Kentsel dönüşüm mağdurları haklarını almak için günlerdir çadırda kalıyorlar

Fikirtepe'de haklarını alamayan kentsel dönüşüm mağdurları 21 gündür, Dumlupınar Mahallesi'nde kurdukları çadırlarda kalıyorlar. Hak sahipleri 'kandırıldık' derken, bir başka hak sahibi Rıza Gün stresten dolayı eşinin hafıza kaybı yaşadığını söylüyor.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm mağdurları seslerini duyurmak için çadır kurdu. Evleri yıkılıp dairelerini alamayanlar ve para verip yeni yapılacak sitelerde daire alamayanlar çadırlarda gece gündüz bekleyişlerini sürdürüyor. Aileler bir yılı aşkın süredir kira yardımı alamadıklarını ve kandırıldıklarını söylüyor. Kadıköy'ün Fikirtepe mahallesinde "Çadır eylemi"ne başlayan kentsel dönüşüm mağdurlarıyla konuştuk.

Kadıköy'ün Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaları 6 yıldır sürüyor. 100 bin kişiyi etkileyen kentsel dönüşüm kararının ardından medyada "Bu mahallede yaşayan yurttaşlara milli piyango vurdu" haberleri sıkça yer aldı. Mahalleliler ise şimdi “Kandırıldık” diyor.

'DEVLET HAKKIMIZI ARAMAZSA...

20 gün önce haklarını alana kadar Dumlupınar Mahallesi'nde çadır kurmaya karar veren mahalleliler şimdi yetkililere seslerini duyurmak istiyor. Yıllar önce 3+1 dairesi olan bugün ise kirasını ödeyemeyen Rıza Gün; “Yıllarca daire boyayarak burada bir ev alabildim. Daire alınca 'Hayatımızı kurtardık' dedik şimdi bunu da kaybettik. Şu an bin 600 lira maaş alıyorum ama bin 200 lira kira ödüyorum. Böyle bir şey olabilir mi hiç?" dedi.

"Buraya 30 yılımı verdim" diyen Gün, "Çocuklarımla birlikte 3+1 dairemizde çok güzel bir hayatımız vardı. Eğer bizim hakkımızı devlet aramazsa hakkımızı kim arayacak? 66 yaşıma geldim. Bu yaşımdan sonra ne yapabilirim? Burada komşularımızla birlikte çok mutlu bir hayat yaşıyorduk. Keşke o 'çürük' dedikleri evlerimiz üzerimize yıkılsaydı. Bu durumdan daha iyiydi. Binalarımızı güçlendirirdik yine yaşardık" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm mağduru Rıza Gün (solda) ve Hübiyar Büdü (sağda)...

'EŞİM ARTIK HAFIZA KAYBI YAŞIYOR'

Bu durumun büyün ailesini olumsuz etkilediğini dile getiren Rıza Gün, "Bizim burada yaşamamıza izin vermediler. Kültürümüzü, komşularımızı kaybettik. Bizler burada bir aile gibiydik. Biz kültürümüzden, insanlıktan, İslam'dan uzaklaştırdılar. Bizi dolandırdılar, yalan söylediler. Hiç olmazsa 3+1 dairem vardı. Şimdi 1+1 daire bile alamıyorum" dedi.

Kendisinden 35 bin lira daha istendiğini aktaran Gün, şunları söyledi:

"Daha ne kadar bekleyeceğiz bilmiyorum. Bize söz verildi. Ama sözler sadece sözde kaldı. Elimize belge almadık. Üstüne benden 35 bin TL para istediler. Bankadan kredi çekecektim. Sonra da o parayı ödemeye çalışacaktım. Eşim yaşadığı stresten dolayı artık konuşamıyor. Hafıza kaybı yaşıyor... Huzur bırakmadılar bizde. Hayatımızla oynadılar. Bu durum artık düzelsin. Bizim durumumuzu görüyorlar. İnsanlar sesimize ses versin, yetkililer artık bu olaya el atsın.”

Kentsel dönüşüm mağdurları sözleşmelere imza atan ve imza atmayan herkesin mağdurun olduğunu söylüyor...

'KİRAMI ÖDEYEMEDİĞİM İÇİN KOVULDUM'

Çadırda günlerdir bekleyişini sürdüren başka bir mağdur ise 30 yıldır burada yaşayan Hubiyar Büdü... Büdü, kentsel dönüşümden önce 6 dairesi olduğunu geçtiğimiz aylarda ise kirasını ödeyemediği için ev sahibinin kendisini evden çıkarttığını söylüyor:

“Bir senedir kira bedellerimizi alamıyoruz. Önceki ev sahibim kiramı ödeyemediğim için beni evden kovdu. Bizler burada çok iyiydik. Gece gündüz çalışarak burada daire alabilmiştim. Çocuklarımı buradaki dairelerimde evlendirdim. Şu an emekli maaşımla ve gece bekçiliği yaparak ancak yeni taşındığım evimin kirasını ödeyebiliyorum. Karşımızda artık bir muhatap istiyoruz. Biz buranın yapılmasını istiyoruz. Hakkımız verilsin. 5 senedir bu acıları yaşamaktan yoruldum.”

Çadırların kurulduğu arsada mağdurların astıkları pankartlar...

'HEM ONLARA DESTEK İÇİN HEM DE HAKKIMI ALMAK İÇİN BURADAYIM'

"Çadır eylemi"ndeki bir başka kentsel dönüşüm mağduru ise kentsel dönüşümden sonra yapılacak sitelerden daire alan Şükran Keskin. "İnsanlar burada çok fazla mağdur oldu" diyen Keskin, "Arsa sahipleri evlerinden oldu kira yardımlarını alamadı. Biz de buradan daire satın aldık. Dairemizi alamadık” dedi.

Devletin çözüm üretmesini beklediklerini belirten Keskin, şöyle devam etti:

"Hem onlara destek olmak için hem de hakkımı almak için bugün ben de buraya geldim. Onların sorunu hepimizin sorunu. İnsanlar burada dolandırıldı. Evlerimizi yapsınlar. Yapmıyorlarsa paramızı iade etsinler. Arsaların üzerinde hacizler var. Arsa sahipleri arsalarını istiyor ev sahipleri evlerini istiyor. Bizim paralarımızı başka yerlerde değerlendiriliyor. Biz devletimize güveniyoruz. Burası için yeni çözüm yolu üretsinler."