Kenan Işık için anma töreni: 'Hepimizin kalbinde yer edindi'

Beyin kanaması sonucu 10 yıldır komada olan ve dün hayatını kaybeden oyuncu Kenan Işık için AKM'de tören düzenlendi.

Abone ol

İSTANBUL - Hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı ve sunucu Kenan Işık için bugün saat 11.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören düzenlendi.

Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Işık'ın ailesi ve oyuncu dostları katıldı.

Törende arkada Işık'ın yer aldığı yapımlar gösterildi. Işık'ın yardımcısı ve arkadaşı Fuat Torlak'ın tören boyunca tabutun başından ayrılmadı

KARADAĞLI: KÜLTÜRÜMÜZÜN TAŞIYICILARINDAN BİRİ

Törende konuşan Tamer Karadağlı, "Bugün çok değerli bir kayıp vesilesiyle bir aradayız. Bir tiyatro sanatçısını, aynı zamanda televizyon dünyasının çok önemli bir üyesini, sanatçımız Kenan Işık'ı kaybetmenin derin üzüntüsüyle toplandık. Uzun yıllardır hafızalarımıza kazınmış olan duayen sanatçı, oyuncu, yazar ve yönetmen olarak Türk tiyatrosunun en seçkin isimleri arasına giren Kenan Işık, tiyatro sahnesinde ekranlardaki başarısıyla kalplerimize özel bir yer edindi. O aynı zamanda insanlığını ve samimiyetini de seyirciye geçiren ender isimlerdendi. Yüzlerce makaleye, kitaba ve tiyatro metnine imza atan Kenan Işık, 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Muhsin Ertuğrul'un mirası olan koltuğa oturarak Genel Sanat Yönetmenliği'ni de üstlenmiştir. Onun yokluğu bizler için büyük bir kayıp. Ancak biliyoruz ki mesleğine adanmış hayatıyla sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda kültürümüzün taşıyıcısı, yönlendiricisi ve ilham kaynaklarından biri olmuştur. Bu nedenle Kenan Işık'ın bıraktığı eserler ve hatıralar onun adını ve mirasını yaşatmaya devam edecek. Her ölüm bir kayıptır, büyük bir acıdır. Bazı vefatlarda acı, hüzün, ıstırap onurla birlikte gelir ve acıyı hissederken yüreğinizde duyduğunuz geniş sızıyla gönlünüzdeki büyük gururu birleştirirsiniz. Kenan Işık'ın hayatı ve başarıları, özellikle tiyatro camiamız için büyük gururdur. Onun hatırasını yaşatmak da bizlere nasip olacak" ifadelerini kullandı. 

MEHMET IŞIK: TÜM TÜRKİYE İÇİN BABALIK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

Kenan Işık'ın oğlu Mehmet Işık da şu ifadeleri kullandı:

"Kenan Işık'ın küçük oğlu diye düzelteyim. Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Babam, ömrü boyunca her şeyden çok, iyi, adaletli ve merhametliydi. Memleketinin insanını çok iyi tanımış, bir o kadar da sevmişti. Sanatını da hep memleketi ve insanı için icra etti. Sanatı vasıtası ile dünyayı olduğundan daha iyi bir yer olarak bırakmak için çalıştı. Kime sorarsanız sorun, bence bunu da başardı. Sadece bana ve abime değil, ülkenin bütün insanları için babalık görevini üstlendi. Sanatçı ve özellikle tiyatrocu kimliğiyle Anadolu'yu ve kültürünü sanatının en merkezine koydu. Sahnelediği oyunlarda, Moliere olsun Sophocles olsun Shakespeare olsun, hepsini Anadolu'nun ruhu ile harmanlayarak insanımıza yol gösterdi. Sanatının ve kişiliğinin zenginliği, samimiyeti ve sahiciliğiyle bütün memleketimizin gönlü oldu. Hayatının en büyük tutkusu olan sanatı ile hem ailesine bakma fırsatı buldu hem de ülkesinin insanına fayda sağladı. Şu an bu sahneden kendisine minnetimi sunarken eminim hepiniz aynı minnet duygusu içerisindesinizdir. Babamın ruhu huzur içindedir. Nur içinde yatsın, hepimizin başı sağ olsun."

