Kemal Kılıçdaroğlu: Çiftçi, hükümetten kişi başı 40 bin lira alacaklı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'da üzüm mitinginde konuştu. Tarım Kanunu'na göre milli gelirin yüzde 1'inin çiftçiye teşvik olarak verilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Hükümet 8 milyar doları kendi çiftçisine vermedi Çiftçilerin bu hükümetten alacağı çiftçi başına 40 bin lira. Bunu gizliyorlar" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üzüm mitingi ve çalıştayı için gittiği Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, burada düzenlenen mitingde konuştu.

Alaşehir'in "üzüm başkenti" olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda üzüm üreticilerinin sorunlarını çözeceklerini söyledi. Türkiye'nin üzüm üretiminde önemli ülkelerden biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Üzümden 500 milyondan fazla gelir elde ederiz. Dünyadaki üzüm ihracatının yüzde 45 -50'sini Türkiye yapar. Herkesin kazandığı bir ortamda bir üründe bir kişi kaybediyor. O da üreteci" diye konuştu.

'DEVLET ÇİFTÇİYLE YARIŞAYACAK'

İki sene önce 6 lira olan üzüm fiyatının 4 liraya düştüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, buna karşılık gübre fiyatlarının yükseldiğini dile getirdi. Çiftçinin gelirinin azaldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Elinden, ağzından lokmasını aldılar. Kılıçdaroğlu sözü, çiftçiyi bu memleketin efendisi yapacağız. 126 ülkeden tarım ürünü ithal ediyoruz. Kahve ithal edersiniz, ananas dersiniz anlarım. Yahu mercimek, nohut bunlar ithal edilir mi? Canlı hayvan ithal edilir mi?" dedi.

Devletin, Sudan'da 780 bin dönüm arazi kiraladığını aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de sanki toprak yok, her yer ekiliyor. Sanki çiftçilerin meşguliyetleri var. Sudan'da 780 bin dönüm arazi kiraladılar. 99 yıllığına. Ne ekecekler? Pamuk ekilecek, hayvancılık yapılacak. Oradan Türkiye'ye gelecek, devlet çiftçi ile rekabet edecek. Bunun adaletle, vicdanla, ahlakla bağdaşır bir yönü var mı?" ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİNİN 8 MİLYAR DOLARI VERİLMEDİ'

Üzüm konusundaki çözüm önerilerini de sıralayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Gerçek bir maliyet hesabı üzerine makul bir kar koyacaksınız. Kaça mal ediyorsunuz 100 lira üzerine bir fiyata koyacaksınız. Bir yıl önceden ilan edeceksiniz. O zaman çiftçi mazottan, gübreden şikayet etmez. Maliyete artı karı koyduğun zaman bu sorun kökten çözülmüş olur. İkinci konu TARİŞ çiftçinin, üreticinin kara gün dostu olmak zorundadır. TARİŞ'i güçlendireceğiz. Devlet desteğini vereceğiz. Destekleme alımlarını yapacak. Üreticiye sırtını dönmeyecek. Eskiden olduğu gibi görkemli mücadelesini sürdürecek. TARİŞ'i siyasetten arındıracağız. Yöneticiler gerçek anlamda üreticiler olacak. Üç, tarım kanunun 22'inci maddesi var. Diyor ki 'Çiftçilere her yılı milli gelirin en az yüzde 1 oranında teşvik verilir.' Türkiye'nin milli geliri 800 milyar dolar. Yüzde biri 8 milyar dolar. Bugüne kadar bu hükümet 8 milyar doları kendi çiftçisine vermedi. Çiftçilerin bu hükümetten alacağı çiftçi başına 40 bin lira. Alacağınız var. Bunu gizliyorlar."

'ÜRETİCİ KOOPERATİFLERİ BANKASI KURACAĞIZ'

"Bir şey daha yapacağız. Türkiye'de nerede biri çiftçi üreticisi varsa hepsi bankalara borçlu. Ahırdaki inek, kapıdaki traktörde bankalarını elinde rehin. Çiftçileri bankaların hegamonyasından kurtarmak benim boynumun borcu, faizleri sileceğim. Lisanslı depoculuğu getireceğiz, üreteci ürünü teslimi alıp zamana parasını alacak. Sağlıklı tarım politikası yapmamız lazım. Herkese mısır, üzüm ekerse zarar eder. Öyle bir planlama yapacaksınız. Üzüm pamuk üretecisi herkese kazanacak, kimse zarara etmeyecek. Herkes malı satacak. Her evde huzur olacak. Bir şey daha yapacağız,  üretici kooperatiflere bankası kuracağız. Çiftçi, kooperatiflerin bankasından düşük faizle kredi alacak." (MANİSA/DHA)