KESK mitingleri başladı: Geçinemiyoruz

KESK'in “Geçinemiyoruz” sloganıyla düzenlediği mitingler İzmir ve Diyarbakır'la yapıldı. KESK yarın Ankara ve İstanbul'da da miting yapacak.

Abone ol

DUVAR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ekonomik krizi ve hükümetin ekonomi politikalarını protesto etmek için “Geçinemiyoruz” sloganıyla mitingler düzenliyor.

İzmir'de Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinge DİSK, TMMOB ve İzmir Tabip Odası üye ve yöneticileri de katılırken, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan KESK'liler ile çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş düzenledi.


“Geçinemiyoruz, emekten halktan yana bütçe, insanca bir yaşam istiyoruz” yazılı pankart ile “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?”, “Söz, yetki, karar çalışanlara” yazılı dövizlerin taşındığı miting, Kasım Taşdoğan’ın ezgileriyle başladı. Mitinge bölge illerinden de çok sayıda KESK'li katıldı.

'BU AHLAKSIZ KAPİTALİST SİSTEME KARŞI MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'

Mitingde konuşan KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Biz her gün biraz daha yoksullaşırken onlar sabretmemizi söylüyorlar. Ancak bıçak kemiğe dayandı. Sabredecek ne zamanımız ne ömrümüz kaldı. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarken sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi-emekçi geçinemeyecek. Bu durumda şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden iliğe yurtdışından tüm ithalatı dolar ile yaparken devletin verdiği parayı dolara çevirenlere ahlaksız diyorlar. Oysa biliyorlar ki bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız vicdansız olduğunu tüm dünya ve biz emekçiler çok iyi biliyoruz. Ahlaksız olanlar ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir. Faize karşıyız deyip bütçeden faize kaynak aktaranlardır. Ahlaksız olan aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır. Bu kapitalist sistemin kendisidir. Biz hep birlikte birleşerek bu ahlaksız kapitalist sisteme karşı mücadelemizi büyüteceğiz" diye konuştu.

'BU ASGARİ ÜCRETLE YAŞANMAZ'

Baskı ve yasaklama politikalarına da değinen Bozgeyik, "Ülkemizde inşa etmeye çalıştıkları tek adam rejimi ve otoriter politikalarla, açık faşizmle baskı ve yasaklarla gözümüzü korkutmak, sokağa çıkamaz hale getirmek istiyorlar ve iktidarlarının ömrünü uzatmaya çalışıyorlar. Ama nafile bunlar gidecekler ömürleri çok yakında bitecek biz kazanacağız" dedi. Asgari ücrete de değinen Bozgeyik, TL'nin değer kaybetmesi ile birlikte emekçilerin her geçen gün ücretlerinde kayıp yaşadıklarını ifade etti. "Bu asgari ücretle yaşanmaz" diyen Bozgeyik, şöyle devam etti:

"Mecliste kabul edilen bütçeye ek bir bütçe yapılmasını talep ediyoruz. Asgari ücretin hem de kamu emekçilerinin almış oldukları ücretin insan onuruna yaraşır bir ücret seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz. Ülkemizde emekli maaşıyla yaşamını sürdürmekte olan on milyonlarca emeklinin de bugün aldığı ücretlerin asgari ücretin çok çok altında kaldığını belirterek emeklilerinin ücretlerinin insanca yaşayacak bir düzeye çekilmesi için mücadelemizi yükseltmemiz gerektiğini ifade ediyoruz."

Sermayeden ve yandaştan yana olan bu iktidarın pandemi döneminde de işini kaybeden, dükkanını açamayan esnafa yeterli gelir desteği sağlayamadığını söyleyen Bozgeyik, pandemide işini kaybeden ve hâlâ işsiz olan milyonlara temel bir gelir desteğinin sağlanmasını talep ettiklerini vurguladı. Parası halkın cebinden çıkan ve yandaşlara aktarılan hazine garantilerine son verilmesini istediklerini söyleyen Bozgeyik, "Geçmediğimiz köprülerin tünellerin, yatmadığımız şehir hastanelerinin vergilerimizden sermayeye aktarılan kaynakların durdurulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

'BUNLARI GÖTÜRECEĞİZ'

