Kenya'da seri katil gizemi: 42 kadını öldürdüğünü itiraf etmişti

Collins Jumaisi Khalusha'nın, '42 kadını iki yıl içinde öldürdüğü' belirtiliyor. Şu ana kadar yalnızca bir cesedin kimliği tespit edildi.

Abone ol

DUVAR - Kenya'da seri katil olduğu iddia edilen bir kişinin tutuklanması ülkede infial yarattı. Polis, 33 yaşındaki Collins Jumaisi Khalusha'nın 42 kadını öldürdüğünü itiraf ettiğini açıkladı. Ancak zanlının avukatı, müvekkilinin ifadesinin işkenceyle alındığını iddia etti. Bu, bir polis karakolunun çok yakınında bulunan çok sayıda parçalanmış cesede ilişkin kafa karıştıran olaylar zincirinin son halkası oldu.

CESETLER POLİS KARAKOLUNUN BİRKAÇ METRE UZAĞINA NASIL ATILABİLDİ?

Pek çok kişi, polisin, bunca cesedin, bölge karakolunun 100 metre uzağına atılırken ya da atıldıktan sonra nasıl fark edilmediğini sorguluyor. Mahalle sakinleri, polisleri suçla mücadelede "profesyonellikten uzak" davrandıkları için eleştiriyor. Bu suçlamalara cevaben, Emniyet Müdürü vekili Douglas Kanja, “adil” soruşturma için bölgedeki polislerin başka yerlere transfer edildiğini duyurdu. Bu polislerin cesetlerin nasıl gözden kaçtığı konusunda sorgulanıp sorgulanmadıkları belli değil.

Ülkede polisi inceleyen ilgili kurum, çöp sahasının polis karakoluna yakınlığı nedeniyle polisin suça karışıp karışmadığının araştırıldığını duyurdu. Daha da şaşırtıcı olan ise cesetleri halktan kişilerin tespit etmesi oldu. Kaybolan Josephine Owino'nun ailesi, çöplük yakınındaki bazı erkeklere alanı taramaları için para ödemişti. Bu arama sırasında Cuma günü parçalara ayrılmış halde dokuz ceset bulundu. Naylon tobalara sarılmışlardı ve iplerle bağlanmışlardı.

CESETLER NE KADARLIK BİR SÜREYİ KAPSIYOR?

Polis, bulunan cesetlerin farklı çürüme aşamalarında olduğunu açıkladı. Bu da kurbanların farklı zamanlarda öldürüldüğüne işaret ediyor. Polis, zanlı Khalusha'nın '42 kadını iki yıl içinde öldürdüğünü' itiraf ettiğini iddia etti.

BBC'ye konuşan Haki Afrika isimli insan hakları grubunun direktörü Hüseyin Halid ise polisin olaylara ilişkin açıklamalarında “birçok boşluk" bulunduğunu söyledi. Cesetlerin iki yıllık süreyi kapsadığına ilişkin polis açıklaması da tartışılıyor.

POLİS TUTUKLAMAYI NASIL BU KADAR HIZLI GERÇEKLEŞTİRDİ?

Görünüşe göre iki yıl boyunca hiçbir şeyden şüphelenmeyen polis, ilk cesetlerin bulunmasının ardından üç günden kısa bir sürede bir şüpheliyi tutukladı. Polis, zanlı Khalusha'nın İspanya - İngiltere arasındaki Avrupa Şampiyonası finalini izlerken yakalandığını duyurdu. Polis, şüphelinin evinde ele geçirildiği söylenen bazı eşyaları da medyaya sergiledi. Bu eşyalar arasında 10 telefon, dizüstü bilgisayar, kimlik kartları ve kadın kıyafetleri de bulunuyordu.

Polis, kurban olduğu iddia edilenlerden birinin cep telefonunun coğrafi konumunu belirledikten sonra Bay Khalusha'nın nerede olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Polis, zanlının kurbanlardan birinin telefonunda yapılan inceleme sonucu tespit edildiğini iddia ediyor. Khalusha'nın avukatı bu delilin geçerli olmadığını savunuyor

KURBANLAR KİMLERDİ?

Şu ana kadar yalnızca bir cesedin kimliği tespit edildi. O ceset 24 yaşındaki Roseline Ongogo'ya ait. Kardeşi Emmanuel Ongogo BBC'ye, 28 Haziran'da gündelik iş aramak için evden çıktıktan sonra kaybolduğunu anlattı. Ailenin çöplük alanından cesetlerin çıkarıldığını duyduktan sonra morga gittiğini ve yakınlarını teşhis ettiğini söyledi.

Roseline Ongogo, ortadan kaybolduğu gün giydiği kıyafetlerden ve saç stilinden tespit edildi. Polis Khalusha'nın eşinin de onun ‘ilk kurbanı’ olduğunu iddia ediyor. Bu kadının kimliğinin de diğer kadınların eşyaları arasında bulunduğunu öne sürüyor. Kenya Emniyet Müdürü Japhet Koome, Cuma günü, Başkan William Ruto'nun protestolarda ölüm yaşanması nedeniyle tüm kabineyi görevden almasından bir gün sonra istifa etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)