Kıbrıs için kritik günler

Kıbrıs Müzakereleri'nde her iki tarafta da temkinli bir iyimserlik söz konusu. İlerleyen süreçte Kıbrıs Sorunu'nun çözümü garanti altına alınabilir.

Nikolaos Stelya nstelya@gazeteduvar.com.tr

Kıbrıs modern tarihinin en önemli dönemeçlerinden bir tanesini yaşıyor. Önümüzdeki saatlerde iki liderlik arasında gerçekleştirilecek olan adadaki son temaslar Kıbrıs Müzakereleri'nin kaderini tayin edecek.

New York'ta  gitmeden evvel iki liderin adada yapacağı son toplantı müzakerelerin seyri için belirleyici nitelikte olacak. Ağustos ayında başlayan hızlandırılmış müzakere süreci bu toplantı ile beraber yeni bir safhaya girecek. Bu toplantıdan sonraki hedef iki liderin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile Kıbrıs Müzakereleri'nin gidişatını ele alacağı toplantı. Hemen ardındansa sıra garantilerin tartışılacağı uluslararası toplantıya gelecek.

Duvar’a ulaşan son bilgiler bu önemli gelişmeler öncesinde Yeşil Hat'tın her iki yakasında da temkinli bir iyimserlik havasının hakim olduğunu gösteriyor. Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs Rum tarafına oranla daha iyimser bir resim çizmek için gayret sarf ediyor. Kıbrıs Türk tarafına göre, iki tarafın ileriki süreçte toprak, mülkiyet, ortak yönetim ve garantiler meselesinde göstereceği esneklikle beraber Kıbrıs Sorunu'nun çözümü önümüzdeki aylarda garanti altına alınabilir.

Mustafa Akıncı liderliğinin temkinli iyimserliğini paylaşan Nikos Anastasiadis liderliği çözümden bahsetmek için aceleci davranmıyor. Rum tarafına göre çözümün yolu önümüzdeki gün ve saatlerde Kıbrıs Türk tarafının ve özellikle Ankara’nın mülkiyet ve garanti konularında atacağı adımlara bağlı.

Akıncı ile son görüşmeleri öncesinde Atina’da bir dizi önemli temaslar gerçekleştiren Anastasiadis 2004 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Tasos Papadopoulos’un ‘devlet teslim aldım, toplum teslim etmem’ şiarını yinelerken, Kıbrıs Sorunu'na yönelik temkinli mesajlar verdi.

Bu arada Duvar’a Rum tarafından ulaşan son bilgiler, son liderler zirvesinde garantiler meselesinin masaya yatırıldığını gösteriyor. İki taraf bu önemli konudaki pozisyonunu kayıt altına alıp, deklere etti. Yeni süreçte Rum tarafı bu konuda Ankara’nın sergileyeceği tavrı merakla bekliyor.

AKINCI'NIN BAYRAM MESAJI

Mustafa Akıncı yayınladığı bayram mesajında önemli mesajlar verdi. Akıncı, Kıbrıs Türk halkının tanınmış bir devletteki ortaklık haklarından mahrum bırakılarak yıllarca dünyadan soyutlanmış bir biçimde yaşatılmasının artık sonuna yaklaşıldığını vurguladı.

“Kıbrıs Türk halkı, Güney Kıbrıs’taki ile eşit olacak kendi kurucu devleti ile hem kendi evinin efendisi olacak, hem de kurucu ortağı olarak yeni federal Kıbrıs’taki hak ettiği yerini alacaktır; günü geldiğinde referandumda kendi iradesi ile barış içinde yeni ve aydınlık bir geleceğin kararını kendi verecektir” diyen Akıncı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Kendi ülkemiz Kıbrıs’ta da karşılıklı kabul edilebilir adil bir çözüm olarak iki kurucu devletli birleşik federal bir devlet oluşturmak için ciddiyetle çalışıyoruz. Yoğun müzakere sürecinin son toplantısını bayramın 3’üncü günü olan 14 Eylül’de yapıp, son durumu halkımızla paylaşacak ve sonrasında da New York’taki temaslar için bir süreliğine adadan ayrılacağım. Kıbrıs Türk halkı, Güney Kıbrıs’taki ile eşit olacak kendi kurucu devleti ile hem kendi evinin efendisi olacak, hem de kurucu ortağı olarak yeni federal Kıbrıs’taki hak ettiği yerini alacaktır; günü geldiğinde referandumda kendi iradesi ile barış içinde yeni ve aydınlık bir geleceğin kararını kendi verecektir. Şimdi tüm çabamız, her iki toplumun da referandumda “Evet” diyebileceği bir anlaşmayı sonuçlandırmak içindir ve bu yönde önemli ilerlemeler sağladığımız da bir gerçektir. Ne var ki henüz süreç tamamlanmamıştır. Gerçekçilik ve makuliyet içerisinde geri kalan konuların da sonuçlandırılabileceğine inanıyorum. Referandum noktasına ulaşabildiğimiz takdirde, oylama öncesinde yeterli zaman verileceği de şüphesizdir".

Kurban Bayramı’nı yayınladığı bir mesajla Anastasiadis de kutladı.

Tüm yazılarını göster