Kerestecioğlu: Bazı belediyelerin kadın birimi yok

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, büyükşehir belediyelerine kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarına ilişkin çalışmalarını sordu. 27 belediyeden 15’inden yanıt geldi. Zorunlu olmasına karşın sadece 9 büyükşehir belediyesinde sığınak, 6 ilde Danışma Merkezi var. Birçok belediyede Kadın Daire Başkanlığı ve Eşitlik Birimi de yok. Kerestecioğlu, “Herhangi bir yaptırımı olmadığı için belediyeler sığınak açmayı tercih etmiyor. Oldukça az sayıda sığınak var ve ayrılan bütçe de çok sınırlı” dedi.

Abone ol

ANKARA - HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından 27 büyükşehir belediyesinin kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarına ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kayyım atanan Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri dışındaki 27 belediye ile iletişime geçerek bu alanda yürüttükleri çalışmalara yönelik soru sorduklarını ifade eden Kerestecioğlu, 27 belediyeden sadece 15’inden geri dönüş aldıklarını kaydetti.

BAZI BELEDİYELERİN KADIN BİRİMİ DAHİ YOK

Yerel seçimlerin üzerinden 5 ay geçtikten sonra çalışmalara başladıklarını, çoğu belediyede kadınlarla ilgili bilgi alınabilecek bir muhatap bulamadıklarına dikkat çeken Kerestecioğlu, birkaç belediye dışında kadına yönelik şiddet veya kadın politikaları alanında çalışan birimlerin mail, telefon ve faks gibi iletişim bilgilerine dahi ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Belediyelerde kadın çalışmalarına ilişkin birimlerin yetersizliğinin altını çizen Filiz Kerestecioğlu, “Kimi belediyelerin böyle birimleri dahi yoktu. Belediye santrallerinde görüştüğümüz kişiler genelde doğru birime yönlendirme yapmayı başaramadı. Hatta Huzurevine yönlendiren bile oldu. Bir başka belediye ise soruların muhatabının Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu söyledi” dedi.

SADECE 6 BÜYÜKŞEHİRİN SIĞINAĞI VAR…

Nüfusu 100 bini geçen belediyelerin Belediye Kanunu’na göre sığınak açma zorunluluğu olduğuna vurgu yapan Kerestecioğlu, sadece 9 büyükşehir belediyesi Gaziantep, Aydın, Antalya, Samsun, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul’da sığınak olduğunu gördüklerini söyledi ve “Bu belediyelerin neredeyse tamamının yalnızca birer sığınağı var” dedi. Kerestecioğlu, “Açmadıkları takdirde herhangi bir yaptırımı olmadığı için belediyeler sığınak açmayı tercih etmiyor. Oldukça az sayıda sığınak var ve ayrılan bütçe de çok sınırlı. Sığınaklar bulunmadığı gibi, kadınların sığınaklara gitmeden danışabilecekleri, şiddet konusunda uzmanlaşmış Danışma Merkezleri de yaygın değil. Yalnızca 6 İlde (Mersin, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, İstanbul) Danışma Merkezi bulunuyor. Hiçbir Belediyenin tecavüz kriz merkezi yok. Çoğu Belediyenin Kadın Daire Başkanlığı ve Eşitlik Birimi yok” diye konuştu.

'4 BÜYÜKŞEHİR KADIN ÇALIŞMALARINDA UMUT VERDİ'

Kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep belediyelerinin bütüncül bir politika belirlemiş belediyeler olarak umut verdiğini de sözlerine ekleyen Kerestecioğlu, belediyelerin yürüttüğü çalışmalar hakkında şunları söyledi: “10 senedir kesintisiz şekilde sığınak ve danışma merkezi desteği sunan İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 2011 yılından beri Yerel Eşitlik Eylem Planı ve 2012 yılından beri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı yaptığını öğrendik. Yine olumlu örneklerin olduğu Gaziantep ve 2019 seçimlerinde el değiştirmiş olmasına rağmen İstanbul ve Ankara gibi Büyükşehirler de ileride bu konuda daha kapsamlı politikalar geliştirilebileceği konusunda bize umut verdi. Suriye savaşı sonrasında en çok göç alan illerden biri Antep. Antep Belediyesi de bu olguları görmezden gelmeyerek mülteci kadınları da hedefleyen güçlendirme projeleri yapmaya çalışmış. Uluslararası insani yardım örgütlerinin iş birliğinde hem mülteci hem de yerel nüfusu hedef alan bir merkez kurmuşlar. Bu merkezde mesleki eğitim, temel ihtiyaçlar, sağlık, iş olanakları ve hukuki destek konularından bilgilendirme ve yönlendirme yapılıyor. Antep ve Bursa Belediyelerinin özellikle ‘çocuk evlilikleriyle’ mücadele çalışmalarının olması da sevindirici.”

'PAYLAŞAN İSTANBUL EN ÖNEMLİ PROJE'

Kerestecioğlu, İstanbul Belediyesi'nin bu konuda kısa sürede çok önemli adımlar attığını söyleyerek şöyle devam etti: "Bizlerle paylaştıkları yanıtlardan 7/24 ve çok dilli olarak hizmet verecek olan “Kadın Destek Hattı’nı yakın zamanda açacaklarını, meslek edindirme kursları verdiklerini ve kooperatifçiliği esas alan Kadın Emeği Ofisi çalışmalarını sürdürdüklerini öğrendik. Sığınak sürecini deneyimlemiş kadınların kendi yaşamlarını kurmadan önce psikolojik-sosyal ve özellikle ekonomik olarak güçlenmelerini hedefleyen 40 kişi kapasiteli Kadın Dayanışma Evi de bu anlamda öncü bir çalışma. Fakat en önemli çalışmalarından birinin cinsiyetçi işbölümünün kadınlara yüklediği bakım emeğine çözüm üretmeyi hedefleyen “Paylaşan İstanbul” projesi olduğunu düşünüyorum. Bu projeyi önümüzdeki dönemde de izlemeye devam edeceğiz."

ANKARA’DAN 5 DANIŞMA MERKEZİ

Kerestecioğlu son olarak şöyle devam etti: "Ankara Belediyesi ise sığınak deneyimi yaşamış kadınlar için belediyede ve bağlı şirketlerde yüzde 2’lik istihdam kotası uygulayacağını söyleyerek önemli bir adım attı. Belediyenin yeni bir sığınak için çalışmalarını sürdürdüğünü yine sorularımıza verdikleri yanıtlardan öğrendik. Kadın Danışma Merkezlerinin de Ankara içinde kırsal ve küçük yerleşim bölgelerinde yaygın olması (5 Danışma Merkezi) da önemli bir adım... Merkeze uzak yerleşim yerlerinde yaşayan kadınlar için kurulan bu Danışma Merkezlerinin hayati bir işlevi olduğunu düşünüyorum." (DUVAR)