OHAL Komisyonu'nun vermiş olduğu ret kararlarını reddettiklerini de vurgulayan Bozgeyik, tüm kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesini istediklerini söyledi. Barış için imza veren ve ihraç edilen akademisyenlerin de işlerine bir an önce iade edilmesi gerektiğini söyleyen Bozgeyik, bir arada mücadele çağrısında bulundu. Bozgeyik, son olarak şunları söyledi:

"Bunlar gidiyorlar, gidecekler. Telaşları, tehditleri, korkuları, ekonomide OHAL söylemleri hepsi bu nedenledir. Ancak biz biliyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar artık bıçak kemiğe dayandı. Dayanacak gücümüz kalmadı. Sırtını sermayeye yaslayan, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez diyoruz. Bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. O nedenle birleşe birleşe kazanacağız diyoruz. Emeğimiz, haklarımız, barış, demokrasi için laik bir ülkede bir arada yaşamak için bunları götüreceğiz."

Konuşmanın ardından miting Bandista konseri ile devam etti.

TMMOB: TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ İLE BİRLİKTE İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) da mitinge katılmadan önce bir basın açıklaması düzenledi. İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan İKK Sekreteri Aykut Akdemir, TMMOB tarafından yürütülen “Geçinemiyoruz” kampanyasını anlattı. Toplumun tüm kesimleri ile birlikte insanca bir yaşam için mücadele ettiklerini ifade eden TMMOB üyeleri, “Siyasi iktidar, paramızın pula dönmesini, geniş halk kesimlerinin yoksullaşmasını, reel ücret kaybını engelleyemediği için şimdi bu sefaletimizi kalıcı hale getirecek bir ekonomik düzeni bize kurtuluş olarak sunmaya çalışıyor. Yoksullukta uzlaşmayacağız! İktidarın bize dayattığı bu kadere teslim olmayacağız! Emeğimize, mesleğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız! Sorunlarımızı görmezden gelen iktidara inat, sorunlarımıza hep birlikte çözüm üreteceğiz. Meslektaşlarımızın taleplerinin taşıyıcısı, emeğiyle geçinen tüm toplumsal kesimlerin gür sesi olacağız” dedi.

DİYARBAKIR'DA İSTASYON MEYDANI'NDA

Diyarbakır'da İstasyon Meydanı’nda düzenlenen “Geçinemiyoruz” mitinginde emek örgütleri ve siyasi partiler alana 3 polis kontrol noktasından geçtikten sonra alındı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde düzenlenen mitinge Urfa, Batman, Mardin, Şırnak, Antep, Hakkari başta olmak üzere bölge kentlerde bulunan KESK üyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de katılıyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül,  Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, HDP İl Eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy de miting katılımcıları arasında yer alıyor.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil mitingde yaptığı konuşmada, "Bugün buraya daha güçlü bağırmaya geldik, daha çok sabrımız tükendi. Ahlaksız olanlar bu ülkeyi soyup soğana çevirenlerdir. Ahlaksız olanlar yurt dışına para kaçıranlardır. Ahlaksız olanlar bu ülkede aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır, ahlaksız olanlar sarayın ta kendisidir. Baskıyla, yasaklarla, her gün yeni cezaevi açma tehditleriyle bizi korkutmaya, sokaktan çekmeye çalışıyor. Buradayız bütün barikatları uygulamaları aşarak geldik, buradayız burada olmaya devam edeceğiz" dedi. Kablan sözlerine şöyle devam etti: "Darbe zihniyetini AKP-MHP faşist bloku her fırsatta önümüze koyuyor. Emek, barış, demokrasi, adalet demekten asla vazgeçmeyiz. Bu hukuksuz uygulamalarınıza son verinceye, son arkadaşımız işine dönünceye mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı kapatmak için biraz daha borçlanırken bu ülkenin bir kesimi servetlerine servet katıyor. Biz buraya yılmadan korkmadan 'hükümet istifa' demeye geldik. Biz buraya 'bütçedeki payımızı istiyoruz' demeye geldik. Geçmiş yıllardan bu güne kadınlara ayrılmayan payı istemeye geldik. Sadece ahlaksız ve vicdansız değiller aynı zamanda yalancılar. 'Kamu emekçilerine yüzde 30-35 zam yaptık' dediler yalan çıktı. Asgari ücretliye tarihi zam yaptıklarını söylediler, Ocak 2021 zammını dahi karşılamıyorlar. Yalanlarınıza son verin."

