'KHK'li yakınları elendi mi' sorusuna bakanlıktan 3 cümle yanıt

Milli Eğitim Bakanlığı, KHK'li yakını olduğu gerekçesiyle sözleşmeli öğretmenlik mülakatında elendikleri iddia edilen adaylara ilişkin verilen soru önergesine yanıt verdi. CHP milletvekili Utku Çakırözer'in sorularına yanıt veren bakanlık atamaların usule uygun olduğunu savundu. Çakırözer ise birçok sorunun bakanlık tarafından yanıtsız bırakıldığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - Sözleşmeli öğretmenlik için mülakata giren, ancak OHAL KHK’siyle bir yakını ihraç edilmiş olan adayların kasten baraj altında bırakıldığı iddialarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yanıt geldi. CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer'in geçtiğimiz Temmuz ayında verdiği soru önergesine yanıt veren bakanlık, sözleşmeli öğretmenlik istihdamına ilişkin yönetmeliğin hükümlerine uygun olarak gerçekleştiğini savundu. Çakırözer ise söz konusu iddiaların bakanlık tarafından yanıtsız bırakıldığını, adaylar arasında ayrımcılık yapanlar hakkında bir an önce soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

BAKANLIK: HÜKÜMLERE UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, Çakırözer'in sorduğu 'Öğretmen adaylarına sözlü mülakatlarda ayrımcılık yapılıp yapılmadığı ve yapılan bu uygulamalardan kaç kişinin etkilendiği' sorularına ilişkin şu yanıtı verdi: “Sözleşmeli öğretmenlik alımı sözlü sınavı ve işlemleri sözleşmeli öğretmenlik istihdamına ilişkin yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede sözlü sınav merkezleri belirlenmiş, belirlenen niteliklerdeki personelden Sözlü Sınav Komisyonları oluşturulmuştur. Belirlenen ilgi yetenekleri ölçmeye yönelik sorular kullanılarak sınav ve değerlendirme işlemi gerçekleştirilmiştir.”

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen yanıta ilişkin olarak Çakırözer, sordukları birçok sorunun yanıtsız bırakılmasına tepki gösterdi. Çakırözer, “Mülakatlarda gündeme gelen KPSS’den 90 ve üzeri puan almış olmasına rağmen kapatılan okullardan mezun olan, yakını KHK ile ihraç edilen adayların ‘suçlu’ ‘suçsuz’ ayrımı yapılmadan kasten baraj altında bırakıldığına ilişkin iddiaların hepsi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakılmıştır” diye konuştu.

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer: Bakanlık ayrımcılık iddialarına sessiz kaldı

'BAKANLIK AYRIMCILIK İDDİALARINA SESSİZ KALDI'

Çakırözer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği yanıta ilişkin sözleşmeli öğretmenlerin sadece atamaların yönetmelik hükümlerine uygun olduğunu savunduğunu ancak ayrımcılık iddialarına ise sessiz kaldığını söyleyerek şöyle devam etti: “Basına da yansıyan bu iddialara sessiz kalmak ve mevzuatla geçiştirmek Milli Eğitim Bakanlığı’nın ciddiyetine yakışmamakta. Öğretmen olabilme umuduyla emek sarf eden insanların hayatlarının, hayallerinin çalınması kısa bir açıklama ile geçiştirilemeyecek kadar önemli. Milli Eğitim Bakanlığı kaç kişinin bu gerekçelerle elendiğini kamuoyuna açıklamalı ve yaratılan mağduriyetlerin giderilmesi için harekete geçmeli. Adaylar arasında ayrımcılık yapan bu uygulamalar sonlandırılarak, bu uygulamaları yapan kamu görevlileri hakkında derhal soruşturma başlatmalı.”

‘SORULAR ADAYLARA ÖZEL OLARAK MI HAZIRLANIYOR?'

Çakırözer, geçtiğimiz Temmuz ayında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a şu soruları sormuştu:

  • Ülkeyi OHAL KHK’ları ile yöneten hükümetinizin, OHAL KHK’si ile bir yakını ihraç edilmiş adayları, akrabaları suçlamalardan beraat etmiş olsa bile MEB’in mülakatında baraj altında bırakktığı iddiaları doğru mudur? Bu gerekçelerle mülakatlardan elenen kaç öğretmen adayı vardır? Elenmelerin gerekçesi kayıtlara nasıl geçmiştir?
  • KPSS ve sözlü mülakat sınavı için gerekli şartları sağlayan öğretmen adaylarının atama barajının altında bırakılmasının gerekçesi nedir? Bu durum anayasamızdaki eşitlik ilkelerine ve ilgili mevzuata aykırı değil midir?
  • Sözlü mülakatlarda sorulan soruların içerikleri nelerdir? Sorulan sorular adaylara özel olarak mı hazırlanmaktadır?
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapılan bu uygulamadan haberi var mıdır? Bu konuda herhangi bir soruşturma başlatılmış mı, başlatılmışsa soruşturma ne aşamadadır?