Kerim Çaplı'dan 'kayıp' zamanların telafisi

'Kerim Çaplı Project Kayıp' isimli albümle yeniden dinleyicinin huzurunda 'rock'n roll'un dahi çocuğu' müzisyen Kerim Çaplı. Şimdi söz 90'lar ruhunu zamansızlıkla buluşturan Çaplı'da. Notalarından bize geçen hislerle vefa borcumuzu ödeme sırası ise bizlerde...

Abone ol

DUVAR - Hep yakınırız, 'Sanatçılarımızın kıymeti yaşarken bilinmiyor' diye. Ne yazık ki 90'lı yılların efsanevi müzisyeni Kerim Çaplı da bu isimler arasında. 2004 yılında yaşamını yitiren müzisyeni kaybettiğimizde bile çoğumuz onun farkında değildik... Kaçımız anıyorduk ismini Nisan 2017'de yayınlanan 'Blue' belgeselinden önce? Rüzgar gibi geçmişti dünyadan Kerim Çaplı.

Dilerseniz Çaplı'nın müzikle olan serüvenine hızlıca bir bakalım... 30'una kadar Amerika'da yaşamını sürdüren müzisyen; davulcu, gitarist, klavyeci, vokalist ve virtüözdü. Amerika'nın “Kim Çaplı”sı, dünyaca bilinen birçok müzisyene sahnede eşlik etti. The Monkees, Jimi Hendrix gibi dünyaca ünlü isimler bunlar! Hendrix'in hayranlığını kazanmış bir isim kendisi... Üstelik sanatçı, Çaplı'ya “Benim grubumda çal” diye teklifte de bulunmuş. Ancak 1970’te, Londra’daki Semerkand Hoteli’nin zemin katında beklenmedik biçimde ölü bulunması üzerine bu plan gerçekleşememiş. Hendrix ile Woodstock’da bulunması da virtüözümüzün ne kadar başarılı olduğunun bir işareti.

Gelelim Çaplı'nın Türkiye'deki varoluşuna. Yavuz Çetin ve Batu Mutlugil'le kurdukları 'Blue Blues Band' grubu ile rock'n roll'un yaşayan efsaneleriydi o zamanlar. MFÖ'nün uzun yıllar bateristliğini yaptı, Seyyal Taner, Nükhet Duru, Orhan Atasoy ve Umay Umay gibi isimlerle de sahne aldı.

ÇALACAĞI KONSERİ UNUTUP BİLET KUYRUĞUNA GİRDİ

Müzisyenliği kadar eğlenceli kişiliğiyle de konuşmaya değer bir isim Kerim Çaplı. Konserlerinde kendisini süzdüğünü düşündüğü kişilerin üzerine baget fırlatıyormuş. Hatta şöyle ilginç bir anısı daha var: MFÖ'nün bir Rumeli Hisarı konseri sırasında davulun başında olması gerektiği halde bilet kuyruğunda beklerken Mazhar Alanson onu görür ve "Kerim, ne yapıyorsun orada? Gel çalalım" der. Çaplı hiçbir şey söylemeden davulun başına geçer ve konser başlar!

90'LARIN ROCK'N ROLL'U ŞİMDİ BİZİMLE

'Blue' belgeseli ile bir nebze olsun gündemde kendine yer bulabildi iki kıymetli müzisyen: Kerim Çaplı ile Yavuz Çetin. Böylece kuşak farkından dolayı bu isimlerde tanışamayan müzikseverler de bu iki efsanenin önemini kavrayabildi.

Belgeselde Çaplı'nın gün yüzüne çıkmamış kayıtları olduğunun bahsi geçmişti. Albümde yer alan “Kim Kurtarır Canımızı” isimli kayıt ilk defa orada yayınlanmıştı. Ve Çaplı'nın tozlu raflardan sıyrılan albümü gönül kapımızı 8 şarkı ile çaldı. 'Kerim Çaplı Project Kayıp' ismiyle Arpej Yapım tarafından yayınlanan albüm 90'lar rock'n roll'u esintisiyle yoğuruyor zihnimizi. Erekli Stüdyosu'nda kaydettiği CD ve plak formatındaki albümde şarkıların 5'i İngilizce, 1'i enstrümantal, 2'si Türkçe. Orijinal kayıtların muhafaza edilerek yayınlandığı albümde tüm enstrümanlar Çaplı tarafından çalınıyor, vokal ve düzenlemeler de kendisine ait. Albümün sürprizi ise 'Muhtacım Sana' isimli parçada. Oğul Ahmet Çaplı vokaliyle babasına eşlik ediyor bu şarkıda.

İşte sözleri, müziği ve sounduyla Çaplı'yı özümsemek için bir fırsat.