Kemik ağrılarını hafifleten 8 besin
Kemik ağrılarınızı doğal yollardan hafifletin. İşte, iltihaplanmaya (yangı) iyi gelen sekiz besin...
DUVAR - Bütün bilgisayar başında oturup akşam eve döndüğünüzde her yerinizin ağrıdığını mı hissediyorsunuz? Gün içinde az hareket etmenin yol açtığı anflamasyon/yangı, bütün kemiklerinizin sızlamasına sebep olabilir. İşte o acıyı hafifletecek, bedeninizdeki enflamasyonu azaltacak sekiz gıda:
1- CHIA (ÇİYA) TOHUMU
Bol miktarda omega-3 yağı içeren Chia tohumu, yangıyı hafifletir. Son dönemin en 'moda' besinlerinden biri olan bu 'süper-tohum', hazmı yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanızı da sağlar; böylece şeker krizlerini azaltır.
2- DUTSU MEYVELER
Güçlü bir antioksidan olan antosiyanin maddesinden içeren dut, böğürtlen, çilek gibi meyveler yangıyı azaltır ve ağrıları hafifletir.
3- ANANAS
Ananas, vücudun enflamasyonu atmasını sağlayan bromelayin isimli bir enzimler bileşimini içeriyor. Artık Türkiye'de bazı marketlerde de dilimlenmiş halde satılıyor; kemik ağrılarını azaltmak için denemeye değer!
4- PANCAR
Pancar, antioksidan özelliği bulunan betalain isimli madde nedeniyle ağrılara çok yararlı. Betalain, kalbi de koruyor.
5- KIRMIZI LAHANA
Bolca antosiyanin içeren kırmızı lahana, aynı zamanda bir C vitamini deposu. Kırmızı lahana, kanser ve kalp hastalıklarına karşı da güçlü bir savaşçı.
6- YEŞİL, YEMYEŞİL SEBZELER
Pazı, lahana ve ıspanak gibi 'yeşil'lerden yüksek miktarda karetonoid ve flavonoid fışkırıyor! Bu iki antioksidan, iltihabı/yangıyı azaltmaya birebir. Aynı zamanda kas ve kemiklere yararlı olan, ağrıyı azaltan magnezyum açısından da çok zanginler.
7- TURUNCU SEBZELER
Havuç, balkabağı ve tatlı patates gibi turuncu sebzeler, karetonoid açısından son derece zengin. Beta-karoten gibi karetonoidler, bağışıklık sisteminin iyi çalışması için şart. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkileri ve göze iyi gelmeleriyle biliniyorlar.
8- YAĞLI BALIKLAR
Somon, uskumru, sardalye, ançuez ve ringa gibi EPA ve DHA isimli omega-3 yağlarını içeren balıklar sadece kalp sağlığı için değil, yangıya karşı da birebir. Bu balıklar D vitamini açısından da zengin. D vitaminin, bağışıklık sisteminin dengelenmesini sağlayarak kronik yangıyla savaştığı biliniyor. (Dış Haberler)