Ketojenik pizza

Ketojenik diyetlerde en meşhur yiyeceklerden birisi, pirinç veya hamur işlerinin yerini alabilen karnabahar. Batı'da artık donmuş olarak karnabahar pirinci bulabilmek mümkün, ama buralarda olmadığı için kendimizin hazırlaması gerekiyor, ki son derece basit bir iş.

Evren Aybars evrenaybars@gmail.com

Zamanında bilim kurgu filmlerinde bile izlemediğimiz yıllara başladık. 2020’nin ilk yazısında, tüm okuyucularıma her şeyin öncesinde sağlık, mutluluk ve başarı dilerim. Geçen gün eşim Instagram'da paylaşmış, 1990 ile 2050 yıllarına aynı mesafedeyiz diye, biraz sinir bozucu ama doğru. Yeni bir onyıl işte, her seferinde bir titretir, birkaç gün sonra da kimsenin umrunda olmaz.

Yeni bir onyıla başlarken, yeni yıl kararları daha da katı olabilir. İsviçreli bilim insanlarının yapmadığı bir araştırmaya göre, yeni yılda alınan kararların en başında kilo vermek var (Aslında böyle bir araştırma okumadım, tamamen tahmin yürütüyorum). Madem (İtiraf ediyorum, ben de dahil) birçok kişi hayatını daha az kiloya ulaşmak için değiştirmeye çalışıyor, ben de bu konuda biraz destek vereyim.

Son dönemin büyük rejim trendleri, Intermittent Fasting (aralıklı beslenme) ve ketojenik diyet. Bu yöntemleri uygulayarak inanılmaz miktarlarda kilo veren birçok arkadaşım var, eğer ilgileniyorsanız internette onlarca kaynak bulmanız mümkün, ancak bir doktor kontrolü ile bu tür diyetleri uygulamak elbette çok önemli, lütfen ihmal etmeyin.

Ketojenik diyetlerin en önemli özelliği düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içermesi, sebeplerini dediğim gibi internette kolayca bulabileceğiniz için ben tekrar yazmıyorum. Ketojenik diyetlerde en meşhur yiyeceklerden birisi, pirinç veya hamur işlerinin yerini alabilen karnabahar. Batı'da artık donmuş olarak karnabahar pirinci bulabilmek mümkün, ama buralarda olmadığı için kendimizin hazırlaması gerekiyor, ki son derece basit bir iş.

O zaman haydi karnabahardan pizza yapalım:

MALZEMELER (2 kişilik)

1 küçük boy karnabahar, temizlenmiş ve çiçeklerine ayrılmış (400 gram)

2 yumurta (çırpılmış)

1 çay kaşığı kuru kekik

1 çay kaşığı sarımsak tozu

1/2 çay kaşığı kara biber

Zeytinyağı

ÜZERİ İÇİN

Yarım fincan domates püresi (hazır alacaksanız şeker içermeyen bir tane bulun)

150 gram rendelenmiş mozarella

2 yemek kaşığı parmesan rendesi (ya da İzmir tulumu)

Pizzanızı neli yapmak isterseniz yapabilirsiniz ancak sucuk salam gibi yağlı malzemeleri kullanacaksanız az miktarlarda kullanmanızı öneriyorum ki pizza tabanını nemli hale getirip keyfinizi kaçırmasınlar.

Fırınınızı 220 dereceye ısıtın. Bir tepsinin üzerine fırın kağıdı yerleştirin, bir kaşık zeytinyağını kağıt havlu ile tüm yüzeye incecik yayın.

Pizzanın tabanı için karnabaharı bir mutfak robotu ile parçalar pirinç tanelerine benzer boyuta gelene kadar iyice çekin. Bir kapta yumurta ve baharatlar ile iyice karıştırın.

Taban karışımını ikiye bölün (arzu ederseniz tek bir büyük pizza da deneyebilirsiniz elbette) ve fırın kağıdı üzerine yerleştirin, bir spatula yardımıyla iyice inceltin, tüm taban olabildiğince aynı kalınlıkta olmalı, kenarların da çok ince kalmamasına dikkat edin.

Tabanları tek başlarına 220 dereceye ısıttığınız fırına atın ve koyu bir altın rengi alana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Çıktığında tabanın iyice oturmuş ve bütünleşmiş olması gerekli. Bu aşamada domates püresi, peynir ve diğer malzemeleri tabanların üzerine yayıp, peynir eriyene ve hafifçe üzeri kahverengileşmeye başlayana kadar 2-3 dakika kadar tekrar fırına verin.

Fırından çıkarıp dilimlere kestiğiniz pizzanızı sıcak sıcak servis edin.

Keyifli bir hafta dilerim.

Tüm yazılarını göster