'EKONOMİ DE SAĞLIK DA ÇÖKTÜ'

TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya da konuşmasında şunları söyledi: “Sağlık reformu yaptık, kuyrukları kaldırdık, herkes çok iyi hizmet alıyor dediler, Hastalar günlerce, haftalarca telefonla randevu alamıyor; hekimler 5 dakikada bir hasta görmeye zorlandıkları için hastanın yüzüne bile bakamıyor. Sağlığa erişim zorlaştığı için insanlarımız özel hastanelere mahkum edilmiş durumda, yurttaşlar sağlık hizmeti alabilmek için cepten çok daha fazla para ödemek durumunda. Şehir hastaneleri adı altında yandaşlara, müteahhitlere milyarlarca para transferi sağlanıyor. Ülkenin bütün kaynaklarını yandaş holdinglere peşkeş çeken ekonomi politikalarının bedelini her gün daha da yoksullaşan hayatlarımızla başarısız, tutarsız, bilim dışı, akıldışı sağlık politikalarının bedelini canlarımızla ödüyoruz. Türkiye'de ekonomi de, sağlık sistemi de çöktü. Halk olarak, hastalar, hekimler, sağlıkçılar olarak hep beraber çöken bu sitemin altında eziliyoruz. Biz hekimler işte bunun için 'Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz!' diyerek yollara düştük. 15 Aralık 2021 günü için grev yaptık. Taleplerimiz karşılanana kadar da mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

DERSİM GÜL: İZİN VERMEYECEĞİZ

Mitingde konuşan TMMOB genel Sekreteri Dersim Gül şunları söyledi: "Her geçen gün paramız değersizleşiyor. Kasım ayı başında 10 lira olan dolar kuru, sadece bir buçuk ayda, 18 liraya dayandı. 1, buçuk ayda paramız yarıdan fazla değersizleşti. Değeri düşen sadece paramız değil, emeğimizdir, alın terimizdir. Değeri düşen hayatlarımızdır. Yıllardır uyguladıkları yanlış ekonomi politikalarıyla ülkeyi uçurumun kenarına kadar sürükleyenler, şimdi de kendi yarattıkları bu krizin faturasını halka ödetmek istiyorlar. Halkı yoksullaştırarak, emeğimizin değerini düşürerek, sömürüyü derinleştirerek kendilerine yeni bir zenginleşme yolu açmak istiyorlar. Bizim geleceğimizi karartarak, kendilerine parlak bir gelecek yaratmak istiyorlar. Bizim çocuklarımızın hayatlarını çalarak, kendi çocuklarına pudra şekerinden toz pembe hayatlar kurmak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz." 

'KARA KIŞI İŞÇİ BAYRAMINA ÇEVİRMEK İSTİYORUZ'

DİSK Bölge Temsilcisi Hayri Eroğlu, "Hepimizin gündeminde olan geçim sorunu barınma işsizlik sorununa değinmek istiyorum. Önümüzde kara kış var. Bu kara kışı işçi bayramına çevirmek istiyoruz. Bunu başaracağız. Öğrenciler barınamıyor işçi esnaf geçinemiyor. Bu kara kışı işçi bayramına çevirmek için alanlarda olacağız. Asgari ücret açıklaması yapıldı. Son 50 yılın en büyük artışı söylendi. Ama gerçek böyle değildir. Fiyatlar döviz kurları dursun yeter. Gelen zamlar bir gün de silip götürmektedir. TÜİK verileri gerçek değildir. Biz gerçek enflasyonu çarşı da Pazarda yaşıyoruz. Tüm çalışmaların asgari ücret kadar vergi alınmasın. Belediye deki işçi arkadaşlarımız kadro verilsin örgütlenme önündeki engeller kaldırılsın" dedi.

Miting, konuşmacıların ardından sahneye çıkan Metin Kahraman’ın konseriyle devam ediyor.

(HABER MERKEZİ)