Kıbrıs: Yeşil Hat'taki mülteciler Türkiye'ye ya da başka ülkeye gönderilsin

Kıbrıs Göç ve Uluslararası Koruma Müsteşarı, haftalardır Yeşil Hat'ta zor koşullarda yaşayan mültecilerin 'Türkiye'ye geri gönderilmeleri ya da başka bir ülkeye yerleştirilmeleri gerektiğini' savundu.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs'ın Lefkoşa şehri yakınlarındaki Yeşil Hattı'nda haftalardır çadırlarda yaşam mücadelesi veren mültecilerin durumu, sıcak hava şartlarında daha da zorlaşıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri, Yeşil Hat'taki mültecileri kontrolü altındaki bölgelere kabul etmeyeceğini kesin bir dille ifade ederken, sorunun çözümüne yönelik çağrılar sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'a 'mültecilere sığınma başvurusu imkanı sunulması' çağrısında bulunmuştu. 

LEFKOŞA'DAN MÜLTECİLERE VETO

Kıbrıs Cumhuriyeti Göç ve Uluslararası Koruma Müsteşarı Nikolaos A. İoannides, Pournara Kabul Merkezi'ne yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yeşil Hat'taki mültecileri kabul etmeyeceğini belirtti. İoannides, "Bu konuyu Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile birlikte yönetiyoruz. Karmaşık bir mesele ve tutumumuz net. Bu insanları kabul etmeyeceğiz" diye konuştu. 

Kıbrıs Haber Ajansı'nın (KHA) haberine göre, geçtiğimiz günlerde Yeşil Hat'taki mültecilerin sayısı 27 olarak belirlenmişti. Mülteciler arasında refakatsiz çocuklar da bulunuyor. 

'BU SORUNU SINIRLAMAK İSTİYORUZ'

Müsteşar İoannides, konu hakkında, "Geçmiş yıllarda yaşananlar büyük sorunlar yarattı, bu sorunu sınırlamak istiyoruz. Bu insanların günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için her gün ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz; sorun çözülene kadar ihtiyaçlarını garanti altına alıyoruz" mesajını verdi. Kıbrıslı yetkili ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bu insanları kabul etmemesi durumunda ya Türkiye'ye geri gönderilmeleri ya da başka bir ülkeye yerleştirilmeleri gerektiği görüşünü de dillendirdi.

BM, KIBRIS'U UYARMIŞTI

Lefkoşa'nın son açıklaması öncesinde Kıbrıs'taki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ofisinin sözcüsü Katja Johanna Saha, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yeşil Hat'taki sığınmacıları ulusal iltica prosedürlerine yönlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı. 

Saha, açıklamasında, "UNHCR, Kıbrıs toprağındaki sığınmacıların başvurularının kaydedilmesi ve iletilmesi ve ayrıca belirlenmiş kabul düzenlemelerine yönlendirilmesi gerektiğini öngören ulusal ve AB İltica mevzuatı kapsamında süratle ulusal iltica prosedürlerine yönlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak ister" diye konuşmuştu.

Saha ayrıca, "Bölgedeki sığınmacıların ulusal iltica prosedürlerine yönlendirilmemesi durumunda, düzensiz olarak bölgeye geçtikleri için suçlu muamelesi görmeleri ve haklarında sınır dışı kararı verilmesi nedeniyle işgal altındaki Kuzey Kıbrıs'a geri gönderilmeleri halinde, bu kişilerin ardışık geri göndermelere maruz kalma riski var" demişti.

YEŞİL HAT, KUZEY VE GÜNEY ARASINDA TAMPON BÖLGE İŞLEVİ GÖRÜYOR

Kıbrıs'taki Yeşil Hat, 1974 yılında adanın bölünmesinden bu yana kuzeydeki Kıbrıs Türk yönetimi ile güneydeki Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi arasında bir tampon bölge olarak işlev görüyor. Yeşil Hat, adanın doğusunda ve güneydoğusunda Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) tarafından denetleniyor.  Yeşil Hat son yıllarda, mülteci ve göçmen gelişlerinin yoğunlaştığı bir yer haline geldi. Son yıllarda artan mülteci gelişleri, özellikle Suriye, Afganistan ve Afrika'nın çeşitli bölgelerinden insanları kapsıyor. 

Özellikle Suriye krizinin başlamasından bu yana adaya yönelen mülteci sayısında önemli bir artış söz konusu. Medyanın ve uluslararası kuruluşların dikkatine rağmen, mültecilerin karşılaştığı belirsizlik ve zorluklar devam ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)