Kıbrıs müzakereleri için formül aranıyor
Kıbrıs’ta son günlerde iki toplum ilişkilerinde gerginlik hakim. BM ve AB tarafları masaya döndürmeye çalışıyor.
DUVAR - Kıbrıs’taki görüşmeler yeniden tıkandı. Kıbrıs Rum tarafının gündeme ‘Enosis kutlaması’ olayını taşımasıyla beraber Kıbrıs’taki müzakere süreci geçici olarak durdu. Rum tarafının kararına tepki gösteren Türk tarafı, müzakerelerdeki tüm temaslardan çekildi. Dün yapılması gereken liderler toplantısı da bu şekilde iptal edildi.
Çarşamba günü adayı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mustafa Akıncı liderliğinin, Rum tarafına gönderdiği ‘Temsilciler Meclisi’nden geçen 1950 yılındaki Enosis referandumunun okullarda anılması kararını geri çekin’ mesajı Rum Hükümeti kulvarlarında yankı bulmadı. Nikos Anastasiadis liderliği bu kararla ilgili olarak bazı çekincelerini saklı tutsa da, genel anlamda Kıbrıs Türk tarafını ‘müzakereleri askıya almak için neden aramakla’ suçlamaya devam ediyor.
Eleştirilerinin dozunu arttıran Rum tarafı geçtiğimiz saatlerde, Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis ve diğer temsilcileri aracılığıyla ‘Rum tarafının maşası’ olmakla itham etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı da, Cenevre sürecinden sonra Türk tarafının müzakereleri yarıda kesmek için bahane arayışı içerisinde olduğu tezini de gündemde tutuyor. Aynı görüşü Yunanistan Dışişleri Bakanı, Nikos Kotzias da dillendiriyor.
Türk tarafı Rum tarafının suçlamalarını yüksek tonda Yeşil Hattın diğer tarafına iade ediyor. Akıncı dün gerçekleştirdiği açıklamalarda Rum tarafını ‘Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul etmemekle ve işi yokuşa sürmekle’ suçladı.
AB VE ABD DİYALOGUN KOPMASINI İSTEMİYOR
Kıbrıs Rum ve Türk tarafları arasındaki gerginliğe rağmen, arka planda bir sürü aktör müzakerelerin yeniden kaldığı yerden devam etmesi için yoğun mesai sarf ediyor.
Arabuluculuk rolüne soyunan BM ve Kıbrıs Solu iki liderliğe ‘kayıtsız şartsız müzakere masasına dönün’ telkininde bulunuyor.
BM taraflara ‘önümüzdeki günlerde yeni liderler zirvesi için tarih belirlenecek’ mesajı geçerken, AKEL ve Cumhuriyetçi Türk Partisi başta olmak üzere birçok sol örgüt ve kurum Kıbrıs’taki barış arayışlarının öneminin altını çiziyor. İki büyük partinin liderliği Anastasiadis ve Akıncı’dan müzakereleri devam ettirmesini talep ediyor.
Diğer yandan, Duvar’a ulaşan son bilgiler ilerleyen saat ve günlerde bazı yabancı unsurların da Kıbrıs’taki barış umutlarının yaşatılması için devreye girmeye hazır olduğunu göstermekte. AB ve ABD gibi etmenler Kıbrıs’taki diyalogun kopmasından yana değil.
Adanın güneyine son saatlerde Rum iktidar çevrelerinden gelen ‘Enosis kararı yanlıştı’ minvalindeki mesajlar, yabancı unsurun harekete girmesi şeklinde ilişkilendirilmekte. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde, Enosis kararı askıya alınarak, krizi geride bırakmak için Rum tarafından çeşitli inisiyatifler gündeme gelebilir.