Kent Üniversitesi'nde maaş krizi: Akademisyenlerin en zor sınavı

İstanbul Kent Üniversitesi, aylardır akademisyenlerin ve idari personelin maaşlarını ödemiyor. Gerekçe olarak kampüs inşaatı gösteriliyor. Akademisyenler yol parası için bile kara kara düşünüyor.

Abone ol

DUVAR - Son yıllarda vakıf üniversiteleri, akademi ve idari alanlarda çalışanlarının maaşlarının ödenmemesi, mobbing, tehdit ve işten çıkarma gibi olaylar yüzünden gündemden düşmüyor. Benzer bir olay bir yılı aşkın süredir Kent Üniversitesinde yaşanıyor. Üniversite yönetimi, Ekim 2022'den beri çalışanlarının maaşlarını düzenli bir şekilde ödemiyor. Neredeyse iki ayda bir maaş alan çalışanlar, onun da parçalı olarak yatırıldığını söylüyor. Üniversite çalışanları, ocak ayından bu yana maaşlarını hiç alamıyor.

'MAAŞLAR İKİ AY DAHA ÖDENMEYECEK'

Akademisyenler, ekim ve kasım ayları maaşlarının neden ödenmediğini rektörle yaptığı görüşmede sordu. Ancak görüşmede akademisyenlere maaşlarının iki ay daha ödenmeyeceği söylendi. Gerekçe olarak ise üniversitenin inşaatına devam ettiği yeni kampüs gösterildi. Akademisyenler, biriken kira ve diğer borçlarının yanı sıra, yol parasını karşılayacak parayı dahi bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Üniversiteye yerleştirmelerde baraj kaldırıldığı için Kent Üniversitesi kontenjanı tamamen doldu. Akademisyenler ise, kontenjanın dolmasına ve öğrencilerden ücretlerin alındığı bir dönemde bile  ‘para yok’ denilmesinden kuşkulandıklarını ve toplanan paranın farklı yatırımlara aktarılmış olabileceğini ileri sürdü.

‘HOCALAR DERS VERMEKTE ZORLANIYOR’

İsminin açıklanmasını istemeyen bir çalışan şunları söyledi: “İktisadi ve İdari Sosyal Bilimler Fakültesi’nden iki akademisyen istifa etti. Üniversitenin mali durumunun iyi olmadığını, idare edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Akademik, idari, güvenlik ve temizlik personelleri hiçbir şekilde maaş alamıyor. Üniversite sadece 'idare edin' diyor. Çok sayıda kişi kredi çekerek, borç alarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Hocaların bir kısmı ders verme faaliyetinde zorlanıyor. Yol parasını bulamayan okula gelemiyor. Baraj kaldırıldı. Kontenjanlar doldu. Ağustos ayında öğrencilerden para alıp, ekim ayından itibaren maaşları vermemek düşündürücü."

‘ÜNİVERSİTE, 'MART AYINA KADAR BİZİ İDARE EDİN' DEDİ’

Üniversitede çalışan bir idari personel de "Üniversite yönetimi, maaşlarla ilgili ‘bizi marta kadar idare edin’ dedi. Çok sayıda akademisyen ve idari personel bu duruma isyan ederek iş bıraktı. Ancak buna rağmen herhangi bir gelişme olmadı. Üniversite yönetimi akademisyenlere bir açıklama yaptı ancak idari personele hiçbir şekilde açıklama yapmadı" diye konuştu.