KESK, Türkiye genelinde yüzde 11.54'lük zamma karşı sokağa çıktı

Kamu çalışanları, KESK'in çağrısıyla yılın ilk 6 ayı için 11.54 olarak belirlenen maaş zammına karşı Türkiye genelinde iş bıraktı.

Abone ol

Pelin Akdemir - Mimar Kaya - Duygu Kıt - Sabahattin Aydın - Fatih Saygın - Selçuk Arslan

DUVAR - Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) yılın ilk ayı için belirlenen yüzde 11.54'lük zam orana karşı iş bırakma çağrısı yaptı. Çağrıya karşılık veren kamu çalışanları, bugün itibariyle Türkiye genelinde sokaklara çıktı.

KESK üyeleri, Şehreküstü Meydanı'nda bir araya geldi.

'MAAŞ ARTIŞ ORANI UTANÇ VERİCİ'

Bursa'da yağmura rağmen Şehreküstü Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kamu çalışanı, yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Çoğunluğunu eğitimcilerin oluşturduğu kamu çalışanları, 11.54'te başlayan yürüyüşlerini ıslıklar ve sloganlar eşliğinde Kent Meydanı'nda sonlandırdı. Yürüyüşe, CHP milletvekilleri Kayıhan Pala ve Orhan Sarıbal da katıldı.

Basın açıklamasında, "2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur" denildi.

Vergi yükünün büyük bölümünü emekçilerin omuzlarına yıkıldığının, zenginlerin vergi borçlarının silindiğin belirtildiği açıklamada, "Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımız, kamu emekçilerinin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Resmi enflasyon rakamları ile halkın hissettiği enflasyon arasında büyük bir fark vardır. Asgari ücret ve kamu emekçisi maaşları yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmeli, maaş artışları Erdoğan-Şimşek programına göre değil, gerçek enflasyon oranına göre yapılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Hakkari'deki kamu çalışanları, basın açıklaması sonrası halay çekti. 

'KAMU EMEKÇİLERİ YOKSULLAŞIYOR'

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubesi, yaptıkları basın açıklamasının ardından halay çekerek eylemlerini sürdürdü.

KESK binası önünden Cumhuriyet Caddesi’ne yürüyen grup, anıt önünde bir basın açıklaması yaptı. Eyleme KESK üyeleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi partilerden temsilciler ve çok sayıda kamu personeli katıldı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Şükran Sönmez Güldal yaptı.

Güldal, ekonomik kriz, enflasyon ve düşük maaş artışlarının kamu emekçilerini yoksullaştırdığını vurgulayarak, emekçilerin alım gücünün giderek düştüğünü ve yaşam standartlarının zorlaştığını belirtti. Ayrıca, hükümetin kamu emekçilerine yönelik düşük maaş artışlarının adaletsiz olduğunu ifade etti.

Dersim'deki basın açıklamasını Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Başkanı Sinan Ulu okudu.

'UZUN YILLARDIR EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'

Kamu emekçileri eylemleri kapsamında Dersim’de de iş bırakıldı. Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen KESK üyeleri burada bir açıklama yaptı. Grup adına basın açıklamasını Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Başkanı Sinan Ulu okudu. Ulu açıklamada şunları söyledi: "Kamu emekçileri, bu ülkenin eğitimini, sağlığını, yerel yönetimlerini, altyapısını ve sosyal hizmetlerini omuzlarında taşıyanlardır. Ancak yıllardır emeğimizin karşılığını alamıyor, her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük zam politikalarına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Vergide adaletin sağlandığı, ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı, insanca bir yaşam sürebildiğimiz ve grevli toplu sözleşme hakkımızın tanındığı bir ülke için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Kocaeli'de iki noktada eylem yapıldı. 
İZMİT VE GEBZE'DE EYLEMLER YAPILDI

Bu iş bırakma eylemleri kapsamında Kocaeli’nin İzmit ve Gebze ilçelerinde, kamu çalışanları bir araya geldi. Gebze’deki eylemler, Eski Çarşı Meydanı’ndan Gebze Kent Meydanı’na, İzmit’te ise Yürüyüş Yolu’ndan İzmit İnsan Hakları Parkı’na yapılan yürüyüşlerle başladı.

Gruplar adına yapılan açıklamada, “2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur” ifadeleri yer aldı.

Trabzon'daki eylemlere  CHP İl Başkanı Mustafa Bak da katıldı.
'SÜRÜCÜ KOLTUĞUNU TESLİM ETSİNLER'

Trabzon'da kamu çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi için Maraş Caddesi'nde bir araya geldi. Sendika temsilcilerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Mustafa Bak'ın da katıldığı eylemde, Meydan Parkı Atatürk Alanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirildi. Eyleme katılan CHP'liler yanlarında taşıdıkları kırmızı kartı gösterdiler.

Grup adına açıklama yapan KESK Trabzon Şubeler Platformu Sözcüsü Muhammet İkinci, siyasi iktidarın ekonomi politikalarıyla milyonları aç bıraktığını vurguladı. Sefalet düzeninin manipülasyonlarla örtülemeyeceğini kaydeden İkinci, "Siyasi iktidar sermaye sınıfı, bir avuç mutlu azınlık, ranttan beslenenler gemisini yüzdürsün diye içinde halkın olduğu gemiyi kayalıklara sürmüştür ve geminin gövdesinde gedikler açılmıştır. Geminin güvenli bir limana yanaşması için dümene halkın geçmesinden başka seçenek kalmamıştır. Halk otobüsüne takla attıranlar daha fazla zarar vermek istemiyorlarsa bir an önce sürücü koltuğu sahibine terk etmelidir. Defalarca bile isteye otobüsü savurup yoldan çıkaranlar bilmelidir ki ülkeyi idare etme ehliyetini yitirmiş durumdadırlar" sözlerini kullandı.

KESK üyeleri, Bodrum'da Belediye Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. 

'TEMEL İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYAMAZ HALE GELDİK'

Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan KESK üyeleri burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Eğitim İş Bodrum Başkanı Gültekin Yıldız, zam oranını eleştirdi. Yıldız, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiklerini ifade ederek, "Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir. Üstelik bu hakaret yalnızca kamu emekçilerini değil, toplumun geniş kesimlerini de derinden yaralamaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle her gün biraz daha ağırlaşan hayat koşulları, temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamayacak duruma gelmemize yol açmıştır. Artık zamlar, sıradan bir haber olmaktan çıkıp emekçilerin günlük yaşamını alt üst eden bir gerçekliğe dönüşmüştür. Market raflarından temel ihtiyaçlara, faturaların her kaleminden ulaşım ücretlerine kadar her alandaki zamlar, emekçilerin cebine her gün biraz daha yük bindiriyor" dedi. 

'EŞİT ÜCRET TALEP EDİYORUZ'

Açıklamanın devamında söz alan Eğitim Sen Bodrum Şube Başkanı Şükriye Akengin ise yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı alanlarda olacaklarını söyledi. Akengin, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani en az 79 Bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkânsız hale getiren kira fiyatlarına karşı, siyasi değil nesnel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkarılmasını talep ediyoruz. İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz."

(HABER MERKEZİ)