KESK Trabzon'dan torba yasa açıklaması: 'Emekçileri sefalette eşitliyorlar'

KESK Trabzon Şubeler Platformu, iktidarın krizin faturasını emekçilere yıktığını ifade etti. Platform adına konuşan Salih Kalyoncu, 'torba yasa ile emekçilerin sefalette eşitlendiğini' söyledi.

Abone ol

TRABZON - Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Trabzon Şubeler Platformu bugün yaptığı basın açıklaması ile iktidarın, krizin faturasını emekçilere yıktığını dile getirdi.

Kent merkezindeki Meydan Parkı'nda yapılan açıklamaya KESK üyeleri katıldı. Açıklamayı KESK Trabzon Şubeler Platformu adına Dönem Sözcüsü Salih Kalyoncu okudu.

AK Parti iktidarının seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmemek için "her türlü hileye başvurduğunu" söyleyen Kalyoncu, emekçilerin "vergilere boğulduğunu" ifade etti.

Torba yasa teklifinde sadece emeklilere önümüzdeki altı ay için verilecek zam oranının yüzde 17,55’ten yüzde 25’e çıkarılması yönünde bir değişiklik yapıldığını aktaran Kalyoncu, "1,1 trilyon TL ile 2023 bütçesinin üçte birine denk gelen, tüm giderlerin halkın omuzlarına yıkılan KDV, Gelir Vergisi, ÖTV, MTV gibi vergilerle ve harçlarla karşılanmasını içeren ek bütçe yasa teklifi de bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacaktır" dedi.

Kalyoncu, torba yasa teklifinde değişiklik yapılmazsa kamu emekçilerinin maaşlarının enflasyon farkı artı toplu sözleşme artışı toplamı olan yüzde 17,55 oranında artırılması, ardından buna seyyanen 8 bin 77 TL eklenmesi ile sonuçlanacağını dile getirdi.

'SEYANEN ZAM YAPILDIĞI İÇİN SONRAKİ ARTIŞLAR 22 BİN LİRA ÜZERİNDEN YAPILMAYACAK'

Kalyoncu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"8 bin 77 TL'lik artış, taban aylık katsayısı artışı yoluyla değil, tüm kamu emekçilerine seyyanen yapıldığı için 985 TL çalışmayan eş yardımı ve iki çocuk üzerinden 325 TL çocuk yardımıyla 11 bin 800 TL olan en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline 22 bin TL geçse de, gerçekte bu emekçinin kök maaşı 13 bin 870 TL olacaktır. Dolayısıyla bundan sonraki dönemlerde maaş zammı 22 bin TL üzerinden değil, 13 bin 870 TL üzerinden yapılacaktır."

'SEYYANEN ARTIŞ 2 AYDA BUHAR OLACAK'

"Yine 8 bin 77 TL seyyanen artış, mevcutta ödenmekte olan aylık, tazminat, ödenek, ikramiye, ek ödeme, döner sermaye payı, çalışmayan eş yardımı, çocuk yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi gibi pek çok unsurun hesabında dikkate alınmayacaktır. Yaşanan gerçek altı aylık enflasyonun yüzde 50’yi aştığı koşullarda 2,5 milyon kamu emekçisi başta olmak üzere tüm emeklilerin maaşlarında sadece yüzde 25 oranında bir artış yapılacaktır.

8 bin 077 TL tutarındaki seyyanen artış ise, TÜİK sahte enflasyon rakamları açıklamaya devam ettikçe, adaletsiz gelir vergisi dilimleri sürdükçe, ek bütçenin tüm yükü yine bizlere yıkıldıkça bir iki ay içinde buharlaşacaktır."

'KAŞIKLA VERİLEN KEPÇE İLE GERİ ALINIYOR'

"İktidarın yasa teklifiyle tüm kamu emekçilerini düşük kamu emekçisi maaşına yaklaştırarak emekçileri sefalette eşitleyen bir tablo ortaya çıkarmaya çalıştığına" dikkat çeken Kalyoncu, maaş artışlarının maliyetinin de MTV, ÖTV, KDV ve harçlar yoluyla yine emekçilere yıkıldığını ifade etti.

 "Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen ek bütçe yasa tasarısı ise deyim yerinde ise ‘turpun büyüğünün heybede’ olduğunu göstermektedir" diyen Kalyoncu açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Çünkü 2023 bütçesini yaklaşık üçte bir oranında artıran yasa teklifi yoluyla, emeğiyle geçinen tüm kesimlerin yükü dolaylı vergilerde ve gelir vergisinde yapılan fahiş artışlarla daha da artırılmakta, kaşıkla verilen kepçe ile geri alınmaktadır.

Tüm bu nedenlerle hem halkın ve emekçilerin bütçe hakkını yok sayan ek bütçe yasa teklifine hem de kamu emekçilerini ve emeklileri daha fazla sefalete iten torba yasa teklifine ilişkin itirazlarımızı, insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizi bu meydandan haykırmaya devam edeceğiz."