KHK’liye iş görüşmesinde 'İhraç edildiniz mi?' sorusu

KHK'li Doğan Özgür Şimşek, yıllardır iş bulabilmek için İŞKUR'a başvuruda bulunuyordu. Nihayet bir iş yeri kendisiyle görüşmek istedi ancak, "KHK'yle ihraç edildiniz mi?" sorusuyla karşılaştı.

Abone ol

DUVAR - Antalya’da öğretmenlik yaparken KHK ile ihraç edilen Doğan Özgür Şimşek, yıllardır iş bulabilmek için İŞKUR’un kapısını çalıyor. Şimşek’in son başvurusuna, İŞKUR’dan, ‘Sancak firması sizinle iş görüşmesi yapmak istiyor’ mesajı geldi. Ancak görüşmeye giden Şimşek’in önüne konulan formda: "KHK’yle ihraç edildiniz mi?" sorusu yer alıyordu. İş görüşmesinden eli boş dönen Şimşek, KHK'lilere özel sektörde de engel konulmasına, “Eskiden ‘Yahudiler ve köpekler giremez’ yazıları asılırmış, şimdi de KHK’lılar giremez diyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

‘KAMU GÖREVİNDEN İHRAÇ EDİLDİNİZ Mİ?’

Antalya’da Turizm Otelcilik öğretmenliği yaparken 2016’da ihraç edilen Doğan Özgür Şimşek, ihracından sonra iş bulabilmek için Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne (İŞKUR) başvurdu. Şimşek’e bir süre sonra İŞKUR’dan, Sancak firmasının kendisiyle görüşmek istediği bildirildi. Sözlü mülakat bittikten sonra önüne imzalaması için bir form konuldu. Şimşek soruları okurken formda yer alan bir maddede, ‘Terör örgütleri veya milli güvenliğe tehdit oluşturan yapılanmalarla iltisaklı olmaktan dolayı kamu görevinden çıkarılmış mı?’ sorusunu gördü. Şimşek’in iş bulma umudu yine kırıldı. Formu doldurduktan sonra iş yerindeki yetkili, ‘Maaşla ilgili beklentiniz nedir?’ diye sordu, Şimşek ise bu soruya, “Hiçbir beklentim yok” yanıtını vererek iş yerinden ayrıldı.

 

Sorunun yer aldığı form.

ŞİRKETTEN GERİ DÖNÜŞ YOK

Söz konusu şirket ise Şimşek’e hiçbir şekilde bir daha geri dönüş yapmadı. Şimşek gibi yüzlerce KHK’li her ne kadar İŞKUR’a başvursa da işe alımları yapılmıyor ya da işe alımları yapıldıktan birkaç gün sonra iş yerine bir daha gelmemeleri yönünde bildirimde bulunuluyor. Ancak İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise KHK’lilerin özel sektörde çalışmalarının önüne engel konulduğuna dair herhangi bir yönetmelik olmadığını savunuyor.

‘SEN BU ÜLKENİN ÜVEY EVLADISIN DİYORLAR…’

Doğan Özgür Şimşek, yıllardır kapı kapı dolaşmasına rağmen bütün kapıların KHK’li olduğu için yüzüne kapanmasından dolayı tüm umutlarını kaybetmiş durumda. İş görüşmesinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bütün hevesim kursağımda kaldı. İnsanın ülkesine olan umudu kırılıyor. ‘Sen bu ülkenin üvey evladısın, burada yaşaman zor, burada sana ekmek yok’ diyorlar. Bunca eğitimli insanın herhangi bir firmada çalışması çok zor hale geldi. Alın terimizle ekmek kazanmak istiyoruz. Bu yapılanları bir soykırım gibi düşünüyorum. Bizi İnsan yerine koymuyorlar. Özel sektör kamudan ihracı neden sorgular ki? Düşünün asgari ücretle iş arıyoruz, tam bulduk derken ‘hayır sizi işe alamayız’ diyorlar. Bu durum artık beni çok üzüyor…”