Kezzaplı saldırıya uğrayan Berfin Özek: O dönem verilen komik ceza geri adım atmamda etkili oldu

Berfin Özek’e kezzapla saldıran Casim Ozan Çeltik hakkında verilen 13 yıl 6 ay hapis cezası tüm itirazlara rağmen geçen günlerde istinafta onandı. Nisan ayında sosyal medya hesabından Çeltik’i affettiğine dair bir paylaşım yapan yakın bir süreçte ise hata yaptığını ve mücadeleye devam edeceğini açıklayan Berfin Özek, "Adalet için çırpınırken o dönemde bana göre çok komik bir ceza ile ödüllendirilmişti ve benim gücümü gücümü tüketen son şey oldu. Ben pes etmiştim" dedi.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın İskenderun ilçesinde 15 Ocak 2019 tarihinde 19 yaşındaki Berfin Özek’e asitli saldırıda bulunan Casim Ozan Çeltik hakkında İskenderun 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “kasten yaralama” suçundan 12 yıl, “yanıcı madde temin etmek” suçundan ise 18 ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme, 13 yıl 6 hapis cezası kararının gerekçesinde ise, “kasten öldürme saiki ile hareket ettiğine yönelik kesin ve somut bir delile ulaşılamadığı” iddiasında bulunmuştu. Karar tüm itirazlara rağmen istinafta onandı. Özek’in avukatı Mehtap Sert, “Karara karşı şubat ayında Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulunduk. Sanığın olayı planladığını ve “kasten öldürme” suçundan yargılanmasını talep ettik” diye konuştu.
Yine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da “kasten öldürme suçunun tasarlayarak, canavarca hisle işlediğine”  gerekçesiyle kararı istinafa taşıdı.

YEREL MAHKEME CEZAYI ONADI 

Bu süre zarfında Özek, sanık hakkındaki şikayetinden vazgeçerken, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 13’üncü Ceza Dairesi 23 Eylül’de itiraz başvurularını karara bağladı. Mahkeme, Özek’in anne ve babasının şikâyet başvurusunu, Özek’in 18 yaşında büyük olduğu gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekilinin “kasten öldürme suçunun tasarlayarak, canavarca hisle işlediği” yönündeki itirazını da esastan reddetti. Vekillerin Özek’in ailesi üzerinde yaptığı başvuruyu dikkate almayan mahkeme, vekillerin kanun yoluna başvuru hakkı bulunmadığını belirterek, başvuruları “sıfat yokluğu” nedeniyle reddetti. Mahkeme, yerel mahkemenin sanık hakkında verdiği toplam 13 yıl 6 hapis cezasını onadı.



AVUKAT SERT: KARARI TEMYİZE TAŞIYACAĞIZ

Ozan Çeltik’e verilen 12 yıl cezayı az bulduklarını söyleyen Avukat Mehtap Sert sözlerini şöyle sürdürdü: “İstinafa gittik. Tam da bu süreçte Berfin şikayetini geri çekti bizim de karara itiraz için verdiğimiz dilekçe geçersiz oldu. Anne-baba üzerinden istinafa gidelim dedik Berfin 18’den büyük olduğu için mahkeme kabul etmedi. Kararı temyize taşıyacağız. Kasten öldürmeye tam teşebbüsten yargılanmasını isteyeceğiz. Atılan asidin miktarı dahi yaralama değil de öldürme kastının olduğunu gösteriyor. Talebimiz Ozan Çeltik’in kasten öldürmeye tam teşebbüsten yargılanması. İşlenen suç bitmiyor, her gün yeniden devam ediyor. Berfin bir gözümü kaybetti, çok sayıda ameliyat geçirdi, geçirmeye de devam edecek. Yaşamının her anını etkiliyor bu durum. Ameliyatlarda çoklu organ yetmezliği ile karşı karşı kalma durumu var. Buna basit bir yaralama denilemez. Biz İskenderun Kadın Platformu olarak şiddet karşısında duruşumuz her zaman netti. Berfin geri çekildiğinde dahi biz çekilmedik.”

'YAPTIĞIM AFFETMEK DEĞİLDİ PES ETMİŞTİM' 

Nisan ayı gibi ani bir kararla sosyal medya hesaplarından paylaştığı yazıyla şikayetini geri çeken Berfin Özek, o dönem onu bu kararı almaya iten süreci, ruh halini şu sözlerle paylaştı: “Yaşadığım fiziksel ve ruhsal acının tarifi yok ben bu sürecin fiziksel yorgunluğunu taşırken, bir taraftan da hukuksal mücadele tarafı vardı tabi, kendi içime dönüp bakmaya fırsatım olmadığını anladım. Çektiğim bunca acı ne olacak diye isyan ederken aslında geri adım atmaya başlamışım onu da şimdi anlıyorum. Adalet için çırpınırken o dönemde bana göre çok komik bir ceza ile ödüllendirilmişti ve benim gücümü tüketen son şey oldu. Bazen içinde bulunduğunuz durumla baş edebilmek için kabullenmek belki de ‘en iyisi bu’ deyip sağlıksız kararlar alabiliyorsunuz, bende bunu kendimle tecrübe ettim. Daha sonra kendi içime dönebilmek fırsatı bulduğumda anladım ki affetmek değildi bu, ben pes etmiştim. Ailem, beni seven emek harcayan, davamı kendi davası bilen onca insan hepsini günlerce düşündüm ve bu kararı almamın yorgunluğumdan ve psikolojik durumumdan kaynaklandığını anladım. Çünkü çok yorgundum bunun tarifi yok. O süreçte kendimi dinledim, yalnız kaldım ve kendime geldiğime inanıyorum. Çok pişman oldum evet ama durmadan tekrar ettim kendime, hiçbir şey için geç değil dedim ve şimdi ailemin yanında, olmam gereken yerdeyim. Hedeflerim ve hayallerim var onların peşinden koşacağım. Ayrıca şikayetimi geri çektiğim dönem herkes evlendiğimi konuştu, yazdı. Buradan ona da açıklık getirmek istiyorum. Ozan Çeltik ile evlenmedim.”