapılan başvurunun reddedilmesine karşı açılan davaya devam edildi. Çevreciler, alanda rehabilitasyon yapılmasını istedi.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kazdağları Ekoloji Platformu, Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı maden sahasından çıkarılması için yapılan başvurunun valilik tarafından reddedilmesi üzerine açılan davanın duruşması bugün gerçekleşti.

Kazdağları Ekoloji Platformu Eşsözcüsü avukat Burcu Özaydın, Kazdağları ekolojik silsilesi içinde yer alan Kirazlı’da 350 bin ağacın kesildiğini hatırlatarak bölgenin acilen rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

‘VALİLİK KARARININ İPTAL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Çanakkale İdare Mahkemesi’ndeki davada kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Ekim 2019'da Alamos Gold'un Kirazlı’daki ruhsat süresinin dolduğu bilinirken, şirketin alanı terk etmemesi üzerine yapılan tahliye başvurusunun Çanakkale Valiliği tarafından reddedilmesi üzerine açılan davada, halkın bilgi edinme hakkının yok sayıldığına vurgu yapıldı. Başvurunun reddinin ardından açılan dava sürecinde şirketin alanı tahliye ettiğine vurgu yapan avukat Özaydın, “Öncelikle bizim bu davada asıl olarak vurgulamak istediğimiz, idareden doğru bilgi alamamamız, yaptığımız başvuruların dikkate alınmıyor olması ve en önemlisi de halkın, böylesi önemli bir konuda, yaşam alanını ve sağlığını doğrudan etkileyen bir konuda, bilgi edinme hakkının yok sayılıyor olmasıdır. Şu anda da şirketin tahliyesi gerçekleşmiş olmasına ve alanın ‘rehabilitasyon süreci başladı’ denmesine rağmen yapılan bir rehabilitasyon yok. Şu anda rehabilitasyon talebimizi dile getiriyoruz. Bu davada da Çanakkale Valiliği’nin başvurularımıza verdiği ret kararının iptal edilmesini bekliyoruz. Dolayısıyla, bu ret kararı verilirse, şirketin alanda bir yıl hukuksuzca kaldığı, alanı işgal ettiği ortaya çıkacaktır” dedi.

‘VAHŞİ MADENCİLİK EKOSİSTEMİ YOK EDİYOR’

Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında geçtiğimiz günlerde, Şebinkarahisar ve Ayvalık'ta yaşanan çökmelerin ardından zehirli atıkların baraj ve derelere aktığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Çok açık olarak biliyoruz ki, vahşi madencilik yaşam alanlarımızı, su kaynaklarımızı ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli unsur olan ormanlarımızı ve ekosistemimizi geri dönüşü olmamak kaydı ile yok ediyor. Vahşi madencilik yapılmasına müsaade eden ilgili kurumlar, yapmaları gereken denetlenmelerini de mevzuata, kanuna ve bilime göre yapmayarak yani asli hiçbir görevlerini yerine getirmeyerek ve görevlerini ihmal edip kötüye kullanarak, atık barajlarının çöküşüne ve doğanın ağır tahribatına sebep olmuşlardır” denildi.  

‘MÜCADELEMİZ KİRAZLI’DA SONUÇ VERDİ’

Kazdağları'nda ne pahasına olursa olsun madencilik faaliyetine karşı olduklarını ifade eden Kazdağları Ekoloji Platformu, çevre ve yaşam mücadelesinin Kirazlı'da sonuç verdiğini belirtti. Açıklamada, “Siyanür çukurları, atık barajları kurulmadı, pek çok canlı ölümü ve daha fazla doğal yaşam alanının yok edilmesi önlendi. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik 13 Ekim 2021 tarihinde Kirazlı'dan tamamen tahliye edildi” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Mart ayındaki bir programda sanatçı Haluk Levent’e verdiği, “Kirazlı rehabilite edilecek” sözü hatırlatılarak verilen sözlerin tutulması istendi.