İMAMOĞLU: 10 YIL BOYUNCA HEP İYİ BİR HABER BEKLEDİK

Ardından Ekrem İmamoğlu konuştu. İmamoğlu, "Bugün çok değerli tiyatro ve seslendirme sanatçısı, sunucu, gazeteci, kültür insanı Kenan Işık'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içerisindeyiz. Kenan Bey, toplumun her kesimi tarafından sevilen, saygı gören ve takdir edilen bir insandı. Gerek sahne üstünde, gerek kamera arkasında birbirinden başarılı birçok çalışmayla, gönülden insanların sevgisini kazanmıştır. Oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliği, yazarlığı, sanat çalışmalarıyla birlikte TV sunuculuğu da ayrı bir yer almıştı yaşamında. Özellikle kendisini ekranda daha iyi tanırken, sadece bir programla insanlara ne kadar güzel mesajlar, topluma ne kadar kıymetli anekdotlar sağladığını, bir yarışma programından bile, o kısacık diyaloglarla inanılmaz dersler veren, inanılmaz katkılar sunan bir insandı. O etkileyici sesi, beyefendi tavrı hiçbir zaman aklımızdan çıkmayacak" dedi. 

İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: 

"Çok yönlü bir insandı. Bir başka yönü gazetecilik. Ama bizim için çok özel bir tarafı da bu şehre hizmet etmiş olması. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmenliğini de üstlenerek, güzel kentimize de hizmet sunan değerli bir hemşehrimizdi. Kendisine minnettarız. 10 yıl boyunca açıkçası hep kendisinden iyi bir haber alma dileğinde bulunduk. Eminim, milyonlarca insanımızın duası onunla olmuştur. Ama ne yazık ki aramızdan ayrıldığı haberini hep beraber aldık. Bugüne kadar hayatımıza kattığı tüm güzellikler için kendisine yürekten teşekkür ediyoruz.

Az önce ailesi adına konuşan kıymetli oğlunu dinlediğimde, bir evlat olarak babasını anlatırken, hissettiklerini ve tariflerini, ne kadar güzel bir şey ki, aslında milletçe birlikte hissetmişiz. Bazen bir sanatçının ortaya koyduğu sanat performansının bu kadar hayatına izdüşüm şeklinde yansımasını beklemeyebilirsiniz; ama o hem beyefendiliği hem milletine olan sevgisini ama aynı zamanda insana dair olan sevgisini, ailesiyle yaşadığı gibi, bizimle yaşamış, bunu hissettirdi. Bu çok kıymetli. Bu yönüyle her kesimden insanın, tüm Türkiye'nin takdirine ve sevgisini kazanan bir insan, yine bugün de hepimizi ortak bir duyguda birleştirdi. Hepimiz çok üzgünüz ve kederliyiz. Kenan Işık'a rahmet diliyoruz. Değerli ailesine, sevenlerine, kültür-sanat camiasına sabırlar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun."

ERSOY: BIRAKTIĞI MİRAS, SANAT DÜNYAMIZ İÇİN BİR HAZİNE NİTELİĞİNDE

Ardından konuşmasını yapmak üzere Mehmet Nuri Ersoy sahneye çıktı.

Ersoy, "Bugün sanat camiamız açısından çok acı bir gün. Kenan Işık'ı son yolculuğuna uğurlamak üzerine bir aradayız. Kenan Işık sadece sahnede sergilediği eserlerle değil aynı zamanda yönetmenlik, yazarlık ve televizyon programcılığı alanlarında eşsiz katkılarıyla da hepimizin kalbinde çok özel bir yer edinmiştir. Onun sanata olan aşkı her zaman ilham kaynağı olmuştur. Eserleri kadar kişiliğiyle de tüm halkımızın sevgisini kazanmıştı. Bugün onun ardından yaşadığımız bu büyük kaybın acısını hep birlikte paylaşıyoruz. Bakanlığımızda da bir süre müşavir olarak görev almış olan Işık, yönetmen olarak da pek çok ödüle layık görülmüş bir isimdi. Onun kültürümüze kattığı değerler, sanat alanında gösterdiği önderlik ve genç sanatçılara sunduğu destekler asla unutulmayacaktır. Kenan Işık'ın hayatı boyunca sergilediği sanatçı duruşu, çalışkanlığı ve azmi bizler için daima bir yol gösterici olacaktır. Onun bıraktığı miras sanat camiamız için bir hazine niteliğindedir ve bu mirası yaşatmak, onun anısına gösterebileceğimiz en önemli vefadır. Nur içinde yat Kenan Işık" ifadelerini kullandı.