Keyfe de hüzne de eşlik eden mekan: Kemal'in Yeri

‘Mülkiyeliler Birliği-Kemal’in Yeri’, yıllar içinde toplumsal muhalefetin buluşma noktası haline gelen kendine özgü bir meyhane. Müdavimler, ‘Kemal’in Yeri’nin ne anlama geldiğini anlattı.

İZMİR - İzmir’de uzun yıllardır faaliyet gösteren ‘Mülkiyeliler Birliği-Kemal’in Yeri’, tüm kesimlerden toplumsal muhalefetin günlük telaştan uzaklaşıp bir araya geldiği özel mekanlardan biri. Ülkede yaşanan iyi veya kötü tüm gelişmelerin her akşam bir masada yer tuttuğu mekan, öğrencisinden mimarına, avukatından ihraç akademisyenine kadar bir çok kesimin buluşma noktası. İzmir’in alışılagelen meyhane kültüründen ziyade farklı kültürlere ait lezzetlerin de misafirlere ikram edildiği Kemal’in Yeri, yıllardır çevre olaylarından önemli davalara kadar birçok toplumsal olaya dair üretimlere de sahne oldu.

Mekanın uzun yıllardan beri müdavimi olan Barış Akademisyeni Nilgün Toker, “Burası sadece bir mekan değil. Buraya mekan derken yeryüzünde kapladığı yerden bahsetmiyoruz. Burada insanlar arası kurulan bağdan bahsediyoruz. Yurt da böyle bir şeydir. İnsanlar arası bağıntıdır. Kemal’in Yeri fiziksel olarak nerede olursa olsun orası insanlar arası bağıntı olmak bakımından ‘yer’dir. Yani yerleşen bir şeydir. Benim 25-30 yıllık tarihimde bir bağıntının oluştuğu bazen de oraya taşındığı yerdir. Biz bütün keyiflerimizi de bütün dertlerimizi de burada yaşıyoruz. Çok acı çektiğimizde de çok mutlu olduğumuzda da burada toplanıyoruz. Bu durum burayı çok özel yapıyor. Biz ağır bir darbe yediğimizde evlerimize çekilmiyoruz, toplanıp buraya geliyoruz. Burası yıllardır hüzne de keyfe de eşlik eden bir mekan. Dostluklarımızın parçası” diyor.

Munzur’da tenbûr atölyesi: Dünyanın dört bir yanından katılımcı geldi Müzik Köyü 10. yılında Dersim Pülümür’e geldi Van'da bir pantomim sanatçısı: 'Bu işte bir sır var' Bask'tan Munzur'a: Kürtçe konuşan çellist 2024'ün en iyi dizileri Geçim derdi müzik ve dansla birleşirse: Grup Roman Ateşi