KCK Ana Davası'nda karar duruşması
KCK Ana Davası’nın karar duruşması Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesin’de görülüyor. Dava, sanıkların ardından avukatların savunmasıyla devam ediyor.
DİYARBAKIR - Aralarında milletvekili, belediye eş başkanları, meclis üyeleri, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, gazeteci ve aydınların bulunduğu 154 sanıklı 'KCK Ana Davası'nın karar duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Duruşmaya, tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, DBP eski PM üyeleri Çimen Işık, Pero Dündar, Turan Genç, DBP Diyarbakır eski İl Başkanı Ali Şimşek, Nadir Bingöl, Bayram Altun, Kazım Kurt, Veysi Akar, Ferhan Türk, Celal Yoldaş, Kenan Bulut, Mehmet Aksünger'in yanı sıra Urfa T Tipi Cezaevi'nde tutulan Emrullah Cin SEGBİS üzerinden katıldı.
ÖHP (Özgürlükçü Hukukçular Platformu) üyesi avukatlar, yüzü aşkın sanık avukatı, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ile DBP ve HDP il yöneticilerinin hazır bulunduğu duruşmada, sanık yakınları izleyici olarak katıldı. Yapılan yoklamanın ardından sanıklara savunma için söz hakkı verildi. Bütün sanıklar daha önce yaptıkları savunmaları tekrarlayarak beraat talebinde bulundu.
'FETÖ, KÜRT SORUNU ÇÖZÜLSÜN İSTEMEDİ'
Tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, 'KCK Ana Davası'nın daha önce 'kumpas' olduğu gerekçesiyle düşürülen Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, Oda TV davalarından farkı olmadığına dikkat çekerek, "Davanın soruşturmasının yürütüldüğü dönemde başsavcılık yapan kişinin (Durdu Kavak) itirafları var. Operasyon kararlarının yargı içindeki 8 kişilik konsey tarafından alındığını söylüyor. Bu hususların araştırılmasını istiyorum" dedi.
DBP eski İl Başkanı Ali Şimşek de Kürtçe yaptığı savunmasında, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için yürüttüğü siyasi faaliyetlerinin yargılama konusu yapıldığını belirterek, "FETÖ Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünü engellemek için bu operasyonu yaptı. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için siyaset yapmaya devam edeceğim” dedi.
'DEMOKRASİNİN ÖNÜNÜ KAPATMAK İÇİN'
Davanın sanıklarından DBP eski PM üyesi Pero Dündar ise, "8 yıldır süren bu davada çok şey söylendi. Bunların ne kadarı dikkate alınır bilemiyorum. Söyleyecek başka bir şeyim yok" ifadelerini kullandı.
DBP eski PM üyesi Turan Genç ise, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ‘FETÖ/PDY Çatı İddianamesi'nde, bu davanın başından beri söylediklerimiz tespitler yer alıyor. KCK adı altında yapılan operasyonlar barış ve demokrasinin önünü kapatmak için yapıldı. Mahkeme öyle bir karar vermeli ki bu operasyonun amacını boşa çıkartmalı" dedi.
90 SAYFALIK ORTAK SAVUNMA
Sanık savunmalarının ardından dava avukatlarından Cihan Aydın, davanın geneline ilişkin 200 ek belgeden oluşan 90 sayfalık ortak savunma yaptı. Savcının davanın esasına ilişkin verdiği mütalaaya katılmadıklarını dile getiren Aydın, şöyle dedi:
"Bu dava 3'ü mahkeme başkanı 9 yargıç ve 9 savcıyı yedi. Tutanaklarda sicil numaraları olduğu için kaç polis memurunun görevden alındığını bilemiyoruz. Savunmamda bu davanın nasıl başladığını ve burada işlenen hukuksuzlukları ortaya çıkarmaya çalışacağım. Bu dava 14 Şubat 2007 yılında yapılan düzmece bir ihbarla başlamış. Bu düzmeceler FETÖ çatı iddianamesinde var. Bu dosyada bir hukuk garabetiyle karşı karşıyayız. Davanın soruşturmasında telefon dinlemesi için 67 karar alınmış. 69 defa da ortam dinlemesi kararı alınmış. Bu kararların başında ne yazılmışsa aynı şey noktası virgülüne kadar, ortasında ve sonunda aynı kararlar yazılmış. Telefon dinlemesi kararlarda şüphelilerin isimleri yazılmamış, kimlikleri bile tespit edilmemiş. Gerçek isimler yerine sahte isimler yazılarak haklarında dinleme kararı alınmış. Bu yolla elde edilen deliller hükme esas alınamaz" dedi.
Verilen aranın ardından duruşma avukat Cihan Aydın’ın savunması ile devam ediyor. Avukatların savunmasının erken bitmesi durumunda mahkeme heyetinin karar açıklaması bekleniyor. Savunmaların uzun sürmesi durumunda mahkeme heyetinin yarın saat 16.00'da karar açıklayacağı belirtildi.