Kerkük valisinden rest: Görevimden ayrılmayacağım

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna 10 gün kala gerilim tırmanıyor. Statüsü tartışmalı olan Kerkük'te sandık kurma kararı sonrası merkezi parlamento tarafından görevden alınan Kerkük valisi Kerim, Bağdat'a meydan okudu.

Abone ol

DUVAR - Irak parlamentosunun bu sabah görevden aldığı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim karara uymayacağını açıkladı. Kerim, kararın yasadışı olduğunu söyleyip "Görevimde kalacağım" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenleyeceği bağımsızlık referandumuna verdiği destek ve statüsü tartışmalı olan Kerkük'te de sandık kurma kararıyla Bağdat hükümetinin tepkisini çekmiş olan Kerim, "Görevde kalacağım. Referandum da planlandığı gibi düzenlenecek" dedi.

'SUÇLAMALARI BİLE BİLMİYORUM'

Reuters ajansına konuşan Kerim, görevden alınması için parlamentoya çağrı yapan Irak Başbakanı Haydar Abadi'ye de tepki gösterdi. Kerkük valisi, "Başbakan'ın parlamentodan beni görevden almasını isteme yetkisi yok. Hakkımdaki suçlamaları bile bilmiyorum" diye konuştu.

Kerim, "Bu yasadışı. İl Meclisi'nin ve halkın desteğine sahibim. Buradayız ve devam edeceğiz" dedi.

Irak Başbakanı Abadi bu sabah Irak meclisine Kerim'i görevden alma çağrısı yapmış, Kürt vekillerin boykot ettiği oturumda azil kararı 173 vekilin 'evet' demesi sonrası çoğunluk oyuyla alınmıştı. Görevden alma kararına gerekçe de gösterilmemişti. (Dış Haberler)