Kıbrıs'a BM 'müdahalesi

BM 4 Haziran'da New York'ta özel biir Kıbrıs zirvesi yapılmasını önerdi. Rum tarafı çağrıya olumlu yaklaşıyor

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta tıkanan müzakere sürecinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Dün akşam Kıbrıs gündemine yansıyan bilgilere göre telefonla Türk ve Rum liderle ile temasa geçen BM Genel Sekreteri 4 Haziran Pazar günü New York’ta özel bir Kıbrıs zirvesinin gerçekleştirilmesini önerdi. Öneri ilk olarak Kıbrıs Türk liderliğince ve sonrasında Kıbrıs Rum tarafınca kabul edildi.

Son bilgilere göre iki liderlik birkaç gün sonra New York’taki BM Genel Merkezi’nde BM’li yetkililerle Kıbrıs’taki son gelişmeleri masaya yatıracak. BM’nin Kıbrıslı liderleri “bir an evvel Cenevre Zirvesi yapılsın” önerisi ile karşılaması bekleniyor.

Son gelişme sonrasında kamuoyuna önemli mesajlar geçen Mustafa Akıncı liderliği yeni zirve için hazır olduğu mesajını veriyor. Akıncı Rum tarafından bir an evvel yeni Cenevre Zirvesi için öne sürdüğü ön koşulları geri çekmesini talep ediyor.

Diğer yandan, BM’nin çağrısı Kıbrıs Rum tarafında olumlu yankı buldu. Cumhurbaşkanlığı kaynakları yeni görüşmenin müzakere sürecine olumlu katkı yapabileceğini vurguluyor. Rum kaynaklar bu vurguda bulunurken temkinli bir dil kullanmayı yeğliyor. Zira Rum tarafı yeni Cenevre Zirvesi için topu Türk tarafının sahasına atmaya devam ediyor. Atina ve Lefkoşa’ya göre garantiler ve güvenlik konusunun görüşülmesine devam edilmesi Türkiye’nin tutumuna bağlı.

Bu arada geçtiğimiz saatlerde Yunanistan basınına konuşan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias B.M.’nin Kıbrıs Özel Temsilcisine sert eleştiriler yöneltti. Kotzias Espen Barth Eide’yi “felaket tellallığı” yapmakla itham ediyor.

ÇAVUŞOĞLU KKTC'DE

Kıbrıs’ta önemli gelişmeler yaşanırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu adanın kuzeyine bir günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Kıbrıslı Türk siyasetçilerle bir araya gelecek olan Çavuşoğlu Kıbrıs Sorunundaki son gelişmeleri masaya yatıracak.

Ziyareti yakından takip eden Yunanistan ve Kıbrıs Rum medyası bu ziyaretin Çavuşoğlu’nun adaya Dışişleri Bakanı sıfatı ile gerçekleştirdiği son ziyaret olabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Atina’ya göre Türkiye’deki olası kabine değişikliği ile beraber Çavuşoğlu yerini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a bırakabilir.