Kemer Country'deki kaçak köprü 'uygun' bulundu
Demirören Holding'in Kemer Country’de süren inşaat çalışmaları kapsamında derenin üzeri kapatılarak izinsiz yapılan köprü Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından uygun bulundu.
DUVAR - Kemer Country’de süren inşaat çalışmaları kapsamında bölgedeki derenin üzeri kapatılarak izinsiz yapılan köprü Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından uygun bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıtaları tutanak tutarak 4 Ocak’a kadar köprünün yıkılmasını istemişti.
Halk TV'den Hazal Ocak'ın haberine göre; Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirmişti. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açmıştı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar vermişti. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak planları tekrar askıya çıkarmıştı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açmıştı.
Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredilmişti. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu. Bakanlık 1 Temmuz’da söz konusu alanda imar uygulaması yapmıştı.
En son 'silüet onayı' sürecine ilişkin İBB ile AK Partili Eyüpsultan Belediyesi arasındaki yazışmalar ortaya çıkmış. İBB yetkilileri 'silüet onayı' alınmadığına dikkat çekerek inşaat çalışmalarının durdurulmasını istemişti. İlçe belediyesi ise ruhsatların mevzuata uygun verildiğini belirtmişti. İBB zabıtaları 19 Aralık’ta Kemerköy Sitesi’ne giderek yaptıkları incelemede site arkasında Göktürk Bağ deresi kısmında kalan yerde köprü imalatı çalışmaları tespit etmişti. Zabıtalar tuttukları tutanakta taşkın koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasına yönelik genelgeyi anımsatarak derelerin üzerlerinin kesinlikle kapatılamayacağını ve dere yataklarında gerçekleşecek her türlü imalatın DSİ onaylı bir projeye dayandırılması gerektiğini vurgulamıştı. Bu kapsamda zabıtalar köprünün 4 Ocak 2023 tarihine kadar yıkılmasını istemişti.
Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü’nün yazısı ortaya çıktı. “Geçici dere geçiş yapısı” konulu yazı 30 Aralık 2022 tarihinde yazılmış. Buna göre İSKİ Genel Müdürlüğü’nün yazısının ardından Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A. Ş. 26 Aralık’ta DSİ’ye başvurmuş. Şirket başvuru yazısında proje kapsamında “imar planına uygun hazırlanan geçici dere geçiş projesinin” incelenerek onaylanmasını istemiş. Ekte köprü çalışmalarına yürüten Cevahir Yapı Sanayi Turizm ve Ticaret A. Ş.’nın proje kapsamında yapıldığını belirttiği portatif çelik köprüye ait hidrolik rapor da yer aldı. Müdürlük tüm yazıları ekleyerek hazırladığı görüş yazısında konuyla ilgili olarak bölge müdürlüğünce 27 Aralık’ta arazi çalışması yapıldığı ve derenin öncede ıslah edildiğinin görüldüğü belirtildi. Yazıda söz konusu köprünün dere ıslah kesitini daraltmadığı akışa engel bir durum teşkil etmediği ifade edildi. Maksimum su kotunun köprüye ulaşmadığının görüldüğü de ifade edilen yazıda son olarak köprü uygun bulundu. (KAYNAK)